Olası ABD-İran Savaşı Üzerine Benden Bir Yazı Dizisi :)[Antioksidan]
-
AmoR bunu yazdı:
-----------------------------AntiOksidan bunu yazdı:
-----------------------------salla salla belki tutar ;) lübnanın ordusu var genç adam modern silahları da var,götünüzden yok diye sallamakla gerçekleri değiştiremezsiniz,hadi size bol parmaklı bol tatminler.
-----------------------------Peki sen 8 yaşındaki bi çocuğa bıçakla saldırarak ve onu yaralıyarak başarımı elde ettiğini düşünürsün?
Ayrıca senin tatmin limitinin daha üst seviyelerde olduğunu ve parmağın yetmediğini bunun yerine m249 u kullandığını düşünmeye başlıyorum yavaş yavaş..
Kolay gelsin ;)
-----------------------------
hala olayı amerikancılık olarak algılıyorsunuz,işin siyasi bir boyutu var girmeyeceğim ama konu sapar.
Hocam ne alakası var 8 yaşındaki çocukla?e han, güçlü diyordunuz iran?8 yaşında çocuk olmasa gerek?
kaldı ki eğer herkes 8 yaşındaki çocuğu dövmiyorsa başarıdır.Dünyada bi ülke göster bana gidip başka ülkenin toprağını işgal etsin,agna,ırak?başarı mı değil mi?mahalle kavgasıyla iki ordu kapışmasını mı karşılıyorsun?savaş hocam savaş,kavgaa birisi zor ölür ama savaşta millet birbirini gırtlaklar,bazı şeylerin farkına varman dileğiyle.
zaygo bilgi tazele yanlış konuşuyorsun,lübnanın modern silahlara sahip bir ordusu var.git biraz araştır -
Şimdi her ne kadar teknolojinin görünüşte baskın bir rolü varsada sonuçta iş taktik, cesaret, iman, gibi konular son noktayı koyar.
abd de bulunan silahlar geneli 5.56 lık nato mermisi atar.bu mermiler 100 metreden sonra can alıcı noktaya gelmediği zaman fazla öldürücü etkisi yoktur. 1200 m sn hızla ilerleyen mermi ilk 100 metrede canlı hedefe ulaştında hedefin 20 cm yarıçapındaki organları dağıtır.oda hız dandır. ak 47 mermisi de 762 lik mermiyle çapı daha büyüktür. ama hızı azdır.600 m sn gibi mermi ağırlığı ve hızı ile ilgili olarak etkili mesafede 250 metreye kadar düşer. m4 ve m 16 tarzlarında da etkili mesafe 600 metreyi bulur. isabet olarakta ak 47 ye oranla isabeti tartışılmaz. ak 47 ler çok eski bir teknolojiye ait olsalarda hakiki rus ak 47 leri abd piyade tüfeklerine taş çıkartacak seviyeye yakındır. ıraq ak 47 leri çeliği rus çeliğinden kalite olarakta düşüktür. bu yüzden namluda ısınma sorunu olur buna bağlı olarak 2. şarjörden sonra havada uçuşan mermileri görebilirsiniz. standart calibreler 2. dünya savaşından hemen sonra bitimine yakın oluşmuştur.hızla gelişen teknoloji ve deneyim ,yüksek calibrelerin çok uzun menzilll balistik silahların fazla bir önemi olmadığı kanaati oluşmuştur.hitlerin kendi ordusunda özel birimlere yaptırdığı 4 km menzilli tüfeklerin işe yaramadığı görülmüştür. bir personel en fazla 400 metreye kadar sağlıklı çatışmaya girebilir. 400 metreden sonra personel silahlarının isabet sorunu ortaya çıkmaktadır. sniperler hariç tabiki.buarad personel savaşı 400 metre mesafe ile sınırlı kalmaktadır. her iki ordununda ellerindeki piyade silahları u ihtyacı karşılayabilecek durumdadır.
bixi silahı ise çok etkili tahribata sahip olup abd yapımı olan m 249 tarzı silahlardan güç olarak tartışılmayacak derecededir. ama isabeti olmayan bir güç ,güç değildir. kafaya vuran bir sapan taşı yerine varmayan roketten bile yeri geldiğinde üstündür. adam gelse elinde 50 calibre olan birine boynuna bıçak dayasa ne yapabilirki ?
diğer yönden asker karakterleri incelendiğinde ise bu açık şiddetle kapanacaktır. bir iran askeri ile abd askeri arasında dağlar kadar fark vardır. bir abd askeri hemen isyana meyillidir.zor şartlarda eroin esrar alkol alır. bir iran askeri şehit olmak için her türlü sıkıntıya severek gider. abd askeri açlığa susuzluğa sıkıntıya gelemez. gereğinde üstlerine bile itaatsizlik yaptığı gibi onları vurabilirde.çünkü karakterlerinde itaate yer yoktur. ideolojileri yoktur. sadece hayvanlar gibi yaşamaktır gayeleri.
muhtemel bir savaşta sonucu belirleyecek olan ; teknoloji,silah ve sayı üstünlüğü, stateji ve taktik,lojistik destek , inanç ve gayedir.
-
AntiOksidan bunu yazdı:
-----------------------------AmoR bunu yazdı:
-----------------------------AntiOksidan bunu yazdı:
-----------------------------salla salla belki tutar ;) lübnanın ordusu var genç adam modern silahları da var,götünüzden yok diye sallamakla gerçekleri değiştiremezsiniz,hadi size bol parmaklı bol tatminler.
-----------------------------Peki sen 8 yaşındaki bi çocuğa bıçakla saldırarak ve onu yaralıyarak başarımı elde ettiğini düşünürsün?
Ayrıca senin tatmin limitinin daha üst seviyelerde olduğunu ve parmağın yetmediğini bunun yerine m249 u kullandığını düşünmeye başlıyorum yavaş yavaş..
Kolay gelsin ;)
-----------------------------
hala olayı amerikancılık olarak algılıyorsunuz,işin siyasi bir boyutu var girmeyeceğim ama konu sapar.
Hocam ne alakası var 8 yaşındaki çocukla?e han, güçlü diyordunuz iran?8 yaşında çocuk olmasa gerek?
kaldı ki eğer herkes 8 yaşındaki çocuğu dövmiyorsa başarıdır.Dünyada bi ülke göster bana gidip başka ülkenin toprağını işgal etsin,agna,ırak?başarı mı değil mi?mahalle kavgasıyla iki ordu kapışmasını mı karşılıyorsun?savaş hocam savaş,kavgaa birisi zor ölür ama savaşta millet birbirini gırtlaklar,bazı şeylerin farkına varman dileğiyle.
-----------------------------Amerikancılık olarak değilde Realist yaklaşım adına bu fikirleri edindiğini düşünüyorum fakat hiçbir alakası yok.
Benim 8 yaşındaki çocuk benzetmemde iran için değil Lübnan içindi. Lübnanda 2 ordunun kaşılaşmasımı vardı yoksa bir drammı yaşanıyordu asıl bunun farkına varman gerekli..
Bumudur hocam 2 ordunun kapışması ?
Yoksa bu mu olaki ?

-
demişsin hocam zaten,çok uzun menzilli bir silaha ihtiyaç yok.Cephe savaşı olmayacak,şehirlerde geçecek zaten.Tepme ve isabet günümüzde en önemli şey,hedefi bulduramıyorsa isterse top güllesi atsın senin de dediğin gibi.Kaldı ki abd ordusunun tüfeklerle beraber kullandıkları eklentilerde çok etkili infra red ,gece görüşü,termal görüş,lazer görüşü vs.Ayrıca amerikan askerlerinin zırhları çok daha iyi kilolarca ağırlıkta kevlar taşıyorlar evet hareket kabiliyetleri daha kısıtlı ama koruma anlamında bir güç katıyor,kaldı ki düşmanın mekanına gidiyorsan sana koruma lazım.herhangi bi saldırıda sağa sola kaçmaları durumunda zaten kaybolacaklarından en işe yarayacak olan zorhtır.
Diğer konu iman.Hocam malesef iman değil iş.Bkz: Irak ordusu. Bkz: Afganistan.
Bir de şu mühim,bireysel savaş kabiliyeti.Deniz piyadelerinin eğitiminin (fiziksel-silah kullanma-taktik) anlamda 1o da birini almıyor iran ordusu,cesaret faydalıdır evet ama taktik bilgin yoksam alesef hocam bir işe yaramaz
bkz: ırak -
Chinggis @ Komikmi oldugunu sanıyorsun :) Madem daha bilgilisin niye konuşmuyorsun? Bizburda tartışıyoruz bilgilerimiz yeteceği kadar.Niye sazan gibi ortaya atlayıp gereksiz post atıyosun anlamadım :S
BAAL @ Biz gerektiği heryerde amerikaya karşı tutumumuzu heryerde belirttik.Ama kendi ülkem sömürge halindeyken ve başındaki sömürge valilerini devirip yerine adam gibi adamları getirmeden başka ülkelere bakamayız.
Antioksidan @ Lübnan israil savaşındaki zamanda varmıydı? Sonradan birçok destekle ordu sahibi oldular.Ülkeleri darmaduman olduktan sonra
-
@Amor:
Hocam 2. resim açılmıyor.İsrail olayına gelirsek eğer ,vuracak tabi abi savaş bu yani siviller ölmesin cart curt ama adam bunu yaptığı zaman otoritesi artıyor artmıyor mu mesajı veriyor 2 askerim için ananızı skerm diyor.6 gün savaşlarını biliyorsun di mi hocam mısır hava kuvvetlerini bir gecede nasıl nakavt ettiğini?topraklarını 4 katına çıkarıp arap ülkelerini yendiğini?ya da ilk kurulduğunda arapları ülkesindne çıkardığını,bak adamlar savaşıyor demek ;),ki o araplar yoldaki israilli kadın ve çocukları öldürüyordu,hani diyorsun ya 8 yaşında çocuk ondan söyledim ;)
zaygo: yanlış biliyorsun,lübnan ordusu savaştan öncede vardı.savaştan sonra 2 günde ordu kurulmaz arakadşım mantık kurarak bunu anlayabilirsin zaten -
ZaYGo bunu yazdı:
-----------------------------Chinggis @ Komikmi oldugunu sanıyorsun :) Madem daha bilgilisin niye konuşmuyorsun? Bizburda tartışıyoruz bilgilerimiz yeteceği kadar.Niye sazan gibi ortaya atlayıp gereksiz post atıyosun anlamadım :S
BAAL @ Biz gerektiği heryerde amerikaya karşı tutumumuzu heryerde belirttik.Ama kendi ülkem sömürge halindeyken ve başındaki sömürge valilerini devirip yerine adam gibi adamları getirmeden başka ülkelere bakamayız.
Antioksidan @ Lübnan israil savaşındaki zamanda varmıydı? Sonradan birçok destekle ordu sahibi oldular.Ülkeleri darmaduman olduktan sonra
-----------------------------Anlayamazsın zira düşünmekten , yüksek ihtimal de beyinden yoksunsun . Adama illallah geldi , adam bıkmadı , üşenmeyip makale gibi yazı yazdı , Amerikan karşıtı olacağım diye bu konuyu bile p.ç ettiniz .
Ben bilgiyim evellallah , hoş ordinaryus profesör da olsam , sen ve senin gibi düşünmekten acizler olduğu sürece anlattıklarım hiç bir şey ifade etmeyecektir , zira anlayamıyorsun , bundan yoksunsun .
Sazan gibi ortaya atladığım falan yok , fikir belirtiyorum orada , nerede ne zaman mesaj atacağımı sana sormam gerekmiyor . İster ortasında atarım , ister sonunda ki burada seni ırgalayan hiç bir olay yok .
Yat uyu sen , rüyanda belki İran ABD'yi yeniyordur .
-
Chinggis bunu yazdı:
-----------------------------Anlayamazsın zira düşünmekten , yüksek ihtimal de beyinden yoksunsun . Adama illallah geldi , adam bıkmadı , üşenmeyip makale gibi yazı yazdı , Amerikan karşıtı olacağım diye bu konuyu bile p.ç ettiniz .
Ben bilgiyim evellallah , hoş ordinaryus profesör da olsam , sen ve senin gibi düşünmekten acizler olduğu sürece anlattıklarım hiç bir şey ifade etmeyecektir , zira anlayamıyorsun , bundan yoksunsun .
Sazan gibi ortaya atladığım falan yok , fikir belirtiyorum orada , nerede ne zaman mesaj atacağımı sana sormam gerekmiyor . İster ortasında atarım , ister sonunda ki burada seni ırgalayan hiç bir olay yok .
Yat uyu sen , rüyanda belki İran ABD'yi yeniyordur .
-----------------------------Konuyla alakasız attıgın postlarla konuyu p.ç eden ben değil sensin.Ayrıca madem anlattıklarını anlamıyoruz bunları niye anlatıyosun?Hem nerede ne zaman mesaj atacağında beni hiç ilgilendirmez.Bence sen yat uyu rüyanda belki ABD bütün ülkeleri emri altına sokmuştur ;)
-
Adam gibi tartışacaksanız tartışın. Herkes aynı görüşte olmak zorunda değil. Kimsenin hakaret etmeye hakkı yok. Derin konularda daha fazla yaptırım uygulanır. AB'ye kadar uzaklaşmamak ve arkadaşımızın açtığı bu konunun kilitlenmemesi için sizi daha dikkatli olmaya davet ediyorum.
-
AntiOksidan bunu yazdı:
-----------------------------@Amor:
Hocam 2. resim açılmıyor.İsrail olayına gelirsek eğer ,vuracak tabi abi savaş bu yani siviller ölmesin cart curt ama adam bunu yaptığı zaman otoritesi artıyor artmıyor mu mesajı veriyor 2 askerim için ananızı skerm diyor.6 gün savaşlarını biliyorsun di mi hocam mısır hava kuvvetlerini bir gecede nasıl nakavt ettiğini?topraklarını 4 katına çıkarıp arap ülkelerini yendiğini?ya da ilk kurulduğunda arapları ülkesindne çıkardığını,bak adamlar savaşıyor demek ;),ki o araplar yoldaki israilli kadın ve çocukları öldürüyordu,hani diyorsun ya 8 yaşında çocuk ondan söyledim ;)
zaygo: yanlış biliyorsun,lübnan ordusu savaştan öncede vardı.savaştan sonra 2 günde ordu kurulmaz arakadşım mantık kurarak bunu anlayabilirsin zaten
-----------------------------Bakın ben burda Abd ve israil güçsüzdür demiyorum. Bunu illaki açıkça belirtmek gerekli ki kelimeleri beyin soğanlarıyla idrak eden insanlar var..
@AntiOksidan
2. resimde yıkılmış bir binanın enkazından çıkarılan bebek görüntüsü var.
Şimdi sen diyorsun ki Lübnan ordusu vardı. Fakat sembolik olarak olan bu ordu mu muhattap alınmıştı yoksa Hamas mı ? Bu da Lübnan ordusunun ne derece etkin olduğunu anlamakta bi gösterge olsa gerek.
Verdiğin örnek bir başarıdır fakat israilin lübnan da yaptığı kesinlikle başarı olaraka nitelendirilemezki.. Karşısına aldığı muhattabı belli, kimleri nasıl öldürdüğüde belli. Sivil insanların üzerine bomba yağdırılarak mı savaş kazanılıyor anlamıyorum..
Aynı şekilde ilk yazımda dediğim gibi Abd iran a giremiyor.. Neden? İran çok mu güçlü ? yada Abd çok mu zayıf? Abd dünyada oluşan kamuoyu baskısı yüzünden bu işi yapabilicek durumda değil. İranda atom bombası var dese kim inanır ? ki ahmedinejad ne açıklamalar yapıyor..
Ayrıca iman örneğinde ırak askerlerini örnek vermişsin.. İman demek inanç demektir. Yani bi insanın müslüman olması imanlı olduğu anlamına gelmez.
Peki sana soruyorum; İsrail kadınlarını ve çocuklarını öldüren arapları, çoluk çocuk demeden öldüren israil, Yahudileri Kadın çocuk genç yaşlı demeden gaz odalarına tepip sabun yapan alman ordusuna ve onun torunları olan alman ulusuna neden böyle bir girişimde dahi bulunamıyor?
Çünki israil ve Abd gibi ülkeler başarı peşinde değilde çıkar peşinde koşuyorlar ve sonuç olarakta inançlı birkaç insanın verdiği mücadeleye yenik düşüyorlar! Onur , Haysiyet ve namus gibi kavramları sadece Hollywood gibi yerlerde kullanıp o tanıttığın silahların ve daha nicesinin gölgesinde insanların hayatlarıyla oynuyorlar.
Bizde bunu alkışlıyor ve mutlak başarı sayıyoruz, otoritelerine baş eğiyoruz..