Oruç İle İlgili Herşey - Güncelledim
-
MhmdAlmz bunu yazdıPanxeR bunu yazdıitalyan bunu yazdı
Oruçluyken uçağa binip batıya gidersek indiğimiz yerin saatine göre mi orucumuzu açmalıyız ?
bindiğin yere , zira uçak şuan 700km ile gidiyor ama belki ileride belki 30kat hızlanacak yada ışınlanma çıkacak.
sıkıntı oruç kurallarının, boylam'larda değişmesi.
Teorik olarak, Işın'lanma denen saçmalığı, artık bırakalım.
Işın'lanmanın Bulunduğunu belirtmek isterim ,fakat bazı Durum Senaryoları mevcut.
Yani sen elbetteki bir nesneyi (şuan çok Ufak bir Nesne'yi, ilerde büyüyebilir) ışınlayabilirsin. Şöyle ki aslında ,ışınlamanın tam olarak karşılığı şudur;
X bir lokasyonda bulunan atomun verilerini, Y Lokasyonda bulunan atomun verilerine ,taşıyabiliyorsun.
Aslında X ve Y atomları, her zaman bir İlişki ve Bilgi Alışveriş'i içerisindedirler. Bu da ışık hızı'ndan fazla (yada ışık hızı ,bilemem) bize göre bu Bilgi Akışının Hızı (ışınlanma) olarak ifade ediliyor.
Örneğin sen, A Atomunu ısı'ttığında yada Hal değiştirdiğinde, elektron'ları yörüngelerce ışınlanıyor. yani zaten Atomun kendi yörüngesi içerisindeki Elektronlar da ışınlanıyor.
Şuan ki bilim, şunu söylüyor;
X noktasında bulunan bir Cismi, Y noktasına ışınlamak mümkün değil. Sadece şunu yapabilirsin; X noktasında bulunan Atomların bir benzerini, Y noktasında meydana getirebilirsin (ışınlanma şu an, bu şekilde geçiyor).{bu ifâdenden aklıma şu geldi; çekirdek'deki nötron,proton(veya kuant(?)) ışık hızının üstünde hareket ediyor'muş gibi.}
Fakat bazı, uyuşmazlıklar olacaktır. Orada oluşturduğun atomların, aynı görevi yapmaları gerekiyor. Şu an İnsan Vücudundaki tüm görevleri ,yerine getirmesi gerekiyor. Hücreleri ,dokuları vs vs . En ufak bir bozulma, o Durumdaki Canlının sistemini bozmasına yeterli olacaktır. (Mutasyonlar meydana gelecektir)
Aslında burada, sadece Bilgi'yi ışınlıyorsun (Foton'lar aracılığıyla(Foto'n ney yâ?{enerji? tane? dalga? ^^`})), Karşı'da bulunan Atomlar'a bu Bilgiyi aktarıyorsun. Hatta bu teorinin temeli Kuant'um Dolanıklığı diye ifade edilir. {bu da bir durum diyeceğiz her'âlde. kuant ney ya?}
Biraz araştırırsan zaten, Işın'lanma olayının ne olduğunu, anlamış olursun.
Diğer olaya gelince,
Desek ki Namaz farz. Diyeceksin ki ,bel fıtığı olan adam, nasıl namaz kılacak.
Ona cevap verilse, bacağı ol'mayan adam, nasıl namaz kılacak.
Ona cevap verilse, hem Bacağı hem Kolu olmayan adam ,nasıl namaz kılacak.
Ona cevap verilse, Ölü Adam nasıl namaz kılacak diyeceksin.
elbetteki Sorgulamak çok muhteşem bir şey. Ama Mantık(karşılaştırma demekti her'âlde arapça'da) Felsefesi'nin dışına çıkınca, olay saçmalaşıyor. Mantığın dışına çıkıyor, İhtimalleri konuşuyor ,oluruz.
bir değerin, Sıfır'a Yakınsama durumu kadar İhtimali olan bir Sonuç varsa, tamamen pozitif tüm Kısımları çöpe atılıyor. Durum bundan ibaret.{bu güzelmiş.}
konu Oruç, Zaman vs değil. bir İbadet var. Yapmak istiyorsan yap, sürekli bir şeyi didiklemeyi, bırakmak gerek. Başka şeyler düşünüp, başka şeyler konuşmak gerek.
Evren'i, Bilim'i, Teknoloji'yi konuşmak gerek.
Yani, uzun lafın kısası. Dünyanın güneş ekseni etrafındaki hızına (yerçekimi dahilinde) eriştiğinde( önceki italik olan kısmı anlamadım, sonradan gelen açıklamayla uyumlu değil.) ,hiçbir zaman güneşin doğmadığı yada batmadığı bir konumda olabilirsin. Bu durumda da Oruç tutmamış oluyorsun :) veya Namaz olmamış oluyor ,çünkü güneş hiç batmıyor veya doğmuyor. Sen eşeledikçe bir şeyler çıkacak hocam :) , Bunun böyle olmasını sen istiyorsun :) ,Allah'ın hiçbir âyetinde Seyahat halindeki Durum anlatılmıyor. Yani sana kalmış. Namaz kılmak istersen ,vakit'lerini kestire'bilirsin.
Edit;
Şöyle düşün, X bir Oyun'u oynuyorsun, örneğin counter strike(erkeklern hepsi bildiği için örnek verdim). Normal'de bazı durumlarda, adamı öldürmen İmkansız oluyor. İnsan bunu algılayamıyor. Yani biri gelip sana dese ki; Bak hocam sen bu adamı Asla öldüremezsin. Sen gidip bir Hile ile, o adamı öldürdüğünde höhöhöhö öldürdüm bak, mı diyeceksin ? Adam senin öldüremeyeceğinden bahsetti, Dış Etkenlerden bahsetmedi ki. Olayı,durumu(?) değiştirmeni söylemedi, bu senin tercihin. Bu da tıpkı senin bahsettiğin durum gibi, mantık olarak sürekli seyehat eden bir insan değilsin, genelde uyursun. ve Sabit bir lokasyon'da bulunursun. Mantıken düşününce, geceyi ve gündüzü (yani zaman dilimlerini) görmüş olursun, bu durumda da bahsettiğin; yok güneş batmıyor, yok bilmem ne olmuyor, durumları ortadan kalkmış oluyor. Allah da bu durum'dan bahsediyor. ...
Nötrino Hızı gibi bi'şey duydum, o nasıl bi'şey anlamadım, ama engel tanımıyor'muş. neyle ölçmüşler, nasıl ölçmüşler, nasıl sınırlamışlar anlamadım.
yazı, hepi topu Hız,Enerji(?),Bilgi,Durum çerçevesinde kalmış.
~@~
@NoName , Düve(?) ile ilgili alıntıları yanlış anlamadıysam sanırım. (hüleynnnnnn.. ^^` )
"...
Programın içeriği hakkında bilgi veren Süleymaniye Vakfı Başkanı, aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır, “Kutuplarda Namaz ve Oruç vakitlerini gözlemlemek amacıyla geldiğimiz Norveç’te, güneşin doğmadığı zamanlarda da ,gündüzün(aydınlığın(?)) olduğu ve Namaz vakitlerinin oluştuğunu gözlemledik. Kışın; günler kısa, geceler uzun olmasına rağmen, oruç ve namaz vakitleri açısından herhangi bir problem olmadığını tespit ettik.” Dedi.Ayrıca Prof.Dr. Bayındır “Yazın; güneşin hiç batmadığı zamanlarda da, yine Norveç’e gelmiştik.O zamanda her gün Gece ve Gündüzün oluştuğunu,yerli halkın da ifadesiyle gecelerin beyazlık(beyazlanma) yani aydınlık(aydınlanma) olduğunu, ve insanların burada 13saatten fazla oruç tutamayacaklarını ,ortaya çıkardık” ifadelerini kullandı....."Her'âlde bu ışıma(aydınlanma, zirvesi, sonraki sönmesi(ki gör'ece (24saat'in bütünün Gündüz veya Gece oldu dönemlerde) bir Zamansal Aralık ifade ediyor her'âlde)) ekvator'daki kadar belirgin değil, gibi. anladığım kadarıyla bu Zamansal Aralığı güneşin doğuşu ve/veya batışı olarak kabul ediyorlar.
@UnBalanced, video'yu ben de istiyorum pm'den.
RitmFarbRacourci tarafından 02/May/20 22:02 tarihinde düzenlenmiştir -
aliyk bunu yazdıunbalanced bunu yazdıaliyk bunu yazdı
edit: ben mesajini yanlis anlamis olabilirim.. orucun yeme-icmeye kisitlama anlami yok demeye gtirdigini düsünmüstim.. Ayrica diyanet konusunda haklisin. Ben bu yildan itibaren süleymaniye vakfinin imsakiyesine göre tutuyorum
Kardeş kelime bazlı karşılaştırmalı araştırma yaparsan. Kuran öyle çarpıtılmış ki aklın şaşar.
Meallerin nerdeyse yüzde 70-80'i yanlış
tavsiye ederim dediğin bir meal var mı?
-
@noname @RitmFarbRacourci buraya ekliyorum hocam diger arkadaslar da görsün belki merak eden olur
cekimler icin kusura bakmayin profesyonel degil, baya bir yeri cekmek istedim bazen döndermisim telefonu :) Aslinda cekim yapmak yasak gibiydi, rahatsiz oluyor ibadet edenler dediler o yüzden cekim aninda cok da rahat degildim. Iceri de girdim ama icerden cekim yapamadim haliyle..
Degisik türden ibadetler de var (su ile ilgili, caput tarzi kagit baglamalar, para atip dua ediyorlar vs, isteyen olursa onlari de eklerim)
@MaviGozluDev bana sormadin ama hocam bir kac haftaya mehmet okuyan'in meali cikacak. 2-3 yildir bekliyorum. Almani tavsiye ederim. Diger meallerden farki su, ayetlerin birbiriyle iliskisini gösterecekmis meal. Yani bir ayeti okudugunda, o ayeti en iyi Allah acikladigi icin, o ayeti aciklayan diger ayetleri de referans olarak veriyor (öyle demisti bi videosunda). Bir cok incil de zaten böyle.. Ama acil alacaksan ben genelde bayraktar bayrakli'nin mealine bakiyorum (surelerin indirilisine göre yazmis meali), onun disinda da karsilastirmali okuyorum..
-
Ajan bu foruma ilk 2006 da üye oldum o zamandan beri bilirim seni Allah hidayetini artırsın kardeşim :)
-
@RitmFarbRacourci
Şöyle düşün hocam atıyorum güneşin aydınlığı 10 dakikada beşiktaştan levente geçiyor yani sonuçta dünyanın kendi ekseni etrafında dönme hızı var.
Sen bu hızda havada hareket ediyorsun. Yani güneşin sana olan konumu hep 0,0 noktasını ifade ediyor. Bir şey buldun dış etkenler (yer çekimi, basınç, rüzgar, diğer sürtünme kuvvetleri vs vs) etki etmiyor ve hızın hep sabit.
Eğer gündüz bir ortamda bu cismin üzerinde hareket edersen her an senin için gündüz/gece olur. Yani hiçbir zaman bu geçişi yaşamazsın.
Güneş ve dünya arasındaki konumun hep sabit kalır. Bu yüzden de ne namaz vakitleri meydana gelir nede oruç için gerekli ortam sağlanmış olur. Bu cisim çünkü her zaman dünya ve güneş arasında kalacaktır. Yani pozisyonu sabit kalacak sen sabit hızda hareket ettiğin için :) Bunu ima ettim. Ama Kur'an da bununla ilgili bir ayet yok :) Yani sen nasıl anlamak istersen hocam. Bir şeyleri eşeleyebilirsin. Yani sonuçta bunlar ibadet. Yapmaya da bilirsin :) Yapmak zorunda değilsin. Yaparsan iyi bir şey yapmazsan kötü. Bu senin tercihin gibi düşün yani.

-
MhmdAlmz bunu yazdı
@RitmFarbRacourci
Şöyle düşün hocam atıyorum güneşin aydınlığı 10 dakikada beşiktaştan levente geçiyor yani sonuçta dünyanın kendi ekseni etrafında dönme hızı var.
Sen bu hızda havada hareket ediyorsun. Yani güneşin sana olan konumu hep 0,0 noktasını ifade ediyor. Bir şey buldun dış etkenler (yer çekimi, basınç, rüzgar, diğer sürtünme kuvvetleri vs vs) etki etmiyor ve hızın hep sabit.
Eğer gündüz bir ortamda bu cismin üzerinde hareket edersen her an senin için gündüz/gece olur. Yani hiçbir zaman bu geçişi yaşamazsın.
Güneş ve dünya arasındaki konumun hep sabit kalır. Bu yüzden de ne namaz vakitleri meydana gelir nede oruç için gerekli ortam sağlanmış olur. Bu cisim çünkü her zaman dünya ve güneş arasında kalacaktır. Yani pozisyonu sabit kalacak sen sabit hızda hareket ettiğin için :) Bunu ima ettim. Ama Kur'an da bununla ilgili bir ayet yok :) Yani sen nasıl anlamak istersen hocam. Bir şeyleri eşeleyebilirsin. Yani sonuçta bunlar ibadet. Yapmaya da bilirsin :) Yapmak zorunda değilsin. Yaparsan iyi bir şey yapmazsan kötü. Bu senin tercihin gibi düşün yani.

Eh yani ömür boyu bu hareketi gerçekleştirmek mümkünse, bir ödül neticesinde muaf olunabilir ibadetlerden belki :))
Meal olarak duyduğum tavsiyeler;
Edip Yüksel
Sonya Cihangir
Bi de unbalanced yazmış Mehmet Okuyan'ınki geliyor diye. Bekleyelim bakalım onu da alalım.
Burda iki farklı görüş var, biri ayetlerde geçtiği gibi "Kuran yeterli ve tek kaynaktır"
Diğeri "hadislere bakmadan kuran anlaşılamaz"
Çeviriler de bu ikisine göre fikir/referans ayrılıkları içeriyor olsa gerek
-
PanxeR bunu yazdı
biz memleket olarak okuduğunu anlamada sondan birinci olduğu için bizi Hatipoğlu paklar anca
bu arada ajan fark etmedim sanma özellikle bi kaç aydır yoğun şekilde milleti dinden imandan çıkartıyor
ateist ve hıristiyanları müslümanlığa sevk ediyor inançları ile oynuyor
özümüzü kaybetmeye başladık nerde bizim şamanlar bi el atsın bu adamı doğru yola sevk etsin :)
Köle olmayı ve öyle kalmayı isteyenlere Tengri yolundakiler el atmaz. İnancına saygı duyar ve geçer gider.
-
Baturay_Turkmen bunu yazdıPanxeR bunu yazdı
biz memleket olarak okuduğunu anlamada sondan birinci olduğu için bizi Hatipoğlu paklar anca
bu arada ajan fark etmedim sanma özellikle bi kaç aydır yoğun şekilde milleti dinden imandan çıkartıyor
özümüzü kaybetmeye başladık nerde bizim şamanlar bi el atsın bu adamı doğru yola sevk etsin :)
Köle olmayı ve öyle kalmayı isteyenlere Tengri yolundakiler el atmaz. İnancına saygı duyar ve geçer gider.
Tengri yolu bu mudur ? https://yadi.sk/i/eJqMYqJO70grTw?fbclid=IwAR2HLwH8Kdfp88Wr47fJQsL-cei5z1Wy47GriF62uy6v9cDvQ6ogNRxF2oY
-
MhmdAlmz bunu yazdı

asdadsad
Bu adama dikkat edin. -
italyan bunu yazdıBaturay_Turkmen bunu yazdıPanxeR bunu yazdı
Tengri yolu bu mudur ? https://yadi.sk/i/eJqMYqJO70grTw?fbclid=IwAR2HLwH8Kdfp88Wr47fJQsL-cei5z1Wy47GriF62uy6v9cDvQ6ogNRxF2oY
evet bunu ben derledim.