Danıştay Katsayı Farkını Durdurmuş
-
ats30 bunu yazdı:
-----------------------------
Katsayı kararını Atatürk'mü koydu ki kutsal bir kuralmış gibi iptal edilmesine seviniyorsunuz.
O zaman Tıp bölümüne mühendisliklere sadece fen liselerine gidenler girsin.Anadolu liselerine gidenler kaldırım mühendisi olsun.Düz liselerde sokakta sürtsün.
Bu mudur kurtuluş ?
Edit : YÖK ün itiraz kararı varmış henüz kesinleşen bi durum yok sanırım.Hala bi ümit var :)
-----------------------------Kararın ne olduğu bizim çokta şeyimizdedir sanki.
Asıl olay meslek lisesinin ne olduğudur. Meslek Lisesi ilgili sektörde çalışabilecek nitelikli eleman yetiştirmeyi amaçlıyorsa, gidip o elemanın alakasız bir bölüm okuması saçmalıktan başka bir şey değildir.
İlla üniversite okuyacaksan git alanınla ilgili yüksekokula, geç dgs ile üniversitene. Öss'ye harcayacağın enerjiyi ona harcasan en kralını yaparsın.
Böylece en azından alanınla ilgili bir yere devam etmiş olursun.
-
SeRDaR bunu yazdı:
madem düz liseden farkı yok anlamıyorum neden düz liseye gitmiyorlar o zaman :) düz liseye giden enayi sadece üni için çalışsın ötekisinin elinde mesleğide olurken madem gittiği mesleğin eğitimi görmek istemiyor nedne o mesleğin lisesine gidiyor gitsin düz liseye
-----------------------------Türkiyedeki düz liselerin tüm öğrencileri kaldıracak kapasitesi var mıymış bi araştır.Ayrıca düz liselerde eğitim = 0. Ya kendi başına çalışıp bişiyler yapacan yoksa sistem seni fena halde ....
Ayrıca insanların tercihlerine saygı duymak gerekli.Aynı eğitim alındığı halde konusunda daha çok bilgili olmak istiyor olabilir.Meslek lisesine gidenlerin tamamı üniversiteye girebilmek istiyor.Onların bu isteklerine kulak vermek lazım.Ayrıca eskiden iti kopuğu giderdi meslek liselerine.Şimdi nadir bulunan türden terbiyeli çocuklar gidiyor.Bu sene burdaki okulda 1 tane sigara içen görmedim ne de içki.
Eğitim aynı şartlar farklı bu resmen ayrımcılık değil mi ?
-
Bekara karı boşamak kolay. meslek lisesi öğrencisi olup da buraya doğru karar diye yazan bi tane adam görsem içim yanmaz. Ben de kız meslek lisesinde rehber öğretmen olarak çalışıyorum. tuzu kuru arkadaşlar zorla mı yazıldılar derken çoğu öğrencinin istemeyerek yazıldığının farkında ve bilincinde değil. Ayrıca ortaokulda başarısız olup da lisede başarılı olan birçok öğrenci vardır. niçin ortaokuldaki başarısızlığı yüzünden "meslek öğrensin bari" fikriyle bu okullara yazdırılan çocuklar istemedikleri bir alanda takılıp kalsınlar? Herkesin eşit olduğu ama aynı zamanda kendi mesleğini tercih edenlere teşvik amacıyla ek puan verilen bir sistemin neresi sakıncalı?
-
Bence çok da isabetli bir karar olmuş.Meslek liselerinin amacı ülkeye kalifiye teknik eleman yetiştirmektir.4 yıllık fakülteler ise müh. doktor vb. yetiştirir.Madem meslek lisesini seçiyorsan zaten baştan 2 yıllık teknik eğitimi kabul etmen gerekir.Ha 4 yıllık okumak istiyorsan çalışıp anadolu veya fen lisesini kazanacaksın.İmam hatiplerin hele bu ülkede sadece imam hafız vb. yetiştirmek için çalışması lazım öle herkes ben müh doktor olucam derse bu iş yürümez.Bu ülkenin amele ye de elektrik teknisyenine de motor tamrcisine de müh. e de aynı oranda ihtiyacı var
-
ats30 bunu yazdı:
SeRDaR bunu yazdı:
madem düz liseden farkı yok anlamıyorum neden düz liseye gitmiyorlar o zaman :) düz liseye giden enayi sadece üni için çalışsın ötekisinin elinde mesleğide olurken madem gittiği mesleğin eğitimi görmek istemiyor nedne o mesleğin lisesine gidiyor gitsin düz liseye
-----------------------------Türkiyedeki düz liselerin tüm öğrencileri kaldıracak kapasitesi var mıymış bi araştır.Ayrıca düz liselerde eğitim = 0. Ya kendi başına çalışıp bişiyler yapacan yoksa sistem seni fena halde ....
Ayrıca insanların tercihlerine saygı duymak gerekli.Aynı eğitim alındığı halde konusunda daha çok bilgili olmak istiyor olabilir.Meslek lisesine gidenlerin tamamı üniversiteye girebilmek istiyor.Onların bu isteklerine kulak vermek lazım.Ayrıca eskiden iti kopuğu giderdi meslek liselerine.Şimdi nadir bulunan türden terbiyeli çocuklar gidiyor.Bu sene burdaki okulda 1 tane sigara içen görmedim ne de içki.
Eğitim aynı şartlar farklı bu resmen ayrımcılık değil mi ?
mselek liseleri nasıl varsa adı değişir düz olabilir yada aynı şekilde değişir meslek olur nedir yani çok mu zor bende o eğitim meslek liselerinde 0 neden zırlıyorlar matematik görmüyoruz bilmemne yapmıyoruz cart da curtta üniversteye girmek isteyen dedğim gibi düz liseye gider kendini geliştirmek istersede farklı alanda master vb yapabilir. yani meslekten üniye geçişle çok şey öğrenilmez bence bir ayrılcılık yok ya meslek ya üniverste bugün meslek lisesi öğrencisi üniyi kaznamasada elindeki mesleğini yapar ama düz hiç bir şey bırak ta o kadar hakları olsun -
kuytul bunu yazdı:
Bekara karı boşamak kolay. meslek lisesi öğrencisi olup da buraya doğru karar diye yazan bi tane adam görsem içim yanmaz. Ben de kız meslek lisesinde rehber öğretmen olarak çalışıyorum. tuzu kuru arkadaşlar zorla mı yazıldılar derken çoğu öğrencinin istemeyerek yazıldığının farkında ve bilincinde değil. Ayrıca ortaokulda başarısız olup da lisede başarılı olan birçok öğrenci vardır. niçin ortaokuldaki başarısızlığı yüzünden "meslek öğrensin bari" fikriyle bu okullara yazdırılan çocuklar istemedikleri bir alanda takılıp kalsınlar? Herkesin eşit olduğu ama aynı zamanda kendi mesleğini tercih edenlere teşvik amacıyla ek puan verilen bir sistemin neresi sakıncalı?
ya peki ortookulda çok iyi olduğu için üniverste düşünüp lisede tökezleyenler ne yapacak hadi mesleğe yolunu açtın katsayayıyı kaldırdın doktun diğer bölümlere de düzler ne yapacak tekrar baştan meslek lisesine mi gidecekler ??sen bana dersen ki açıktan meslek eğitimi alsın o zaman bense sana derim ki açıktan düz lise bitirip girsinler o zaman üniye -
kuytul un dediği gibi bekara karı boşamak kolay.Önyargıları kırmak atomu parçalamaktan daha zor.Uzatmaya gerek yok.Gökten Allah vahiy indirerek aldırdı bu iptal kararını itiraz etmek ne haddimize :)
-
arkadaşlar o zaman şu son karar , anadolu liselerine biraz daha avantaj sağladı . doğru mu? benden alıntı yaparak cevap yazarsanız sevinirim.
-
husnuweb bunu yazdı:
ats30 bunu yazdı:
Katsayı kararını Atatürk'mü koydu ki kutsal bir kuralmış gibi iptal edilmesine seviniyorsunuz.
O zaman Tıp bölümüne mühendisliklere sadece fen liselerine gidenler girsin.Anadolu liselerine gidenler kaldırım mühendisi olsun.Düz liselerde sokakta sürtsün.
Bu mudur kurtuluş ?
Edit : YÖK ün itiraz kararı varmış henüz kesinleşen bi durum yok sanırım.Hala bi ümit var :)
-----------------------------Kararın ne olduğu bizim çokta şeyimizdedir sanki.
Asıl olay meslek lisesinin ne olduğudur. Meslek Lisesi ilgili sektörde çalışabilecek nitelikli eleman yetiştirmeyi amaçlıyorsa, gidip o elemanın alakasız bir bölüm okuması saçmalıktan başka bir şey değildir.
İlla üniversite okuyacaksan git alanınla ilgili yüksekokula geç dgs ile üniversitene. Öss'ye harcayacağın enerjiyi ona harcasan en kralını yaparsın.
Böylece en azından alanınla ilgili bir yere devam etmiş olursun
-----------------------------Ben ticaret meslek lisesi mezunuyum.
Kredili sistem denen deneyin ilk kobayıyım.
Ben 3 yıllık liseyi fazla fazla kredi alarak 2,5 yılda bitirdim.
Sonraki 4 ay ne mi oldu?
Staj gördüğüm için haftanın 1 günü okula, 4 günü staja gittim..
Geldik üniversite sınavına..
Ticaret lisesinde fen yok, fizik yok, biyoloji yok, kimya yok..
Matematik yok..
Ama bol bol kredin var..
Gir sınava.. Karşına türev çıksın, integral çıksın.. fizik kimya sorusu çıksın..
Sınavda bir güzel tosla..
Ama okuldan mezun olduktan hemen sonra yine okul sistemi değişsin, krediler de hiç bir işe yaramadıktan sonra bir yerlerine girsin..
Ha bu arada BANKACILIK BÖLÜMÜ Mezunuyum..
Üniversitelerin 2 yıllık Bankacılık bölümü var..
Ama bankalar İŞLETME - İKTİSAT Mezunu eleman alıyorlar..
Bana ise 2 yıllık bölüm için ek puan veriliyor ama
ek puan aldığım 4 yıllık HİÇ BİR BÖLÜM bulunmamakta..
Şimdi ben ne poh yiyecem ?
Buradaki bazı arkadaşlar diyor ki, madem ticaret lisesi okudun, bankacılık okudun,
senin mesleğin var, ve kendi mesleğin ile ilgili bölüme kayıt ol..
Ama benim kayıt olacağım 4 yıllık bölüm yok ki..
2 yıllıkları da zaten hiç kimse adamdan saymıyor..
Bir de bu ticaret lisesi seçimi benim tercihim değildi..
Hasbelkader annem ile babam, biz fakiriz oğlumuzu okutamayız, bari liseyi okusun da mesleği olsun demişler,
beni buraya yazdırmışlar..
Benim matematik ve fiziğe yeteneğim var, ama okulda öğretilmiyor..
Dışarı kursa gitsem bile bu sefer okul nedeniyle katsayı engeli çıkarılıyor ve istediğim bölüme gitmem engelleniyor..
Ne yani insan hayatı boyunca 1 mesleğe mi bağımlı kalacak..
Artık günümüz insanı hayatı boyunca 3 - 5 meslek değiştiriyor..
Meslek seçimini lise tercihi ile kısıtlayan ve lise den sonra da başka mesleklere yönelmeyi katsayı gibi bahanelerle engelleyen
b.ktan bir sistem gibi daha b.k sistem bilmiyorum ben..
Dur hayat hikayem bitmedi..
Ticaret lisesi bitti, üniversiteye giremedik.. Bizim mühendis olma hayallerim suya düştü..
Biz de gittik ne bankacılıkla ne de ticaretle ilgisi olmayan bir mesleği icra etmeye başladık..
-
SeRDaR bunu yazdı:
kuytul bunu yazdı:
ya peki ortookulda çok iyi olduğu için üniverste düşünüp lisede tökezleyenler ne yapacak hadi mesleğe yolunu açtın katsayayıyı kaldırdın doktun diğer bölümlere de düzler ne yapacak tekrar baştan meslek lisesine mi gidecekler ??sen bana dersen ki açıktan meslek eğitimi alsın o zaman bense sana derim ki açıktan düz lise bitirip girsinler o zaman üniye
-----------------------------sevgili arkadaşım mesele sadece meslek lisesi meselesi değil. olayın bu tarafını siyasi bulunduğu için malzeme yapıldığını düşünüyorum. şimdi meslek lisesi de okusan genel lise de okusan katsayı mağduru olabiliyorsun. alan seçimi veya okul seçimi farketmez bi şekilde bunlardan dolayı pişmanlık yaşarsan geriye dönüş esnekliği olmayan bir sistemimiz var ve yıllarca bunu eleştirdik. Sözel seçen eşit ağırlık,sayısal mesleklerini tercih edemiyor. Aynı şekilde çocuk gelişimi bölümündeki sözel sayısal mesleklerden tercih yapamıyor. Çocuk gelişimi öğrencisinin sınıf öğretmeni olması imkansız eski sistemde. bilişim teknolojileri bölümü öğrencsinin bilgisayar mühendisi olması imkansız. Bunun dışında sayısal öğrencisinin hukuk okuması pdr okuması imkansız olmasa da da ona yakın derecede çok zor 40-50 puan geriden rekabet etmek zorunda. Özetle bu katsayı maduriyeti sadece ve sadece meslek liselerini etkilemiyor. Bu sistemin korkutucu yanı şu ki rekabet kızışacak. Herkese at gözlüğü takılmıştı. Manzarası güzel olanlar itiraz etmiyordu. şimdi herkesin manzarası aynı. Durum bundan ibaret. Sözeldeki öğrenci tıp okumak istiyorum dediğinde "hadi len" denmeyecek. Ufku açık olmalı herkesin. Ancak şu da var ki fen-2 testleri çözebilecek babayiğit sözelcinin de bi zahmet önü açılıversin, öyle değil mi?