folder Tahribat.com Forumları
linefolder İnternet Siteleri
linefolder Oruç İle İlgili Herşey - Güncelledim



Oruç İle İlgili Herşey - Güncelledim

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek
    RitmFarbRacourci bunu yazdı
    gerçi seni doğrudan alıntılamamışım ama @UnBalanced, Hristiyan'ların Ortadoks'u ile Yahudi'lerin Ortadoks'u, farklı mı?

    tecvid diye buyüzden mi üstüne çok düşüyorlar. 

    (sonra, biraz daa  'll be edited by me.)

    Hocam yahudilerin ortadoksu ile hristiyanlarin ortadoksu arasinda cok farklar var alakalari yok. Yahudilerdeki ortadokslar cok fanatikler.. Onlar sülayman mabedi yapilana kadar yahudi devletinin olmayacagina inanirlar o yüzden o devlete hizmet etmek istemezler (askere vs gitmiyorlar), bir kismi israil de bir kismi amerika'da yasiyor bunlarin.. filistin'e destek veren de bunlar cünkü israil'in henüz kurulmamasi gerektigine inaniyorlar, ayrica cok tutucudurlar, erkekler calismaz (genelde), kadinlari calistirirlar, erkekler de tevrat egitimleri alirlar sürekli..

    hristiyan ortadokslugu ise o da katoliklige karsi dogan bir mezhep.. bunun bi sonraki asamasi da protestanliktir ki akla mantiga daha uygun olanidir. (sonradan cikan ya da kücük gruplari olan mezhepleri saymazsak, mormonlar, yehova sahitleri vs)..

    Ortadokslar'in dini lideri papa (vatikan) degil patrik'tir (istanbul). bunlar da bizdeki mezhep gibiler.. Cesitli farklilklari var. mesela katolikler meryem'e tapiyorlar ve ondan istiyorlar, ona dua ediyorlar vs. ortadokslarda da ne kadar var cok bilmiyorum ama katolikler gibi degiller ama saygi gösterirler. Protestanlar ise meryem'e dua etmezler hatta onlara göre de bu sirktir. O yüzden birbirlerini dinsiz olarak görürler (eskiden avrupa'daki mezhep savaslarini göz önüne alirsak), tabi suan aralarinda öyle kanli bicakli husemetler ya da icten ice bir kin yok.. Ama yine de bir protestan'a göre meryem'den af dilemek, onu araci kilmak sirk'tir. Yalnizca Rabb'den istenir. Rabb de 3 sekilde tecelli ediyor, baba-ogul-kutsal ruh. Buna teslis inanci diyorlar. Her ne kadar 3'lü olsa da tek tanriya inandiklarini söylerler yani pagan olmadiklarini.. O yüzden teslisi anlamak biraz sikinti.

    Cünkü ogul dedikleri sey; baba tarafindan dünyaya gönderilen tanri'dir ve et-kemik yani insandir.. Yahudilerle yapilan anlasmalarin basarisiz oldugunu gören tanri, artik yeni bir din anlayisi ortaya koymak ister o yüzden oglunu dünyaya gönderip, tüm insanligin günahlarinin kefareti icin oglunu kurban eder. Ogul isa mesih'in günahlarin kefaretini kabul eden, inanan herkesin günahi bagislanmis olur, cünkü Tanri herkesin günahi icin oglunu kurban etmistir.. Bu teslis olayi hemen hemen tüm hristiyanlarca kabul edilmis bir seydir. Teslis'i kabul etmeyen hristiyan olamaz onlara göre..

    Isa'nin kurban edilisiyle birlikte, insanlara dogru yolu göstersin diye tanri kutsal ruh olarak, ogul isa mesih'i kabul edenlerin bedenlerine girip onlara yol gösteriyor. O yüzden 4 incili yazanlar da aslinda kendileri degil, kutsal ruh yani tanri tarafindan yazildirildigina inanirlar. Ancak burada bahsi gecen kur'an in bahsettigi incil degil. Cünkü kur'an a göre incil, hz isa'ya gönderilen kitap, ama hristiyan aleminde böyle bir kitap (henüz) söz konusu degil. O yüzden hristiyanlara incil dediginde eski ahit (tevrat,zebur vs) + yeni ahit ( 4 incil, mektuplar vs) akillara gelir. Müslümanlar ise incil'i böyle anlamaz.

    4 incili yazanlar bir nevi peygamberdir, biz isa'yi peymgaber olarak görürürüz ama isa mesih onlara göre tanri'nin kefaret icin gönderilmis %100 insan ve %100 tanri olan biridir (mantiga aykiri, %100 olarak bir varlik ayni anda zit özellikler barindiramaz).

    Tecvid yazmissin sanirim tevhid demek istedin.. Islam'da ise teslis yerine tevhid inanci var, Yani cok net olarak tek bir ilah oldugu ve bu ilahin hic bir sekilde parcalara bölünmedigi (ogul ya da kutsal ruh ya da baba olarak görülmesi).. O yüzden müslümanlar hristiyanlari pagan-cok tanrici diye görürler ama hristiyanlar tek tanriya inandiklarini, müslümanlarin onlari anlamayacagini söylerler..Zaten bir cok hristiyan da teslisi anlamiyor, ama inaniyor, cünkü mantiken bir aciklamasi pek yok..

    Ayrica hristiyanlarda kutsal ruh oldugu icin, Allah ile direk irtibattadirlar, yani Allah ile konusabiliyorlar.. Tabi bunu yeterli görmeyen grup katolikler.. Onlar da bizdeki geleneksel islam anlayisina benzer anlayis var. Sen kul olarak tanrinin karsisinda cok degerli degilsin, meryem (tanrinin annesi) ve azizler (bizdeki evliyalar), sen tanriya direk dua etme, bu degerli kisilere dua et, onlar senin adina gidip Allah'tan af dilesin.. Bir sey istiyorsan onlardan iste, onlar Allah'tan ister. Cünkü onlar Allah katinda senden cok daha degerli.. Ayrica onlar sana sefaatci de olurlar ahirette.. Allah bunlara kafir diyor ve maalesef bizim geleneksel islamda da bu inanc hakim (hristiyanliktan gecmis görülen o ki). Allah ile arasina aracilar koymak.. Hristiyana kafir diyen Allah, ayni seyi müslüman yapinca cennetine alacak degil..

    Vatikan'a gittiginizde kilisenin icinde bir sürü meryem ve azizlerin resimlerini heykellerini göreceksiniz, ama ayni seyi protestan kiliselerinde yok. Onlarinki gayet sade, hatta hac bile yok icerde bildigim kadariyla..

    katoliklik-geleneksek islam'in benzerligiyle ilgili söyle bir videoda denk gelmistim :)

    https://www.youtube.com/watch?v=LFHIlam0_Zc

     

    Neyse, hristiyanlik hakkinda daha cok bilgi almak isterseniz bu alanda deger verdigim Zafer Duygu'yu takip etmenizi öneririm. Bu alanda essiz kitaplar yaziyor. Sirasiyla Okumaniz gereken kitaplar:

    Isa, Pavlus Inciller

    Inciller Güvenilir Metinler midir

    Hıristiyanlık ve Imparatorluk

    Nikomedeia ve Hiristiyanlik

     

    Isteyenler hocanin twitter ve youtube adreslerini de takip ederler. Bu konuda baya bilgili.. Yahudilik-hristiyanlik icin ise ömer faruk harman'i takip edebilirsiniz ama ben zafer duygu'yu daha iyi buluyorum :) Yine de bilgi bilgidir :)

     

    edit: vatikan ile ilgili kücük bir ekleme yapayim belki birilerine ilginc gelebilir.. giriste güvenlik görevlileri var x-ray cihazlari falan var. Oraya gelen ziyaretciler omuzdan sonrasi aciksa ya da bacaklari aciksa (sort vs) kiliseye alinmiyorlar, örtü bulabiliyorlarsa kapanmalarini söylüyorlar.. firsat bulursaniz gidip gezin görün ögrenin.. Ben gittim gezdim disari ciktim bi baktim kilisenin önünde adamin biri kur'an okuyor :) yanina yaklastim selamun aleykum dedim, aleykum selam dedi o da baya sasirdi baya nedense, sonra bi sey söylemeden uzaklastim :) artik neden kur'an okuyordu, kimdi neydi bilmiyorum..

    unbalanced tarafından 17/May/20 13:49 tarihinde düzenlenmiştir

    Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
Toplam Hit: 8429 Toplam Mesaj: 92
oruç ile ilgili herşey