Bitmeyen Tartışma: Asp Mi? Php Mi?
-
ASP zaten görevi ASP.NET e devretti o yüzden tartışmak yanlış olur. Diğer yandan hangi dili daha iyi kullanıyorsanız, o dil daha iyidir. Yapacağınız uygulama türüne göre de işler değişebilir. Asp.Net in getirdiği kolaylıklar ve security avantajları küçümsenemez. Şahsi görüşüm Asp.Net in biraz daha -buggy- olduğudur. Genel olarak Asp.Net yazılım geliştirme kolaylığı sağlar, Php ise performans konusunda daha iyidir. Ben hangisini kullanıyorum :) tabii ki de sapan saçma dil, firma bağnazlığı yapmayıp hangisi işime geliyorsa onu -genelde Php- kullanıyorum :)
Bence kendinizi ASP ve PHP'ye hapsetmeyin, daha bahsedilmesi gereken JSP, Python ve Perl var :)
JSP ile Enterprise seviyede uygulamalar geliştiriliyor. Oracle desteği yeter...
Google genel olarak Python kullanıyor diye yazmıştım bir başlıkta.
Ayrıca bu büyüklükte sistemlerin hiç biri tek dil ve tek sistemle geliştirilmez. Yahoo'nun BSD sistemler üzerinde performans kazanmak için Python, Perl vs kullanılarak direk C++ kütüphanelerinden yararlandığını duymuştum.
-
RootB bunu yazdı:
-----------------------------
bitmeyen tartışma değil bence.
asp mi php mi bitti.
asp .net mi php mi geldi yerine..
-----------------------------yakında oda biter
php mi windowsun mikinet mi başlar o biter
php mi mirox mi başlar...
Ama denklemin bir tarafından PHP sabit kalırken diğer tarafı değişir :) bende o zaman bakıp yine HAHA derim başka birşey olmaz.
---------
Öte yandan asp.net ile php yi kıyaslarsak windows-linux gibidir.Her ne kadar aynı işi yapsada bence aralarında dağlar kadar fark var.Milletin kullandığı forumlara bakın.Vbullentin, smf, wordpress...Bunun gibi kaç tane asp.net projesi gördünüz siz ?
Windows .net teknolojisi ile asp de yakalayamadığı başarıyı şimdi yakalamaya çalışıyor.Ben eminim bu gün asp.net yener, döver diyen kişiler zamanında "asp mi php mi" sorularına girip asp diyordur.O adamlara da ne kadar güvenilir emin değilim.
Windowsun kaç ürünü ile harikalar yaratıldı ??? c# ...
C# ile işletim sistemi yazabilir misiniz ? Benim için işletim sistemi "bir eser"dir.Fakat c ile yazarsınız.Aynı mantığı aspnet ve php için düşünüyorum.Kaç farklı projede asp.net kullanıldı ?
Gidip emlak scripti, porta yazın, satın para kazanın.Bunu asp.net ile yapın.Fakat iş farklılaşmaya, kaliteye geldimi....
Orda php ağırlığını koyar.
-
Prometheus bunu yazdı:
tbt tam olarak hangi dille yazılıyor?
hiç değiştirmeyi düşündü mü acaba rene veya holyone?
(gerçi bu kadar devasa bir altyapı oluşturulmuşken yıllardır.. değişmez gibi geliyor)
nelere dikkat ediyolar?
-----------------------------gelelim bu konuya.Tahribat şu anda 16 gb (yanlış hatırlamıyorsam) veriitabanına sahip hayvani bir portal.Fakat bu eski asp teknolojisi ile yani access ile imkansızdı :) .Şimdi mssql kullanılıyor.
Peki neden tahribat asp ile kodlanıyor ? Çünkü ilk başta asp ile yapıldı hala öyle devam ediyor.Tahribat php ye geçse
http://ayrox.org/blog/?/yazi/94/php-dersleri---php-performans/bunlar uygulansa php şimdikinden kat kat fazla performans sağlayacaktır.Fakat ben rene ve holyone 'ı tebrik ediyorum.Bu kadar büyük bir portalı bu şekilde performanslı çalıştırmka harbi zordur.Üstelik aspdeyken.
--------
İsteyen , inanmayan deneyebilir.Alın bi tane free yada ücretli portal-forum (asp) sonra kasın post tahribatın 100 de 1 ine getirin bakın bakalım nasıl yamuluyor.Sonra gidin vbullentin gibi hayvanı bir portal alın, wordpress gibi bir blog kurun tekrar bakın nasıl takır takır çalışıyor.
& ne olursa olsun benim fikrim bir yerden sonra php/asp.net yada başka birşeyde kendi stilinle yorumlaman lazım.Ne demek bu açıklayayım;
Yani ben facebook ve google'ın php yi aynen kullandıklarına inanmıyorum.Farklı class yapıları, farklı teknikler vs.. kullandıklarını düşünüyorum.Ancak bu şekilde ayakta tutabilirler (bence).
-
Php nin geleceği de aynı linux firefox ve benzeri türevleri gibi olacak.
Biraz kestirip atmış bir yorum yapmış gibi oldum ama zamanla sizde göreceksiniz bunu.
Teknoloji her dakika her saniye deli gibi gelişmekteyken tüm bu yazılanlar bile anlamsızlaşıyor.
Bu dünyada ticari başarısı olan birşeyin varsa iş yaparsın.
Php açık kaynak kod enteresan ve çekici ama maalesef bu olayın ticari hiçbir başarısı yok.
Hız istiyorsanız görselliği kaldırırsınız maksimum hız elde edersiniz, çekici olmaz.
Konsol benim için bulunmaz birşey ama herkes hoşlanıyor mu?
Siyah ekranla ne kadar mutlusunuz?
-
zumsuk bunu yazdı:
Gidip emlak scripti, porta yazın, satın para kazanın.Bunu asp.net ile yapın.Fakat iş farklılaşmaya, kaliteye geldimi....
-----------------------------zümsük, php nin yapabildiği,, c# ile aspx in yetersiz kaldığı ne var ki :p ??
-
Karşılaştırma baştan sona yanlış bişeyki ? ha asp ha php yada asp.net ?
Eğer sen birisi üzerinde gerçekten uzmansan,ama gerçekten her işi yapabilicek seviyedeysen,
diğer dillerin yapacağı şeyleri zaten kendi bildiğin dillede yapabilirsin ki ?
Ama ne olur diğer dile göre daha uzun yada daha kısa sürer.
Daha kolay olur daha zor olur
Ama her şekilde olur ( istisnalar her zaman olucaktır ama göz ardı edilebilr her zaman.)
Bu yüzden php asp yada asp.net için seçim yaparken önce acaba hangisi bana uygun acaba hangisini aha kolay kavrayabilirim denmeli.
Yoksa bildikten sonra her şekilde herşeyi yaparsın bu yüzden hiç gerek yok bu tip şeylere :)
-
Şimdi benim bildiğim tbt sırf oyle asp kodları ile değil batch fileler ile , kendi backup sistmei , firewall yazılımı ile boyle iyi şekilde ayakda rene demiştiki bizim serverimiz sadece 1 gb ram var ama windows kaynak kullanımı vs iyi ayarlamıyo biliolar ama benm aklımda senelerden beri su soru var =
Holy php bilio beki niyeilk asp ile girdi siteye galba asp phpden once oldugu içinmi yada niye phpye geçmediler hiç hep asp kullandılar . asp geliştirilmiyor ama iis geliştiriliyor ben size diyim şu c++ ogrenmem için 2-3 sene var kitap aldım basladım bitsin phpye geçiyim diyom ama aspyide çok seviyorum
-
Asp.net bir dil değildir, içersinde türlü taklalar atabileceğiniz, arkasında .NET gibi bir framework olan bir yapıdır. php ile karşılaştırılması tamamen saçma.
Php ile asp karşılaştırılabilir ancak, ama asp nin gelişimi durduğu için, php3 yada 4 ile karşılaştırılması doğrudur, php 5 ile karşılaştırılırsa tabii ki php çok daha geliştirildi, object oriented mantığına girildi, bu açıdan bakarsak syntax olarak c# a benzemeye başladı denebilir. fakat "syntax" diyorum sadece, benzerlik burada, çalışma sisteminde değil. Örnek gösterdiğiniz facebook, flickr gibi şirketlerin php kodlarını görseniz anlayamazsınız, kodundan zerre anlam çıkaramazsınız, neden mi? çünki o adamlar aspmi php mi forumlarına bakıp ondan sonra script editleyip 2 if bir else ile mysql den veri çekip ekrana bastırmıyor, servera giden gelen verinin, ramde saklanacak verinin, hatta ramdeki verinin clienta ulaşmasındaki aşamaları bile düşünüp mantıksal bir "sistem" oluşturmak zorunda. kısaca onlar "profesyonel". daha profesyoneli de var; google. php, mysql yada linux gibi bir sistem kullandıklarını düşünmek bile komik, tüm sistemi kendileri yazdılar.
Şahsi görüşüm, asp.net webforms teknolojisi ile projeler hızlı geliştirilebilir fakat aslen öküzce bir mantıkla işler, viewstate falan, benim rahat edemediğim bir düzeni var. php daha alışılagelmiş bir sistem, fakat hangi teknolojiyi kullanıyorsun derseniz, neredeyse her sistemi kullanmış biri olarak "Asp.Net MVC" derim, ikinci olarak php gelir benim için, ufak tefek işlerde kullanmak amacıyla, büyük işte kullanacaksam phpyi de mvc mimarisi ile kullanırım, nasıl olsa oop, ve ruby on railsten bin kat daha performanslı çalıştığı aşikar, (günlerce trace yaptım biliyorum)
Server yönetiminden ve çalışma şeklinden bihaber, "ucuz hosting.." linklerinden birine tıklayıp satın almış, index.php upload edip "echo 'coded by hacker768_zart_zurt';" yazan adamların kalkıp phpyi övmesini, yada ona yabancı bir kulvardaki asp yi övmesini/yermesini çok komik buluyorum. Sistemler amaç değil araçtır.
Oturun adam gibi proje çıkartın orya, sonra da diyin ki "bakın günde 10milyon kayıt giriyor/çıkıyor sisteme, xxx ile yaptım, cpu yu rami şu kadar az kullanıyor, babalar gibi scale ediyor.." yada herneyse, birazdan açılacak "ps3 mü xbox360 mı" konusundan devam..
-
trampfd bunu yazdı:
-----------------------------ha şöyle yaa..
-
ThundeR bunu yazdı:
zumsuk bunu yazdı:
-----------------------------zümsük, php nin yapabildiği,, c# ile aspx in yetersiz kaldığı ne var ki :p ??
-----------------------------wordpress, vbullentin, smf ve diğer çok kullanılan php scriptler.
Birde bana asp.net ile yazlmış forum ve blogları yazar mısın ?
& trampfd ;
allah aşkına ne kullanıyor google ?? Kendi işletim sistemini mi kullancak ? Ne kendi işletim sistemleri ? Android mi chrome os mu ?? Bunları mı kullanacak ??
Linux ta bir çok şeyi kendilerince uyarladıkları, google file system kullandıkları doğru ama boşuna google ermiş felsefesi yapmayın.Google red-hat ile yollarına devam etmişti.Şu anda hangi dağıtım kullanırlar bilmem ama kedi dağıtımlarını oluşturmamış, dağıtımları kedilerince yorumlamıştır.
Mysql yerine kendi dosya sistemlerini yazmışlar fakat bunu hala php ile yapıyorlar.Ne yaptılar kendi web site dilini mi geliştirdiler.Yok canım.Nerde yazıyor ?
Golang dersen eyw başka birşey dersen eyw.Php üstünde birşeyler geliştirdiler dersen onada eyw ki üstteki mesajlarımda söyledim.Adam kalkıp gogole php kullanmıyor, linux kullanmıyor kendi dilini ve işletim sistemini yazdı derseni gülerim.Yalnızca gülerim.
-> Öyle forumlarda söylenilen baba google kendi işletim sistmeini kullanıyormuş mantığına girmeyin.Adamın biri bana kalkıp andorid yaptı kendi işletim sistemi dedi.Peki o neyi kullanıyor ? linux alt yapısını ohooo...
Dahası herifin biri bana geldi google kurucularından biri öldü sonra google başka şirkete satıldı dedi.
---
Öyle her duyduğunuza inanmayın, kulaktan dolma efsanelere hiç inanmayın.Google hikayesi adlı kitap yeterince açıklamştır.Yok ben takip edeceğim diyorsanı ;
http://googleblog.blogspot.com/