İmam Tanıdığı Olan Varmı? Hayırlı Bir İş
-
hoca birbirinizi seviyorsanız hiç gerek yok bunlara ya. Kalın beraber, okul bitince iş kurunca evlenirsiniz. İmam nikahı kıyınca ne geçicek elinize bidaha ayrılamıcanız mı? Boşol boşol boşol dedinmiydi onun bi hükmü kalmıyor. Gereksiz işler yapmayın medeni olun az.
-
SerYolcu bunu yazdı
Ya aslında soruyu cevaplarken kendi yorumumuzu kattığımızdan hata işliyoruz.
Bir bilene danışalım bu konuyu, onun cevabına bakalım.
İşte cevap,
Nikâh bir akit, sözleşme ve anlaşmadır. Bunun için bazı şartları vardır. Bu şartlardan birisi yerine getirilmezse nikâh sahih olmaz.
1. Evlenecek kişilerin veya vekâletlerini verdikleri şahısların hazır bulunması.
2. Tarafların irade beyanı. Evlilik akdini kabul ettiklerine dair eşlerin “kabul ettim” şeklinde ifade etmeleri.
3. Kızın velisinin izninin olması. Bu hüküm Hanefi mezhebi hariç diğer mezheplere göredir.
4. Şahitlerin hazır olması. Bu şahitler, ergenlik çağına ermiş, aklı başında iki erkek veya bir erkekle iki kadın olmalıdır. Yani şahitlikte mutlaka bir erkeğin bulunması icap eder.
Bunlardan başka bir şart daha vardır; o da nikahın duyurulmasıdır. Bu Malikilere göredir. Ancak Osmanlı Aile Hukuku kararnamesinde de mahalle kadısına kayıt yaptırılmayan nikahların geçersiz sayılacağı ifade edilmiş ve resmi nikah üzerinde ısrarla durulmuştur.
Resmi nikah olmadan dini nikah yapılmasını uygun görmüyoruz. Özellikle kadının dini ve dünyevi hukukunun korunması açısından dini nikahın yanında resmi nikahın da yapılmasını gerekli buluyoruz.
Nitekim Osmanlı Aile Hukuku kararnamesinde de mahalle kadısına kayıt yaptırılmayan nikahların geçersiz sayılacağı ifade edilmiş ve resmi nikah üzerinde ısrarla durulmuştur.
Yalnız kalınca günah işlemiş olmamak için dini nikahı tercih ediyorlar. Halbuki daha sonra telafisi çok zor durumlarda kalabiliyorlar.
Bir kadın ve erkek aileden habersiz ya da ailenin izniyle şahitler huzurunda nikahlansalar karı koca sayılacaklarından erkek boşamadan kadın başkasıyla evlenemez. Bu açıdan çok tehlikelidir. Nitekim bize bu konuda onlarca soru geliyor. "Ben bir erkekle dini nikah kıydırmıştım. O beni boşamıyor ne yapayım?" "Ben dini nikahtan boşanmadan başkasıyla evlendim. Zina sayılır mı?" gibi tüyler ürperten pek çok problemle karşılaşıyoruz. Bu durumda sonunda telafisi imkansız olaylar olabiliyor. Bu nedenle resmi nikah olmadan dini nikah yapılmasını asla doğru bulmuyoruz.------
konu ile ilgilenenler yukarıda verdiğim linke tıklayabilirler...
@SerYolcu
Bilgilendirmen için çok teşekkür ederim kardeşim...Yanlız ben "şafii ise kıyar,maliki ise kıyamaz,hanefi ise şöyle yapar" gibi şeyleri pek doğru bulmuyorum. Madem peygamber bir ise sünneti neden 4 e ayrılmış? Peygamber efendimize biri soru sorduğunda 4 farklı cevap mı veriyor? Sen şimdi diyeceksinki herkes kendi imamına uyuyor.. Bende buna cevaben diyorumki 4 imamda peygamberin sünnetinin kendisince yorumluyor. Aslen peygamber ne derdi bunu bilemiyorum imam nikahı için araştırmak lazım araştırıcam.. Ancak kız reşit ve aklı dengeside herşeyi ayırabilecek nitelikte. Biz evlilik akdinde bulunuyoruz bir adım atıyoruz Allah katında bir hocanın vesilesi ile bunu bildiriyoruz bu bizi nikahlı yapar (bence ama alimlere danışmak lazım tabi).
Ailelerin rızası nikahı daha faziletli yapar tabiki daha iyi olur ancak bu şuan mümkün değil.. Kız artık reşitse ve günahlarından kendisi mesulse neden illa annesi babası olmadan olmuyor? Bence 3 şahit yeterli olurdu imam nikahı için..
Bence İmam nikahının maksadı insanlara duyurmak değil iki kişinin birbirlerini eş olarak seçtiklerini Allah katında bildirmeleridir. Yani mühim olan bunun Allaha niyet edilmesidir.
Kalpleri bilen Allah'dır geleceği ve seçimlerimizi de. Ancak bunu bizzat bildirmek için bizim faaliyette bulunmamız gerekmesi imam nikahını ortaya çıkartmıştır. Eğer imam nikahıhıh maksadı insanlara eşim olarak seçtim diye duyurmak olsaydı o zaman gider megafonla herkese bildirir hertürlü şeyi yapardım biriyleriyle ve günah sayılmazdı... Mühim olan insanların bilmesi değil dileği allaha kavuşturmaktır..Bu benim fikirlerim. İlla doğrudur diyemem tabikide sadece düşüncelerim bunlar. Araştırmaya devam ediyorum. Konuyu dikkatle takip ediyorum..
-
DrKeworks bunu yazdıSerYolcu bunu yazdı
İşte cevap,
Nikâh bir akit, sözleşme ve anlaşmadır. Bunun için bazı şartları vardır. Bu şartlardan birisi yerine getirilmezse nikâh sahih olmaz.
1. Evlenecek kişilerin veya vekâletlerini verdikleri şahısların hazır bulunması.
2. Tarafların irade beyanı. Evlilik akdini kabul ettiklerine dair eşlerin “kabul ettim” şeklinde ifade etmeleri.
3. Kızın velisinin izninin olması. Bu hüküm Hanefi mezhebi hariç diğer mezheplere göredir.
4. Şahitlerin hazır olması. Bu şahitler, ergenlik çağına ermiş, aklı başında iki erkek veya bir erkekle iki kadın olmalıdır. Yani şahitlikte mutlaka bir erkeğin bulunması icap eder.
Bunlardan başka bir şart daha vardır; o da nikahın duyurulmasıdır. Bu Malikilere göredir. Ancak Osmanlı Aile Hukuku kararnamesinde de mahalle kadısına kayıt yaptırılmayan nikahların geçersiz sayılacağı ifade edilmiş ve resmi nikah üzerinde ısrarla durulmuştur.
Resmi nikah olmadan dini nikah yapılmasını uygun görmüyoruz. Özellikle kadının dini ve dünyevi hukukunun korunması açısından dini nikahın yanında resmi nikahın da yapılmasını gerekli buluyoruz.
Nitekim Osmanlı Aile Hukuku kararnamesinde de mahalle kadısına kayıt yaptırılmayan nikahların geçersiz sayılacağı ifade edilmiş ve resmi nikah üzerinde ısrarla durulmuştur.
Yalnız kalınca günah işlemiş olmamak için dini nikahı tercih ediyorlar. Halbuki daha sonra telafisi çok zor durumlarda kalabiliyorlar.
Bir kadın ve erkek aileden habersiz ya da ailenin izniyle şahitler huzurunda nikahlansalar karı koca sayılacaklarından erkek boşamadan kadın başkasıyla evlenemez. Bu açıdan çok tehlikelidir. Nitekim bize bu konuda onlarca soru geliyor. "Ben bir erkekle dini nikah kıydırmıştım. O beni boşamıyor ne yapayım?" "Ben dini nikahtan boşanmadan başkasıyla evlendim. Zina sayılır mı?" gibi tüyler ürperten pek çok problemle karşılaşıyoruz. Bu durumda sonunda telafisi imkansız olaylar olabiliyor. Bu nedenle resmi nikah olmadan dini nikah yapılmasını asla doğru bulmuyoruz.------
@SerYolcu
Bilgilendirmen için çok teşekkür ederim kardeşim...Yanlız ben "şafii ise kıyar,maliki ise kıyamaz,hanefi ise şöyle yapar" gibi şeyleri pek doğru bulmuyorum. Madem peygamber bir ise sünneti neden 4 e ayrılmış? Peygamber efendimize biri soru sorduğunda 4 farklı cevap mı veriyor? Sen şimdi diyeceksinki herkes kendi imamına uyuyor.. Bende buna cevaben diyorumki 4 imamda peygamberin sünnetinin kendisince yorumluyor. Aslen peygamber ne derdi bunu bilemiyorum imam nikahı için araştırmak lazım araştırıcam.. Ancak kız reşit ve aklı dengeside herşeyi ayırabilecek nitelikte. Biz evlilik akdinde bulunuyoruz bir adım atıyoruz Allah katında bir hocanın vesilesi ile bunu bildiriyoruz bu bizi nikahlı yapar (bence ama alimlere danışmak lazım tabi).
Ailelerin rızası nikahı daha faziletli yapar tabiki daha iyi olur ancak bu şuan mümkün değil.. Kız artık reşitse ve günahlarından kendisi mesulse neden illa annesi babası olmadan olmuyor? Bence 3 şahit yeterli olurdu imam nikahı için..
Bence İmam nikahının maksadı insanlara duyurmak değil iki kişinin birbirlerini eş olarak seçtiklerini Allah katında bildirmeleridir. Yani mühim olan bunun Allaha niyet edilmesidir.
Kalpleri bilen Allah'dır geleceği ve seçimlerimizi de. Ancak bunu bizzat bildirmek için bizim faaliyette bulunmamız gerekmesi imam nikahını ortaya çıkartmıştır. Eğer imam nikahıhıh maksadı insanlara eşim olarak seçtim diye duyurmak olsaydı o zaman gider megafonla herkese bildirir hertürlü şeyi yapardım biriyleriyle ve günah sayılmazdı... Mühim olan insanların bilmesi değil dileği allaha kavuşturmaktır..Bu benim fikirlerim. İlla doğrudur diyemem tabikide sadece düşüncelerim bunlar. Araştırmaya devam ediyorum. Konuyu dikkatle takip ediyorum..
hoca yapma etme madem öyle git anasına babasına söyle bakalım madem Allaha dileği kavuşturuyon da kızın anasına babasına niye kavuşturmuyorsun onlardan korkuyorsun da Allahtan korkmuyormusun :) dediğin şey o kadar masum değil şahsen ben kız kardeşimi biriyle imam nikahı kıydırıp bir eve sokup öğrencilik yaptırmazdım bu kabul edilir birşey değil.
-
HolyOne bunu yazdı
Hocam ben online kıyarım nikahınızı, tasavvuf insanıyım sonuçta
:d boş yere şeyh diyilmiyorki zaten kıyarsın valla!
-
hani olur, insan oğlu çiğ süt emmiştir hepimiz iyi biliyoruz :)
ayrılırsınız falan, belki işler yolunda gitmez.. gönül birlikteliğinin yanında, saygı bağlamınız da var birbirinize.
birbirinizden hep haberiniz olsun :)
eskileri dürtmeden tabi.
sonuçta 2'nizde helalliğinizi birbirinizin üzerinizde bıraktınız.
dinen hoş karşılanmasada, helalliğini al sen yinede boşver hocayı hocuyu..
--
dayıdan not ;
kardeşim muhteşem bir düzen geliyor farkındamısın :Dakşam yemekleriniz birlikte eğlenceleriniz vs yani günün 7/24'dü hep berabersiniz.
anılarıma çomak soktun uleen..
hele oturduğun ev kendi evin falansa daha bi rahatsın la..
her hatun aynı yerde olmayı istemez :) hatununun kıymetini bil..
ayrıca ; güzel bir iş yapayım demişsin bu kadar olan bitenden sonra.. abi önce ki postlarda okuduysan aile rızası falan gerekiyor o gibi durumlar için.
kız blug çağından çıkıp artık aklı selim hareket ettiğinden dolayı, günah vs gibi kavramlarda kişinin kendi iradesine bırakılmıştır.
herşeyi alimlerden öğrenecek değilsiniz.
onlar bize helal kılındı ama müslüman bir insanın dini düzeni içinde.. ( haramda helalde sendedir.. )
kendinizi kasmanıza gerek yok bu kadar :) içini ferah tut.
zaten sen o boku çoktan yemişsin be hacı :D
gönlünü de aklını da mir-i derya yoluna çevirmişsin.
ne güzel adına bir kez daha sevindiğimi belirtip, ikiniz içinde hayırlı olmasını temenni ederim :)
-
DrKeworks:
Hocam wallahi dalga gecmedim, imam nikahının gereksizliğini örneklerle anlatmaya çalıştım, bir de nikahı devlet kontrolunde cima olarak değerlendiren arkadaslara cevap verdim seninle ilgili değil onlar =) saptırılmış konunun kurbanı oldum yani bir nevi=)
HolyOne tarafından 31/Eki/12 18:47 tarihinde düzenlenmiştir -
KaRaKuLe bunu yazdıDrKeworks bunu yazdıSerYolcu bunu yazdı
İşte cevap,
@SerYolcu
hoca yapma etme madem öyle git anasına babasına söyle bakalım madem Allaha dileği kavuşturuyon da kızın anasına babasına niye kavuşturmuyorsun onlardan korkuyorsun da Allahtan korkmuyormusun :) dediğin şey o kadar masum değil şahsen ben kız kardeşimi biriyle imam nikahı kıydırıp bir eve sokup öğrencilik yaptırmazdım bu kabul edilir birşey değil.
Hocam Allahtan korkuyorum ama ailesinden korkmuyorum.. Sadece erken yani aile için hepsi o. Sonuçta Allah veriyo cezasını sevabın günahın ondan dolayı ona kavuşturmak lazım dilekleri. senin kızın bir erkekle herşeyi yaptıktan sonra artık onun nikah kıymasına da izn verirsin aynı evde yaşamasına da. Ben onun ailesini ikna etsem bile geçmişteki bazı olaylardan dolayı şimdi kendi ailemi razı edemem erken derler o açıdan aileler olmaz.
@holyone
eyw.şeyh olduğunu biliomda bize imam lazım be hacı :D
-
Sakın Muta nikahı falan düşünme yasaklanmıştır.
"Ey insanlar, ben size kadınlarla mut`a yapmanız konusunda izin vermiştim. Şüphesiz Allah, onu kıyamet gününe kadar haram kılmıştır. Kimin yanında (mut`a nikahı ile tuttuğu) kadın varsa, onu serbest bıraksın. Onlara verdiklerinizden hiçbir şey geri almayınız"(Müslim, Nikâh, 19, 22, 24; İbn Mâce, Nikâh, 44; Dârimî, Nikâh, 16; Ahmed b. Hanbel, Müsned, III, 406) Bu neshin Mekke fethinde, Veda haccında yasaklandığına dair rivayetler de vardır. (bk. Neylu’l-Evtar, 6/546) -
WALLACEs bunu yazdı
Sakın Muta nikahı falan düşünme yasaklanmıştır.
"Ey insanlar, ben size kadınlarla mut`a yapmanız konusunda izin vermiştim. Şüphesiz Allah, onu kıyamet gününe kadar haram kılmıştır. Kimin yanında (mut`a nikahı ile tuttuğu) kadın varsa, onu serbest bıraksın. Onlara verdiklerinizden hiçbir şey geri almayınız"(Müslim, Nikâh, 19, 22, 24; İbn Mâce, Nikâh, 44; Dârimî, Nikâh, 16; Ahmed b. Hanbel, Müsned, III, 406) Bu neshin Mekke fethinde, Veda haccında yasaklandığına dair rivayetler de vardır. (bk. Neylu’l-Evtar, 6/546) yok be hacı ne mutası. Ben okuldan sonra nişan yapıp askere gitmeyi askerden gelincede inşallah düğün istiyorum. Ciddi yani biz öle geçici değil nikah
-
Hocam muta nikahı nedir bilmiyordum, biraz araştırdım ve yeni birşey daha öğrendim.
Ayette yazdığı gibi,
-"Malik olduğunuz (cariye veya esire) dışındaki kadınlardan 'evli ve özgür' olanlar da size Allah'ın emri olarak haramdır.
Yani kızı esir alırsan haram olmaz gibi gözüküyor.
HolyOne tarafından 31/Eki/12 20:29 tarihinde düzenlenmiştir