Oruç İle İlgili Herşey - Güncelledim
-
ajan1111 bunu yazdı
arkadaşlar konu biraz karışmış. bence özetle oruç dediğimiz şey; belli vakitlerde yeme içmeyi bırakmak değil bu vakitlerde üzerimize farz kılınmış ibadeti yapıyoruz sadece yeme içmeyi bırakma değil olay. tamam hem yeme içmeyi bırakıyoruz ve konuşmalarımıza, baktığımız yerlere, hal ve hareketlerimize dikkat ediyoruz.
atıyorum; sen oruca niyetlendin ama gündüz git kumar oyna orucu neden tutuyonn diye sorarlar adama (((;
neden sadece 1 ay için böyle bir olay var... geri kalan 11 ay her haltı işleyip Ramazanda tutacağı oruç ile kendini cennetin orta yerinde sayana ne demeli...
Mesela ayet derki sizden öncekilere yazıldığı gibi sizlerede yazıldı

Bu arkadaşa gidip soralım .. Sana oruç yazılmış tut hadi ?
-
@ajan1111 hocam kusura bakma konuyu dagitmamak adina fazla yazmayacagim..
@aliyk, meallerin incindeki yanlislari biliyorum hocam. O yüzden bu konuda ilmine güvendigim mehmet okuyan'i takip ediyorum.. Oruc ile ilgili burada bir konusmasi var, o bahsettigin kelimelerle ilgili de konusuyor, izleyebilirsin..
https://www.youtube.com/watch?v=4n-P0Vc1GVI
Ekledigin son resme bakarak konusmak biraz komik :) Bir kac önceki mesajimda dedim hristiyanlar da oruc tutuyor (yaklasik 60 gün civari), ayrica yahudilikte de oruc var ve musa peygamber, muhammed peygamberden belki 2000 yil önce gelmis bir peygamber.. ya da ibrahim peygamber.. yahudilerde mesela yom kippur var, daha farkli oruclari da var.. Ayrica bir cok dini arastirirsan oruc benzeri ibadetleri de görürsün, namaz benzeri ibadetleri de (güney kore'de bir tapinaga gittigimde bir grup cemaatin namaza cok benzer sekilde ibadet ettiklerini gördüm, videosunu da cektim özelden yollarim görmek istersen). Ancak sürec icerisinde degismeler olmus..
edit: 11 ay konusunda da haklisin.. Ben orucu farkli bir gözle bakiyorum. Gelenekten gelen islam'da bir cok uydurmalar, eklentiler var..
unbalanced tarafından 02/May/20 17:28 tarihinde düzenlenmiştir -
zenginlerin halinden anlamak istiyorum onun için varmı bi ayet ?
-
aliyk bunu yazdıajan1111 bunu yazdı
arkadaşlar, konu biraz karışmış. "bence" özetle,oruç dediğimiz şey; belli vakit'lerde yeme içmeyi bırakmak değil, bu vakit'lerde üzerimize farz kılınmış ibadet'i yapıyoruz, sadece yeme içmeyi bırakma değil olay. tamam, hem yeme içme'yi bırakıyoruz, ve konuşmalarımıza, baktığımız yerlere, hal ve hareketlerimize dikkat ediyoruz.
atıyorum; sen oruç'a niyetlendin ama gündüz git kumar oyna, orucu neden tutuyonn ,diye sorarlar adam'a (((;
neden sadece 1ay için böyle bir olay var... geri kalan 11ay her haltı işleyip Ramazan'da tutacağı oruç ile, kendini cennetin orta yerinde sayana ne demeli...
Mesela ayet der ki, sizden öncekilere yazıldığı gibi sizlere de yazıldı.
(aborjin foto'su)
Bu arkadaşa gidip soralım .. Sana oruç yazılmış tut hadi ?
@AliYk, tam profil foto'luk görüntüymüş. hangi kabile'den acaba? Sbyİ yapayım hemen. (aborjin'miş.)
~@~
@ajan1111 niye ya, ne güzel hakâret edilmeden yazıyorlar. mesajlar, doğrudan konuyla ilgili olmasa da, konuyla dolaylı olarak bağ'lantılı.
RitmFarbRacourci tarafından 02/May/20 17:41 tarihinde düzenlenmiştir -
Oruçluyken uçağa binip batıya gidersek indiğimiz yerin saatine göre mi orucumuzu açmalıyız ?
-
italyan bunu yazdı
Oruçluyken uçağa binip batıya gidersek indiğimiz yerin saatine göre mi orucumuzu açmalıyız ?
bindiğin yere , zira uçak şuan 700km ile gidiyor ama belki ileride belki 30 kat hızlanacak yada ışınlanma çıkacak.
sıkıntı oruç kurallarının boylamlarda değişmesi
-
PanxeR bunu yazdıitalyan bunu yazdı
bindiğin yere , zira uçak şuan 700km ile gidiyor ama belki ileride belki 30 kat hızlanacak yada ışınlanma çıkacak.
sıkıntı oruç kurallarının boylamlarda değişmesi
Teorik olarak ışınlanma denen saçmalığı artık bırakalım.
Işınlanmanın bulunduğunu belirtmek isterim fakat bazı durum senaryoları mevcut.
Yani sen elbetteki bir nesneyi (şuan çok ufak bir nesneyi ilerde büyüyebilir) ışınlayabilirsin. Şöyle ki aslında ışınlamanın tam olarak karşılığı şudur;
X bir lokasyonda bulunan atomun verilerini Y Lokasyonda bulunan atomun verilerine taşıyabiliyorsun.
Aslında X ve Y atomları her zaman bir ilişki ve bilgi alışverişi içerisindedirler. Bu da ışık hızından fazla (yada ışık hızı bilemem) bize göre bu bilgi akışının hızı (ışınlanma) olarak ifade ediliyor.
Örneğin sen A atomunu ısıttığında yada hal değiştirdiğinde elektronları yörüngelerce ışınlanıyor. yani zaten atomun kendi yörüngesi içerisindeki elektronlar da ışınlanıyor.
Şuan ki bilim şunu söylüyor;
X noktasında bulunan bir cismi Y noktasına ışınlamak mümkün değil. Sadece şunu yapabilirsin X noktasında bulunan atomların bir benzerini Y noktasında meydana getirebilirsin (ışınlanma şuan bu şekilde geçiyor).
Fakat bazı uyuşmazlıklar olacaktır. Orada oluşturduğun atomların aynı görevi yapmaları gerekiyor. Şuan insan vücudundaki tüm görevleri yerine getirmesi gerekiyor. Hücreleri dokuları vs vs . En ufak bir bozulma o durumdaki canlının sistemini bozmasına yeterli olacaktır. (Mutasyonlar meydana gelecektir)
Aslında burada sadece bilgiyi ışınlıyorsun (fotonlar aracılığıyla) karşı bulunan atomlara bu bilgiyi aktarıyorsun. Hatta bu teorinin temeli Kuantum Dolanıklığı diye ifade edilir.
Biraz araştırırsan zaten ışınlanma olayının ne olduğunu anlamış olursun.
Diğer olaya gelince,
Desek ki namaz farz. Diyeceksin ki bel fıtığı olan adam nasıl namaz kılacak.
Ona cevap verilse, bacağı olmayan adam nasıl namaz kılacak.
Ona cevap verilse, hem bacağı hem kolu olmayan adam nasıl namaz kılacak.
Ona cevap verilse, ölü adam namaz nasıl kılacak diyeceksin.
Elbetteki sorgulamak çok muhteşem bir şey. Ama mantık felsefesinin dışına çıkınca olay saçmalaşıyor. Mantığın dışına çıkıyor ihtimalleri konuşuyor oluruz.
bir değerin sıfıra yakınsama durumu kadar ihtimali olan bir sonuç varsa tamamen pozitif tüm kısımlar çöpe atılıyor. Durum bundan ibaret.
Konu oruç, zaman vs değil. Bir ibadet var. Yapmak istiyorsan yap, sürekli bir şeyi didiklemeyi bırakmak gerek. Başka şeyler düşünüp başka şeyler konuşmak gerek.
Evreni, bilimi, teknolojiyi konuşmak gerek.
Yani uzun lafın kısası. Dünyanın güneş ekseni etrafındaki hızına (yerçekimi dahilinde) eriştiğinde hiçbir zaman güneşin doğmadığı yada batmadığı bir konumda olabilirsin. Bu durumda da oruç tutmamış oluyorsun :) Veya namaz olmamış oluyor çünkü güneş hiç batmıyor veya doğmuyor. Sen eşeledikçe bir şeyler çıkacak hocam :) Bunun böyle olmasını sen istiyorsun :) Allah'ın hiçbir ayetinde seyahat halindeki durum anlatılmıyor. Yani sana kalmış. Namaz kılmak istersen vakitlerini kestirebilirsin.
Edit;
Şöyle düşün X bir oyun oynuyorsun örneğin counter strike (erkeklern hepsi bildiği için örnek verdim). normalde bazı durumlarda adamı öldürmen imkansız oluyor. İnsan bunu algılayamıyor. Yani biri gelip sana dese ki; Bak hocam sen bu adamı asla öldüremezsin. Sen gidip bir hile ile o adamı öldürdüğünde höhöhöhö öldürdüm bak mı diyeceksin ? Adam senin öldüremeyeceğinden bahsetti dış etkenlerden bahsetemdi ki. Olayı durumu değiştirmeni söylemedi bu senin tercihin. Buda tıpkı senin bahsettiğin durum gibi, mantık olarak sürekli seyehat eden bir insan değilsin genelde uyursun ve sabit bir lokasyonda bulunursun. Mantıken düşününce geceyi ve gündüzü (yani zaman dilimlerini) görmüş olursun bu durumda da bahsettiğin yok güneş batmıyor yok bilmem ne olmuyor durumları ortadan kalkmış oluyor. Allah da bu durumda bahsediyor. Zaten bunu düşünmeyecek kadar zeka seviyen düşük olamaz. Sanmıyorum yani.
MhmdAlmz tarafından 02/May/20 18:57 tarihinde düzenlenmiştir -
unbalanced bunu yazdı
@ajan1111 hocam kusura bakma konuyu dagitmamak adina fazla yazmayacagim..
@aliyk, meallerin incindeki yanlislari biliyorum hocam. O yüzden bu konuda ilmine güvendigim mehmet okuyan'i takip ediyorum.. Oruc ile ilgili burada bir konusmasi var, o bahsettigin kelimelerle ilgili de konusuyor, izleyebilirsin..
https://www.youtube.com/watch?v=4n-P0Vc1GVI
Ekledigin son resme bakarak konusmak biraz komik :) Bir kac önceki mesajimda dedim hristiyanlar da oruc tutuyor (yaklasik 60 gün civari), ayrica yahudilikte de oruc var ve musa peygamber, muhammed peygamberden belki 2000 yil önce gelmis bir peygamber.. ya da ibrahim peygamber.. yahudilerde mesela yom kippur var, daha farkli oruclari da var.. Ayrica bir cok dini arastirirsan oruc benzeri ibadetleri de görürsün, namaz benzeri ibadetleri de (güney kore'de bir tapinaga gittigimde bir grup cemaatin namaza cok benzer sekilde ibadet ettiklerini gördüm, videosunu da cektim özelden yollarim görmek istersen). Ancak sürec icerisinde degismeler olmus..
edit: 11 ay konusunda da haklisin.. Ben orucu farkli bir gözle bakiyorum. Gelenekten gelen islam'da bir cok uydurmalar, eklentiler var..
Videoyu bana da atar mısın hocam
-
Kutuplarda oruç vakitlerinin oluştuğuna dair araştırma
https://www.suleymaniyevakfi.org/diger-arastirmalar/kutuplarda-namaz-ve-oruc-vakitleri.html
-
50/ Kâf -37- Elbette bunda, içinde bir kalb taşıyan veya zihnini derleyip toplayarak can kulağıyla dinleyen kimseler için alacak bir ders vardır.
Bakara suresi
67. Hani, Musa halkına: "ALLAH bir inek boğazlamanızı emrediyor" demişti. "Bizimle alay mı ediyorsun" deyince de "Cahilce davranmaktan ALLAH’a sığınırım" dedi.
68. "Bizim için Efendini çağır da onun niteliğini bize açıklasın" dediler. "O diyor ki, o ne kart ne körpe, ikisinin ortasında bir düvedir. Size emredileni yapın" dedi.
69. "Bizim için Efendini çağır da onun rengini de açıklasın" dediler. "O diyor ki, o rengi parlak sarı bir düvedir, bakanların içini açar" dedi.
70. "Bizim için Efendini çağır da, onun niteliğini bize daha da açıklasın. Çünkü düveler bizce birbirine benziyor. ALLAH dilerse yolu buluruz" dediler.
71. "O diyor ki, o düve yeri sürüp ekini sulayarak boyunduruk altında ezil memiş, kusursuz, alacasız bir düvedir" dedi. "İşte şimdi gerçeği getirdin!" diyerek sonunda düveyi boğazladılar; az kalsın bunu yapmayacaklardı.