folder Tahribat.com Forumları
linefolder Derin Konular
linefolder Olası ABD-İran Savaşı Üzerine Benden Bir Yazı Dizisi :)[Antioksidan]



Olası ABD-İran Savaşı Üzerine Benden Bir Yazı Dizisi :)[Antioksidan]

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AntiOksidan
    AntiOksidan's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Ekim/2005
    Erkek

    Merhaba arkadaşlar.Sitede özellikle 1 kaç aydan beri İsrail-abd-iran vs bunların arasında çıkacak çıkması muhtemel savaşlardan bahsediliyor.Ben,dkn,chingis başta olmak üzere savaşın iranın aleyhine biteceğini savunuyoruz diğer arkadaşlarda böyle olmayacaktır diyor.
    Savaşla ilgili her alanı her cepheyi kendimce yorumlayacağım ilk başlayacağım yerse piyadeler ve kullandıkları temel ekipmanlar.
    Canım sıkıldı oturup resimli bir şeyler yazayım bari dedim,bu yazımda iki ordunun teknolojik anlamdaki farklılıkları,piyade-özel kuvvet birimleri,maddi stratejik güçlerine kadar değineceğim,tabi bir de ağızda sakız edilen nükleer güç konusuna.

    İlk önce iki ülkenin askeri birimlerini karşılaştıralım.
    Amerikanın deniz piyadeleri ile iran askerleri/devrim muhafızlarını

    İran askerine değinelim önce;




    Gördüğünüz gibi İranlı bir asker,elinde ak-47 var.Fakat silahı tutuş şekli biraz garip :) Silahı o şekilde tutarsan hem tepmesine mani olman güçleşir hem de kolun çok çabuk yorulur hele ki kol kasların bu denli çelimsizse  :)



    Bir diğer iran askerlerine ait foto.Gördüğünüz gibi ellerindeki tüfek ak-47 .

    İranın piyade harekatlarıyla ilgili bir not düşmek istiyorum,iran bugüne kadar doğru düzgün tek bir piyade harekatı başlatamamıştır pkkya.Türkiye gibi -1o derecede dağa piyade çıkarsınlar lütfen görelim :) ki Türkiye gibi binlerce askeri çıkarıp lojistiğini yönetsinler.Cesur,parçalyıcı,cengaver dediğiniz iran ancak toplarla belli bölgelere atış yapmaktadır.Bugüne kadar özel kuvvetleri olsun normal piyadeleri olsun adam akıllı bir hasar verememiştir PJAKA.Yine,abd den korkmuyor dediğiniz iran dibindeki (ırak topraklarındadır kandil kampı ama dağın bir kısmı iran toprakları içerisindedir)kandil kampına girememiştir.

    Kullandıkları silah ak-47 ve g3.

    ak-47

    http://www.modelguns-worldwide.com/images/ak47sling2.jpg

    g3

    http://www.investmentgradefirearms.com/images/g3kand91.jpg

    Ayrıca iran askeri personelinin giyiminden,zırhına zayıf olduğunu görmektesiniz.Askerlik her şeyden  önce bir disiplindir,yakalar açık,gömlekle askerlik mesleğini ircaa etmeye çalışmak benim gözümde mesleğe saygısızlıktır.
    İran askerleri ile ilgili daha az yazı yazmak zorundayım zorundayım derken iran askerlerinin kullandığı ekipman abd askerlerine göre gerçekten zayıf ve yazacağım bir şey yok : ) bu yüzden bu konuda ve diğer alt başlıklarda lütfen “abdyi tutmuşsun sene vs vs” diye çıkışlarda bulunmayınız bana karşı.


    ABD ordusunun askeri personeline geçelim;

    Bu resmi kendiniz ayrı bir pencerede açıp bakınız,buraya koyarsam sayfa düzeni kayar ama mutlaka bakın;

    vazcaydım koyuyorum resmi.bu bir piyade tüfeği değil ama anlatmaya çalıştığım şeyi anlayın...





    Görmüş olduğunuz resimde amerikan askerleri bir duvarın dibinde.Bu tür resimleri  halkımız “göt korkusundna çömmüşler hebele hübele” diye tarif etmektedirler ama alakası yok.Şehir çatışmalarında her an heryerden mermi gelebilir.Bu karşı balkondan da olabilir daha uzak bir yerden bir keskin nişancı ateşi de olabilir,götü sağlama almak tamamen taktik gereklilikten kaynaklanmaktadır.
    Ayrıca gördüğünüz gibi kullandıkları gövde zırhı olsun,bacak-diz zırhı olsun,miğfer olsun çok daha sağlam ve fonksiyonel.
    İran askerleri ise pkkya düzenledikleri sözde operasyonlarda bile gömlekleler,bunu geçtim abdye gövde gösterisi yaparken bile : )

    Ekipmanlardan devam etmek istiyorum iran ordusu bildiğiniz üzere ve yukarıda belirttiğim gibi g3 ve ak 47 kullanmaktadır.Buna karşın amerikan ordusu en modern tüfekleri kullanmaktadır,m4a1 iden l85a1 enfielda kadar.Tüfek önemli mi evet çok önemli.AK-47 kullanımı ve temizlemesi basit bir silahtır,dönemine göre de bir efsanedir ancak asla bir m4,xm8 veya g36 değil.ABD ordusunun envanterindeki bu silahlar özellikle isabet oranı ve az tepmesiyle bilinir,ayrıca eklentilerle beraber kullanılmaktadır.Termal görüş dürbünlüler,ACOG,bomba atar,lazerli tüfekler vs.
    Amerikan askerlinin çoğunda gece görüşü cihazı bulunmaktadır,aynı şey iran için söz konusu değil tabi.

    Yukarıda iranın kullandığı tüfeklerin resmini vermiştim,şimdi de ABD ordusununkilere bakalım.


    M4A1

    resim:





    m4a1 e lazer,bomba atar,gece görüş,küçük bir pompalı  tüfek,fener eklenebilir,amerikan ordusu silahlarını genellikle eklentili kullanır özellikle acog dene dürbünü kullanır.

    XM8

    resim:





    xm8 standart olarak tüm ordu birimlerinde kullanılmamaktadır,daha çok özel kuvvetler  kullanmaktadır.,m4a1 deki eklentiler xm8de de bulunmaktadır,xm8in en önemli yanı hafifliğdir.
    Bir not ve açıklama düşmem gerek.AK efsane bir silahtır,ancak devri geçmişte kalmıştır.Ucuzluk –kolay bulunması konvansiyonel bir savaştan öte gerilla taktiklerinde işe yarayacaktır.
    Günümüzün yeni nesil silahlarının takdir edersiniz ki gerisindedir,olaya objektif bakarsanız anlarsınız.

    SCAR

    resim:




    Amerikan ordusunun kullandığı bir diğer silahtır,genel olarak xm8 in yerine tercih edilmiştir.


    Genel olarak bir yorum yapıyorum:
    Tüm silahları koymadım buraya,m16,l85a1 gibi silahlarda var,uzatmamak için koymuyorum.Gördüğünüz üzere teknoloji anlamında abd askerleri ,abdnin normal piyadeleri hatta iranın özel kuvvetlerinden çok daha ileri durumdalar.Lütfen şimdi “yürekliler kazanırlar ,çok cesurlar” demeyiniz,cesur dediğiniz persler 2.dünya savaşında 8oo asker kaybedince teslim olmuştur.Ha diyebilirsiniz ki o iran bu iran değil tamam ona da tamam diyelim ama yine de bu bir şeyi değiştirmez,sizin imanınız,yüreğiniz var ama merminiz yoksa adamı çıplak elle boğamazsınız ya da merminiz adamın zırhını delemiyorsa.

    Yazdığım yazıyı ve bilgileri lütfen objektif bir gözle okuyunuz ve konuyu sadece piyade ve tüfekler bazında değerlendiriniz,objektifseniz bu konuda amerikanın ne kadar da büyük bir güçle,ezici bir şekilde üstün olduğunu görürsünüz.

    Kaldı ki şunu da unutmayın Amerika sanayisiyle,firmalarıyla var,her savaş uzun vadede amerikan ekonomisine katkı yapıyor.Elektriğinden,mermisine,mermisinden tüfeğine tabancasına.

    Lütfen çıkıp şunları demeyin “akyi küçümsemeyin güçlü silah” evet akyi küçümsemiyoruz gerçekten de sağlam özellikleri olan bir silah ama bunu takdir edersiniz ki amerikan ordusunun envanteri ve tüfekleri çok daha modern tüfekler,tek istediğim biraz objektif olmanız.


    [Tüm silahları yazmadım en çok karşılaşılanları yazdım]

    Diğer bir silah türüne geçelim.Ağır makinalı tüfeklere
    İran ordusu  ve bkc kullanıyor.
    resim




    Amerikan ordusu  m249:




    BKC kötü şartlarda atış yapmasıyla ünlü olan bir rus silahı ama isabet konusunda bir takım problemleri var ve eklenti seçenekleri m249 kadar gelişmiş değil.

    Bir noktaya tekrar değinmek istiyorum,abd askerlerinin çoğunda gece görüşü var,özellikle gece çarpışmalarında bu kadar gece görüşüne sahip olamayacak iran askerlerine karşı müthiş bir avantaj yaratacaktır.Göremediğiniz bir düşman tarafından ateş altına alınıyorsunuz…

    Ayrıca bir diğer noktada savaş tecrübesi,körfez savaşı,ırak savaşı,Afganistan,Vietnam… Amerikan ordusu  bu savaşlar sayesinde hem gerilla savaşında hem de konvansiyonel bir savaş için büyük bir tecrübe kazanmıştır.Çok daha karşı taktikle karşılaşmış eğitimlerinde bunu da uygulamıştır.Ama diğer yanda  iranda iran-ırak savaşını yaşamıştır ama anlayacağınız üzere abdnin  tecrübesi kadar tecrübesi yoktur.

    Diğer bir nokta mücahitler…Herkesin ağzında bu var,Amerika irana saldırırsan el kaide,Hizbullah vs orayı mahveder falan.ABD irana girerse ve eğer bu “KARADAN” olursa böyle bir seçenek olabilir,oldu diyelim.El kaidenin militanları gerilla saldırısı dışında bir şey yapamaz ,bu tür söylemler ırak savaşından önce de vardı,evet abd her gün kayıp veriyor olabilir ama abd dediğimiz şey şirketlerini düşünüyor,askerini değil,eğer ülkenize yapışırsa istediğiniz kadar kahramanlık öyküsü okuyup,intihar komandosu yollayabilirsiniz,doğal kaynaklarınıza konduktan sonra bunlar hiçbir işe yaramaycaktır.

    Mücahit,direnişçi vs vs gerilla birimleri disiplinsiz birliklerdir ve normal bir piyade gibi silah kullanamazlar,dövüşemezler,yer tutamazlar hem de dünyanın en iyi eğitilen piyadelerinden olan USMC ye karşı hiç,el kaide saldırdı 3 abd askeri öldü diye duyarsınız,doğrudur bu savaşın kanunudur ama Amerika operasyondayken 70 militan öldürüldü 1 amerikan askeri öldü haberini es geçersiniz,umarım anlatabildim,konvansiyonel birimlere karşı gerillaların yapabileceği tek şey pusu kurmaktır,daha sonra arkasına bakmadan dönüp kaçacaktır

    Bu tip örgütler işgal altına girdiğinizde bir takım faaliyetlerde bulunabileceklerdir ki dediğim gibi işgal altına girdiğinizde çok şey yitmiş demektir…

    Tarafımdan yazılmıştır ve ilk bölümüdür,daha sonra iki ordunun kara-hava –deniz kuvvetlerini de inceleyeceğiz,maddi gücünü vs vs.Şimdilik yorumlarınızı lütfen bu konuyla alakalı yapınız “iranda nükleer var s*ker” gibi çocukça yorumları başka başlığa alalım.

    ---
    Yazana kadar kollarım çatladı,imla hatası olabilir kafa karışıklığındna ufak bilgi hataları da olabilir mazur görün

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kroo
    kroo's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Mayıs/2006
    Erkek

    lan sendeki nasıl bir ilgidir

    seni tahribatın balistik uzmanlığına atıyorum hayırlı uğurlu olsun

    :D


    bu dünyada da öbür dünyada da yanmanın yolu plajdan geçer
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    WarninG_ErroR
    WarninG_ErroR's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 21/Haziran/2007
    Erkek

    Amerika ziker :).

    Ayrıca yazı için saolasın. Eline sağlık


    helikopter kiralayıp norveçli üstsüzleri görsel taciz edesim var.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kroo
    kroo's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Mayıs/2006
    Erkek

    lan karınca mı döğüştürüyonuz hemen öyle içinde bulunduğu durumu göze alın

    dünya ekonomik kriz eşiğinde abd de içinde asker nerden bulcak afganistanda asker ırakta asker

    ya gene natoyu kullanır ya da ambargo dicem iran koyar ambargoyu :D (petrolden, doğalgazdan vsvsvs)


    bu dünyada da öbür dünyada da yanmanın yolu plajdan geçer
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    dreampark87
    dreampark87's avatar
    Kayıt Tarihi: 16/Haziran/2006
    Erkek

    amerika her türlü evire çevire miker


    Zifir:10 mg nikotin:0.8 mg karbon monoksit:10 mg WINSTON
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Blackjack
    Blackjack's avatar
    Kayıt Tarihi: 25/Eylül/2007
    Erkek

    Bu kadar emek harcanmıs bir yazı için çok afedersiniz sikindirik bir yorumda bulunupta kendinizi konusmus yada düşüncenizi ifade etmiş saymayın.Sözüm bunda sonrakileridir.

    Benim kardeşim için nacizane bir yorumda bulunmama gerek yok.Bizlere sadece imza atmak düşer.Her şey gün gibi aşikardır.İki tarafında elinde bulunan envanter üç asagı beş yukarı büyük bir kısım tarafından bilinen bir gerçek ile beraber saklı olarak bilmedigimiz onlarca gerceginde oldugunu düşünüyorum.Bu gün dünya üzerinde siyaseti harfiyen ve en güzel sekilde yerine getiren 1-2 kavimden biridir persler.ABD'nin vietnamda yada ırakta kaybettgini düşünen kim var.Bu çok ham bir düşüncedir.ABD bu cephlerde amacına ulaşmıştır.En basında planlanan bir harektin ana amacı yerine getirlmişse savaş kazanılmıs demektir.Sizler illaki birden havada "Görev tamamlandı" yada "Savaş Kazanıldı" yazısımı görmek istiyorsunuz.Çıkarlar ve amaclar bellidir.Bu gün ABD'nin İran üzerindeki çıkarları elinde ki mevcut envatler ile kolayca sonuca gidebilcek niteliktedir.

  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    BozcaN
    BozcaN's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Ağustos/2005
    Erkek

    cok fzla bişe demicem cnkü uykm var sbh işe kalkcam ondan takip etmk istemiom knuyu :F

    ama ii, cok ii bilinmesi gerekn bişii varki abd sanıldıı ve büyütldüü kdr gçlü, efsanevi deil bunun bilincinde olmak lazm..


    √ βǾź¢ẵŋ ® //\\ ~ Türkiye"de yaşayan Türk"e biat edecek !!
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    inside
    anonim6918524
    anonim6918524's avatar
    Banlanmış Üye
    Bilgi/Destek Madalyası Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 16/Temmuz/2005
    Erkek

    Abd mi döver yoksa İran mı? Bahisler açılmıştır. İran'ın bahis katsayısı 5 Amerikanın katsayısı 2. Kolay gelsin.


    λ
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tabela Fatihi
    kaygusuz
    kaygusuz's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Nisan/2007
    Erkek

    iranın nufusu az olsa hayli hayli iranın üzerinde halay çekerdi usa. ama 80 milyon iranında ajanları vardır boş durmaz.amerika ile israil o pörtü böcek iranı alt üst edebilecek kuvvete sahip. biraz göt istiyor bu kadar.savaş aptallıktır. yeni bir soykırım olacak fakat iran ırak gibi ezik düşeceğini sanmıyorum.bende irana gidip 2 kamyon petrol getiririm. beleşe petrol :) ee iranıda kepçe içine aldıktan sonra usa bu sefer bize gözünü dikecek sonra ?


    Aldananlar aldanmaktan zevk aldıkları için hile ortaya çıkmıyordu Tolstoy
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Ağustos/2005
    Erkek

    türkiye de çanakkalede 5 mermi ile destan yazdı!!Düşmanlarımızın nice silahları vardı!!

  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AntiOksidan
    AntiOksidan's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Ekim/2005
    Erkek

    zumsuk bunu yazdı:
    -----------------------------

    türkiye de çanakkalede 5 mermi ile destan yazdı!!Düşmanlarımızın nice silahları vardı!!


    -----------------------------
    o zamanın savaş doktriniyle bugünün ki farklıydı hocam,mesaj atarken zaman-mekan ilişkisini göz önünde bulundurun ;)
    ayrıca bir mücadele savaşı kazandırmaz,çanakkaleyi kazandık ama 1.dünya savaşında kaybedne taraftaydık diğer cephelerde de hep kaybettik örnek verirken doğru seçim yapmak lazım

Toplam Hit: 28405 Toplam Mesaj: 163