Oruç İle İlgili Herşey - Güncelledim
-
Arapça bilen varmı ?
-
v'Alla ben bakıyorum ama Arapça'dan çok da anladığımı söyleyemem.
~@~
konu dışı olacak biraz ama;
bi'de bu Dünya'nın takip ettiği Yörünge Düzlemi'nde, dünyanın Eksen Eğikliği'nde, kuzey yarı küredeki Kuzey kutup Noktasının "güneş'e" En yakın olduğu, en uzak olduğu, 2kez'de eşit uzaklıkta olduğu tarihlerin, Güney yarım kürede de Güney kutup noktası ile arasında kalan bu noktalara yakın ülkelerde(örneğimizde en uygunu Avustralya, Yeni Zelland'a sanırım) yaz kış sıcaklıkları birbirine yakınsıyor mu?
meselâ, Güney Amerika kıtasında niye Cöl yok. FalkLand adalarına yakın paralel'lerde meselâ?
haydâ, sadece Yengeç ve Oğlak paralel'lerine yakın, ve arasında oluyor galiba.
RitmFarbRacourci tarafından 03/May/20 15:34 tarihinde düzenlenmiştir -
MEal soran arkadaşlara
kuranı yine kendi kendine meallendirin. Nasılmı olacak ... dediğim gibi kelime karşılaştırılmalı yapılmalı...
Arapçada sesli 2 tane harf var ve gerisi sessiz harf ve bir kök sistemi var..
Tavsiye edeceğim site http://kuranmeali.eu/ ve uygulama veya program olarakta Hasenat adlı uygulama/program
Sitede kök bazlı araştırma da yapılabilir. Herhangi bir kelimenin kökü diğer ayetlerde nasıl geçmiş araştırılır.
Masa her yerde masa diye geçmelidir. Masa bir ayette sandalye birinde duvar diye geliyorsa çelişki vardır.
Örneğin zekat kuranda hangi ayette geçiyor diye bakalım... Genel kanı Zekatın malın 40ta biri olduğu yöndedir
Ama meryem 13 te Allah Yahya'ya Zekat veriyor ? Allah kuluna zekat verir mi ?
Fakat ayette zekatı temizlik diye çeviriyorlar.. Allahın Yahyaya verdiği Zeka'dır diye anlıyoruz...Konu çok çetrefilli ve uzun yıllardır bunlara kafa yoruyorum.
Genel tepki şu yönde " 1400 yıldır kimsenin farketmediğini sen mi farkettin" gibi.
Arapça okuyup yazabilmekte ekstra bir nüans çünkü kelimeleri harfleri tanımak gerekiyor.
Son olarak Kuranın orjinalinde harekeleme sistemi yoktu. Harekesiz okuyabilen bambaşka bir kitap görür.
Sanılanın aksine ne şahıs ne mekan ne de ritüeller var bu kitapta.
-
aliyk bunu yazdı
MEal soran arkadaşlara,
Kuran'ı yine kendi kendine meal'lendirin. Nasıl mı olacak ... dediğim gibi Kelime Karşılaştırılmalı yapılmalı...
Arapça'da 2 tane Sesli harf var ve gerisi Sessiz harf, ve bir Kök Sistemi var..
Tavsiye edeceğim site; http://kuranmeali.eu/ , ve Uygulama veya Program olarak da Hasenat adlı uygulama/program
Site'de, Kök bazlı(temelinde) araştırma da yapılabilir. Herhangi bir kelimenin kökü, diğer ayet'lerde nasıl geçmiş araştırılır.
Masa her yerde, masa diye geçmelidir. Masa bir ayet'te Sandalye, birinde Duvar diye geliyorsa çelişki vardır.
Örneğin, "Zekât" kuranda hangi ayet'te geçiyor diye bakalım... Genel kanı Zekat'ın mal'ın 40ta biri olduğu yöndedir,
Ama "Meryem 13'te" ; Allah Yahya'ya Zekat veriyor ? Allah kuluna zekat verir mi ?
Fakat ayet'te Zekât'ı temizlik diye çeviriyorlar.. Allahın Yahyaya verdiği Zeka'dır diye anlıyoruz...Konu çok çetrefilli, ve uzun yıllardır bunlara kafa yoruyorum.
Genel tepki şu yönde, " 1400 yıldır kimsenin farketmediğini sen mi farkettin" gibi.
Arapça okuyup yazabilmekte ekstra bir nüans, çünkü kelimeleri harfleri tanımak gerekiyor.
Son olarak, Kuranın orjinalinde harekeleme sistemi yoktu. Harekesiz okuyabilen, bambaşka bir kitap görür.
Sanılanın aksine; ne şahıs, ne mekan, ne de ritüeller var bu kitap'ta.
Ya ben kitab'a baktım, okumaya da çalışıyorum. Kelimelerin sınırları pek belli değil gibi.
Bâzı harfler, kelime içinde ElYazısındaki gibi birlikte,bitişik yazılmıyor.
Kelimelerin hangisi İsim, hangisi Sıfat, hangisi Fiil, hangisi Zarf, hangisi Bağlaç,
İsimlerde; Bulunma, yönelme, ayrılma gibi hâlleri pek belli değil gibi.
Fiillerin; zamanları, şahıs çekimleri, etken/edilgen halleri, işteş'lilikleri, nesne alıp almadıkları, ettirgen/oldurgan halleri, sorun.
(İsim veya sıfat) Tamlama'ları ayrı bir değişik.
mesela Ma kelimesi, ve Ellezine kelimesi çok geçiyor. Ne anlama geliyor bunlar?
aynı şekilde, ElifLâmMım, TaHa, gibi sadece harflerden oluşan, yapı'lar var.
temel anlamının dışında kullanılan kelimeler yok mudur? tam olarak buna ne deniyordu, m- ile başlıyordu ama hatırlayamadım.(Hatırladım, mecaz(?) mesaj diyesim geliyor ^^` )
bir de Zamir'lerin(isimlerin yerine kullanılan işaret kelimeleri var ki) ayrı bi değişik..
sanırım Fiillerin bâzılarında, kelimelerin önlerinde Y- ve T- harfleri var, bunlar kelimelere ne katıyor.
Bâzı kelimelerin önlerinde -Er- , -le- gibi hece'ler var, bunlar ne anlama geliyor, amaçları ney?
Şimdi bir düşündüm de, ben sadece DilBilgisi açısından bakmışım. Ama anlamı için de bunlar gerekli gibi, emin değilim.
3sessiz harften oluşan kelimeler var gibi, aynı şekilde, 4harfli,5harfli diye gidiyor. 7 ve 8 harfli kelime var mı bilmiyorum.
Bi'de bâzı Sessiz harf'ler, Kalın diye geçiyor. Seslendirmesi farklı biraz.
Örneğin, klm harflerinden oluşan kelimede, mlk şekline değişince kelime toptan değişiyor mu? yada Klm sabit kalınca, kelimenin türü değişiyor mu?
öyle aklıma gelen şeyleri sıraladım. sırf merâk'tan. Tşk'ler.
Şunları da hediye kabilinden yazayım, ve unutmayayım. Adel, Dirty Diamond müzik şarkı adları.
-
RitmFarbRacourci bunu yazdıMhmdAlmz bunu yazdı
çizim, şahâne'ye "yakın" olmuş.
Takıldığım kısım, ibadetlerin Adı,Sayısı,Zamanı(yada aralığı) kitap'da geçen şekliyle olmasa olmuyor mu? Bâzı eylemlerim var, bunlara çok benziyor. Yâni, bu Ad'a,Sayı'ya,Zaman'a "(tam olarak) uymasam" kötü mü oluyorum, yada ... . Zâten normal hâlde bi takım eylemlerim, bu adlar'a,sıfatlar'a "denk" geliyor.
~@~
@AliYk cidden bi meâl önerebilir misin?
~@~
Sonya Cihangir, kimmiş ya.
@NoName önceki mesajında son 3cümlen ilginç'miş ama.
Hocam her şey açık ve net.
Ya örnek veriyorum abi, mesela gidiyorsun müzik kursuna yazılıyorsun. Hocan sana diyor ki her gün en az 1 saat piyano çalman lazım piyano çalabilmek için.
Sen gidiyorsun her gün 15 dakika piyano çalışıyorsun. 30 gün sonra hocaya gidip hocam ama 30 gündür piyano çalıyorum olmadı çalamadım diyemezsin. Bu doğru bir davranış değil. Hocayı kandırırsın.
Şimdi bunu Kur'ana uyarlayalım.
Allah diyor ki günde 5 vakit namaz kıl vs vs. Sen gidip bu namazı 5 vakit olarak kılmak zorunda değilsin ister 50 vakit kıl ister hiç kılma. Ama günün sonunda da hesaba çekildiğinde (inançlı biri olduğum için sanki kur'ana inanıyormuşsun gibi anlatacağım) ama ben ayda 1 kere namazımı kılıyordum diyemezsin. Kaldı ki Allah sırf sen namaz kılmadığın için seni cehenneme atacak değil. Yani oradaki tartı durumunun bir ölçüsü yok. Kur'anda bua dair tek bir şey yok. Allahın Affetmeyeceği tek şey şirk koşmak onun dışında her şeye zaten Allah affedicidir diye devam der ayetinde. Örneğin zina mı ettin. Tövbe et muhakkak Allah bağışlayandır diye devam eder ayetinde. Ama şirk de böyle bir durum malesef ki yok. Bu şu demek olmuyor; sen zamanında şirk koştun geldin tevbe ettin cehenneme gidersin. Bunu demiyorum sakn yanlış anlama. Sadece bu durumların hepsini biliyorsun. Allah'a şirk koşuyorsundan bahsediyorum. Çünkü şirk koşmak zina etmek gibi durumlar sadece müslümanlar için geçerli. Sen inançsız biriysen zina etmiş olmuyorsun zaten :D Zina edebilmen için önce müslüman olman lazım.
Hocam şöyle bir durum mevcut,
Örneğin Oruç tutmak bunun tam olarak karşılığı aç kalmak mı bilmiyorum. Kur'anda yazıyor mu onu pek bilmiyorum biraz araştırma yapmak gerekiyor. Allah resulü (Muhammed) den görünen neyse ona itimat ediyoruz. Yani şöyle düşün hocam o devirdeki bazı terimler mevcut kalıplaşmış. Günümüze kadar deforme vs olmuş olabilir. Bunu araştırmalar yaparak ortaya çıkarabilirsin. Örneğin namaz kılış şekli vs Allah resulünden kalma. Bu durumda Hadisleri örnek alabilirsin sonuçta bir ibadet var ve şeklini bilmiyorsun. Senin hadiste yazan "amuda kalk ve hu hu de" eylemini yapman gerekmez. Sana en mantıklı geleni yap. Sen zaten bunu yapmaya meyillisin ve doğruyu arıyorsun problem bu.
Yani bunlar müslümanların sorunu. Arada 1400 yıl var hocam. Belki Allah kurbanı kesin derken, kurban kesiş biçiminin farklılığını da dile getiriyordur. Biz o dönemde yaşamadığımız için bu kadar detaylı bilmiyoruz ve bazı durumları içimizden geldiği gibi yapıyoruz ve günü geldiğinde doğrusunu öğrendiğimizde doğrusunu yapacağız elbette. Yani bazı durumlar kişinin kendisinde bitiyor. Her şey apaçık ortada eşelemek istersen bazı sorunları düşünür durur büyük resmi araştırmaya vaktin kalmaz.
@noname hocamın belirttiği o ayetteki gibi. Allah ne güzel örnek vermiş.
67. Hani, Musa halkına: "ALLAH bir inek boğazlamanızı emrediyor" demişti. "Bizimle alay mı ediyorsun" deyince de "Cahilce davranmaktan ALLAH’a sığınırım" dedi.
68. "Bizim için Efendini çağır da onun niteliğini bize açıklasın" dediler. "O diyor ki, o ne kart ne körpe, ikisinin ortasında bir düvedir. Size emredileni yapın" dedi.
69. "Bizim için Efendini çağır da onun rengini de açıklasın" dediler. "O diyor ki, o rengi parlak sarı bir düvedir, bakanların içini açar" dedi.
70. "Bizim için Efendini çağır da, onun niteliğini bize daha da açıklasın. Çünkü düveler bizce birbirine benziyor. ALLAH dilerse yolu buluruz" dediler.
71. "O diyor ki, o düve yeri sürüp ekini sulayarak boyunduruk altında ezil memiş, kusursuz, alacasız bir düvedir" dedi. "İşte şimdi gerçeği getirdin!" diyerek sonunda düveyi boğazladılar; az kalsın bunu yapmayacaklardı.
Baktığın zaman Allah bir inek boğazlamyı emrediyor. Sarı kırmızı demiyor. Ama insanlar halen bir şeyleri eşeleyip daha detaya indikçe daha fazla detay veriyor Allah. Sonunda da diyor ki. az kalsın bunu yapamayacaklardı. Çok ama çok güzel bir ayettir benim için.
Yani Bir emir var hocam. Amacın eğer inanmamak ise detayları eşeler durursun. (Bu kötü bir şey değil elbette) Ama bu eşeleyişler çok saçma yani sarı veya kırmızı inek olduğunu bilsen eline ne geçer ?
Öyle düşün. Umarım ifade edebilmişimdir.
Meal'e gelince kesinlikle istediğiniz bir tanesini okuyabilirsiniz. Ama kendinizi ona kısıtlamayın. Aklınıza yatmayan ayeti bir çok kişinin yorumuna bakarak harmanlayıp aslında sonuca ulaşabilirsin. Mesela bazıları "Ali elmayı kes" kelimesini "Ali elmayı parçala" "Ali elmayı kır" vb olarak yorumluyorlar. Buda onların eksikliği değil sonuçta bir meal var ve belki bunun türkçe karşılığı tam olarak yok. Tercüme ediyorsun yani o an o adam ne düşündüyse o. O yüzden tek kişinin deil bir çok kişininkine bakmak gerek.
nebe 33 mesela. Memeleri tomurcuklanmış kızlardan bahsedilir :) Mesela o an biri çevirmiş böyle herkes bunun üstüne konuşuyor. Kelime gerçekten bu mu ? Ona bakmak lazım araştırırsan bulursun zaten gerçek kelimeyi (tabi araştırmak istersen yada araştırdığın ve bulduğun şey kafana yatarsa)
Birde hocam bir önceki postunda gördüm. Huruf-u mukattaa diye geçer bunlar. Bunların bende karşılığı yok neden konuldu dersen KOCA BİR "BİLMİYORUM" görürsün bende belki ilerde bir anlam bir değer katılır. Şuan bazı saçma yorumlar var bunlarla ilgili. Kimisi ayete ismini vermiş bu yüzden indirilmiş diyor (öyle olsaydı hepsinde olurdu mantıken). Kimisi başka. Yani böyle şeyler de var buna da müteşabih denen ayetler denir. Daha kanıtlanmamış teoriye dayalı şeyler bilimdeki gibi yani.
Nasıl ki bilim bazı şeylere Şuan bulamadık ama ilerde kesin bir çözümü olacaktır yada bulacağız diyorsa burda da aynı durum var. Bazı şeylerin gerçekten neden var olduğu veya neyi ifade ettiğini anlamak güç. Belki şuan bunun için bir karşılık yok ama ilerde olabilir.
Örneğin Evet, bizim onun parmak uçlarına varıncaya kadar bir araya getirmeye gücümüz yeter. diye bir ayet var Kıyame 4 . Burada baktığın zaman parmak ucu neyi ifade ediyor diyemezsin. Ama günümüz teknolojisinde kullanılan parmak izlerine bak hep tekil (bu tekillik kesin değil bu arada. iki kişinin aynı parmak izine sahip olma ihtimali bilmem kaçta 1 ihtimal (trilyon veya milyar öyle bir şeydi)). Yani belki 600-700 yıllarında bunun pek bir anlam ifade etmediğini düşünebilirsin. Kimisine göre hala bir anlam ifade etmiyor. gibi gibii..
Deniz derya hocam ya. Soruyu cevaplayınca milyon tane şey çıkıyor ortaya onu cevapla bunu cevapla bununla o cevabı destekle. Yani bakınca Fizikteki tek bir teoriyi ispatlamak gibi :PPP
MhmdAlmz tarafından 03/May/20 22:03 tarihinde düzenlenmiştir -
bre Mehmet((!?) ^^P` mhmmd)
-
ajan1111 bunu yazdıyolbulucu bunu yazdıajan1111 bunu yazdı
sa. herşeyi çok güzel tek tek açıklamışlar. birilerinin işine yarar diye paylaşayım, link;
https://sorularlaislamiyet.com/ramazan-oruc-konusunda-en-cok-merak-edilenler
güzel bişey daha paylaşmışlar.
Hocam Allah sana kac sayfalık kuran göndermiş, o dururken sorularla İslamiyet diye bir siteye bakman garip değil mi?
Allah oku derken bu siteyi mi oku diyordu?
Kuranı okudun mu?
tamamda zaten bu site ve daha başka bu tarz sitelerde bu kadar bilgiyi nerden alıyorlar? en son noktada ben Kuranı okumuş olmuyor muyum? kuranı arapça okumanın sevabı başkadır böyle türkçe anlayarak okumak başkadır. tamam kabul ediyom arapça okumak daha sevaptır (; okuyabilene tabi ben hariç (;
hayır, hiç ama hiç alakası yok. senin okuduğunda anlayacağın şey ve o adamın anlayacağı şey farklı. sen başkasının kurandan anladığı şeyleri yaptığında allaha değil o adama tapınmış oluyorsun kardeş.
-
yolbulucu bunu yazdıajan1111 bunu yazdı
tamamda zaten bu site ve daha başka bu tarz sitelerde bu kadar bilgiyi nerden alıyorlar? en son noktada ben Kuranı okumuş olmuyor muyum? kuranı arapça okumanın sevabı başkadır böyle türkçe anlayarak okumak başkadır. tamam kabul ediyom arapça okumak daha sevaptır (; okuyabilene tabi ben hariç (;
hayır, hiç ama hiç alakası yok. senin okuduğunda anlayacağın şey ve o adamın anlayacağı şey farklı. sen başkasının kurandan anladığı şeyleri yaptığında allaha değil o adama tapınmış oluyorsun kardeş.
ikinizin de bakis acisi yanlis.. Tamam kur'ani arapca okumak sevap olabilir vs ama yaraticinin istedigi, kur'an i anlamaniz, sorgulamaniz ve hayatiniza tatbik etmeniz. Ve islam'in en önemli kaidesi yalnizca Allah'a kulluk etmek, diger her tagutu reddetmek ve özgür olmak ama yalnizca Allah'a teslim olmak. Her insanin fitrati böyledir ancak cevresel etkenlerle degisir. O yüzden kur'an ayetlerde sürekli bir hatirlatmadir der. Insanin fitratini insana hatirlatir. O yüzden de baska dinden islam'a gecenler convert degil de revert derler yani aslina/orjinal haline dönüs.
Iki tür din var. Birisi Allah'n indirdigi din ve digeri uydurulmus din. Maalesef piyasada islam diye sunulan dinin uydurulmus oldugunu düsünüyorum. Ayette acikca, dini aciklayanin Allah oldugunu söylüyor. Yine baska ayette ayetlerin birbirini acikladigini, acik oldugunu söylüyor.. Benim dinledigim Mehmet Okuyan gibi kisiler bu ayetler arasindaki iliskiyi gösteriyor. Hüküm vermiyor.
Her ayeti aciklayan ayetler var ve bu sekilde döngü kuruluyor. Elbette tarihi olaylari daha iyi anlamak icin hadislerden faydanilabilinir ama dinde tek kaynak kur'an dir. Kur'an disinda kimse dine hüküm ekleyip cikaramaz. Allah'tan baska helal-haram koyucu yoktur. Bir sürü türemis mezhep var, hepsi kafasina göre bazi seyleri helal-haram kilmislar ya da mekruh demisler bilmem ne demisler.
Elbette sadece meal okuyarak kur'an in tümünü anlamak mümkün degil ama en azindan hurafecileri tespit edersiniz, kimin Allah ile kandirdigini anlarsiniz, kimin sirk üzere oldugunu anlarsiniz. Kur'an i anlamak icin de önce arapca bilmek sart. Daha sonra ayetin konusuna göre ilgili konuyu bilmek lazim. Bazen embriyoloji, bazen gökbilimi bazen sosyoloji, bazen psikoloji okumak gerek. Zaten kur'an i okudukca size hangi alanlarla ilgili arastirma yapmaniz gerektigini söylecektir.
Insanlari islam'dan uzaklastiran bir cok etmen var, en büyük etmen ise müslümanlar. Ben de islam'i kuran'dan ögrenmeseydim, günümüz müslümanlarinin yasadigini islam zannetseydim büyük ihtimalle ateist olurdum :) Ikinci olarak meallerdeki sikintilar ve bize dayatilan dogmalar yani bizim bakis acimizi birileri belirlemis. Mesela sefaat diyor, sefaatten ne anliyor? Birinin gelip seni Allah'in elinden almasi, cehennemden alip cennete koymasi.. Ama kur'an a göre sefaat öyle degil.. Mehdi diye uydurmuslar, kur'an da yok.. O zaman hadislere ihtiyac duyuyorlar..
Bir sürü safsata doldurmuslar sonra diyorlar ki, hadisleri cikarirsan islam dini diye bi sey kalmaz ortada.. Onlara göre islam demek kur'an in en sona itildigi, yiginla uydurma hadis, birilerinin görüsleri vs.. Oysa dinin tek sahibi var o da Allah'tir. Ben bu sekilde düsünüyorum. Allah'tan baskasini ilah edinmem, herkesi dinlerim, katiksiz kabul etmem. Kur'andan dayanak ararim, mantigimi kullanirim, islam'a uygunluguna bakarim, arastiririm, sorgularim, ögrenirim ve en dogrusunu bulurum.. Biri böyle dedi diye asla yetinmem.. ki bizden istenen de zaten bu..
-
yolbulucu bunu yazdıajan1111 bunu yazdıyolbulucu bunu yazdıajan1111 bunu yazdı
sa. herşeyi çok güzel tek tek açıklamışlar. birilerinin işine yarar diye paylaşayım, link;
https://sorularlaislamiyet.com/ramazan-oruc-konusunda-en-cok-merak-edilenler
güzel bişey daha paylaşmışlar.
Hocam Allah sana kac sayfalık kuran göndermiş, o dururken sorularla İslamiyet diye bir siteye bakman garip değil mi?
Allah oku derken bu siteyi mi oku diyordu?
Kuranı okudun mu?
Trafik kurallarını anlamını bilmediğim yalnızca okunuşu bildiğim fransızca dilinden okusam, ehliyet sınavını geçebilir miyim? :)
-
Bir hocamız İslam dinini anlatmakla ve kişinin anlamasıyla ilgili şöyle demişti. İslamda bazı konular mesela diferansiyel denklemler gibi ya da ikinci üçüncü mertebeden türev vs. Bunu anlamak için önce limit reel sayılar çarpanlara ayırma trigonometri vs uzar gider. Bunlar hakkında az çok bilgi sahibi olmalısın biraz altyapının olması lazım derdi. Biz de bazı konularda alaltyapı olmadığı için ne kadar beyni zorlarsak zorlayalım patinaja kalkıyoruz. İleri geri gidemiyoruz mana veremiyoruz ki bunlar normal kişilerin harcı değil bana göre değil. Mealden anlamı doğru veremeyebiliriz. Tefsir okumak ve eğitimli olmak şart.