Komunizm Nedir ? Bir Koministen Dinlemek İstiyorum
-
Dreamtn bunu yazdı:
-----------------------------anti sen beni anladın be hacı :) hani kısaca s... ediyim diye yazdım hoca marx lenin afyon olduğunu düşünüo adamlar bu felsefeyi bulmuş ee adamlar bunu bulmuşsa her yönüyle uygulamak doğru değilmidir mesala bu şu anlama gelir müslümanım Ama peygambere inanmam yani dava adamı olmuyosun ... birşeylerden vazgeçiosun
bence eğer koministsen bunuda yapıcaksın diye düşünüyorum tabi kişisel düşünce (ben değilim bu arada ...)
-----------------------------
İnsanları inançları yüzünden yargılayan kiliseler o dönemde sermayenin merkezi idi. Engizisyon yasalarının uygulanması, halk arasında inançlı inançsız ayrımlarına yol açmış din tam anlamıyla Lenin'in ifadesiyle bir afyon gibi kullanılmıştır. Bu nedendendir ki, sosyalizmin oluşma sürecinde sermayaye karşı koymak için Kiliselere müdahele gerekmiştir.
Sosyalizm hiçbir zaman insanların inançlarına karışmamış, ama bazı sınırlamalarda getirmiştir, kimliklerde din ibaresinin olmamasını, kiliselere ve dinsel ibadethanelere devlet yardımının kesilmesini, feodal toplumun gereği olan kilisenin devletle bağlarının koparılmasını, modern proletarya oluşumu çerçevesinde belirlemiştir. Ayrıca din kişinin özel sorunu olarak tanımlanmıştır.
Lenin Sosyalizm ve Din adlı eserinde de Kiliseler konusu şöyle irdelenmiştir.
Sosyalist proletaryanın partisi açısından, din kişisel bir konu değildir. Partimiz, işçi sınıfının kurtuluşu adına bir araya gelmiş sınıf bilinçli, ileri savaşçıların toplandıkları bir yerdir. Böylesi bir birlik dinsel inanç biçiminde ortaya sürülen sınıf bilinci yoksunluğuna, bilgisizliğe ve geri kafalılığa kayıtsız kalamaz ve kalmamalıdır. Din diye tanımlanan ve halkın üzerine indirilen koyu sisle, sözlerimizi ve yazılarımızı kullanarak tamamen ideolojik silahlarla savaşabilmek için kilisenin kaldırılmasını istiyoruz. Rus Sosyal Demokrat İşçi Partisini, işçilerin her türlü dinsel uyutmacadan kurtulması adına mücadele etmek için kurduk. Bizim için ideolojik mücadele kişisel bir sorun değil, bütün Partinin, bütün proletaryanın sorunudur.
Görüleceği üzere Lenin yukarıdaki incelemesinde, kiliselerin bir uyutma politikası sürdürdüğünü, halkı feodalitenin egemenliğine hapsettiğinden bahsetmektedir. Burada Dine "koyu sis" demesini yine o günkü koşullarda değerlendirelim. Yüzlerce yıllık bir feodal toplum mantığına hapsolmuş, kaybetmekten, ezilmekten, sömürülmekten şikayetçi olmayan insanların susmalarında ve sindirilmelerinde kilisenin sert disiplin uygulamaları belirmektedir.
Birde Marksın diyalektik mataryalizm mantığıyla konuyu ele alırsak herşeyin madde olarak savunulduğu bir ideolojide tabikide inançtan söz etmek mümkün değildir, ancak inanca devletin destek vermemesi inançsızlığın kapılarını da açmaz. Her toplumun belli değer yargıları vardır ve bunu sistemlerin değiştirmesi mümkün değildir. Bu nedenden ötürü inanç serbestliğinin olması demek devletin dini kurumlara yardım yapacağı veya dini kurumlarla işbirliği oluşturacağı anlamına gelmez.
Sosyalizmi ekonomik politika açısından değerlendirip, ayrıca Lenin'in dönem koşullarındaki söylemlerinin hangi zaman diliminde gerçekleştiği analiz edelirse, sosyalizmin inançla da inançsızlıkla da bir problemi yoktur. Dinin özel bir konu olduğunu ve devletin dinle bağlantısının olmaması gerektiği vurgulanmaktadır. -
dostum burda binbir türlü yorum gelir bi kaç kitap okuyabilirsin. şahsen sol görüşlüyüm ama dinsiz değilim :) sosyalizmin alfabesi diye bi kitap var öğrenmek için iyi ve basittir. sağcıysan bile düşmanını tanımış olursun...
-
Dostum cvbını merak ettiğin kavramlar çok geniş olgular..Bunalrı burda bi kaç satırla anlayamazsın,anlasanda kendine göre bir özümseme yaparsın ve yanlış sonuçlar çıkar..
Her kominst İnançız değildir. Bu sadece bu rejmi uyugulayanların inançsız oldukları için kendi halklarınada baskı ve zulumle düşüncelerini kabul ettirmek istemişlerdir. nitekim Lenin Ve stalin dünyaya damga vuran diktatörler arasındadırlar..Ama genel itirabiyle komistlerin çoğu ateisttir..bu sadece türk toplımu için geçerli oaln bi kavramdır..
Cem karaca yasaklı olduğu dönemlerde Avrupada bi toplantıya katılır..Herkes kendini tanıtırken Fransz kalkar, Fransızm ,Hirstiyanım, komstm şeklnde kendini tanıtır..İngiliz ve diğer miletlerde aynı şekilde kendini tanıtrlar..Cem karaca şaşırır önceden öyle bişi görmmeiştir tabi..Kısacası inananın kominst olableceğini orda görür..
en genel tanımıyla bütün malların ortaklaşa kullanıldığı, özel mülkiyetn olmadığı bir toplum düzeni..Artık dünyada uygulanması imkansız bir düzen..
-
Soru 1: Denizler'in dine bakışı
Cevap 1: MLM (Marksist Leninist Maoist) Feslefesini biraz da olsa kendinde gören insandan bu literatürü görmek haksızlık olur.
Soru 2: Maymundan geliyormuşuz, doğru mu?
Cevap 2: Harun Yahya denen pezevenke sormak gerekir ilk olarak. (Pezevenke pezevenk denir, hakaret etmedim:))
Soru 3: Marks, dini afyon olarak görüyordu. Böyle bir söylenti doğru mu?
Cevap 3: Bu cevabı iyi belle, "Halkların birlikteliğine zarar verici her şey afyondur". Bilmem anlatabildim mi.
-
rebel peki lenin sence doğrumu düşünüyor bence yanlış düşünüyor din afyon olmamıştır hiç bi zaman Bir Amerikalı düşün bir şeye inanmayan Birde Türk düşün Harbiden Müslüman şimdi hacı amerikalının bi amacı yoktur hayatta birasını alkolunu açar karıyı ... hayatın keyfini çıkarır peki bu insan neden yaratıldı ? niçin yaratıldı insan bir hücrenin evrim geçirmesiylemi oluştu herşey bu kadar tesadüfenmi oldu . Çicekler,İnsanlari,Hayvanlar bunların dna ları hatta Ateist bazı bilim adamları müslüman olmuşlar burdan şurayı bağlıcam hacı din gereklidir ! Dinde hiç bir şey insanın zararına değildir. ve hadi öbür taraf için hazırlanırlar müslümanlar . Hadi öyle bi yer yok diye düşün bişi kaybetmezler ama varsa bence hacı diyorumki din gereklidir komunizm gereksizdir ;) gerekli olsaydı şuana kadar olurdu mantıksız ... !
-
Dreamtn bunu yazdı:
peki hoca deniz gezmiş diosun deniz gezmiş dini seven bi adammıdır ? yoksa marx gibi mi düşünüodur ? yani bu komunizm dava elamanları dinine bağlı komunistlermidri yoksa marx gibimidir ?
Sosyalizm Ve Din…
Bugünkü toplum, tamamen geniş emekçi kitlelerin nüfusunun ufak bir azınlığı; yani toprak sahipleri ve kapitalistler sınıfı tarafından sömürülmesi esası üzerine kurulmuştur. Bütün yaşamları boyunca kapitalistler hesabına çalışan “özgür” işçilere sadece kazanç sağlayan kölelerin yaşamını sürdürmeye, kapitalist köleliğin güvenini ve sürekliliğini sağlamaya yetecek oranda geçim olanağı “tanındığından”, bu toplum bir köle toplumudur.
İşçilerin ekonomik baskı altında olmaları, kaçınılmaz biçimde her türlü siyasal baskıya, toplumsal aşağılanmaya, kitlelerin ruhsal ve moral çöküntüsünün artmasına yolaçar. İşçiler ekonomik kurtuluşları adına az ya da çok ölçüde siyasal özgürlük elde etmek için savaşabilirler. Ne var ki, kapital gücü yönetimden yok edilmedikçe ne oranda olursa olsun elde edilecek siyasal özgürlük, işçileri yoksulluktan, işsizlikten ve baskıdan kurtaramayacaktır. Başkaları hesabına çalışmaktan, yerine getirilmeyen isteklerden ve yalnız bırakılmışlıktan yılmış halk kitleleri üzerine her yerde büyük ağırlıkla yüklenen ruhsal baskı biçimlerinden biri dindir. Doğaya yenik düşen ilk insanların tanrılara, şeytanlara, mucizelere ve benzeri şeylere inanmasına yol açışı gibi, sömürülen sınıfların sömürenlere karşı mücadeledeki yetersizliği de kaçınılmaz olarak ölümden sonra daha iyi bir yaşamın varlığına inanmalarına yol açar. Din, bütün yaşamı boyunca çalışan ve yokluk çekenlere, bu dünyada azla yetinmeyi, kısmete boyun eğmeyi, sabırlı olmayı ve öteki dünyada bir cennet umudunu sürdürmeyi öğretir. Oysa yine din, başkalarının emeğinin sırtından geçinenlere bu dünyada hayırseverlik yapmayı öğreterek, sömürücü varlıklarının ceremesini pek ucuza ödemek kolaylığını gösterir ve cennette de rahat yaşamaları için ehven fiatlı bilet satmaya bakar. Böylelikle din, halkı uyutmak için afyon niteliğindedir. Din, sermaye kölelerinin insancıl düşlerini, insana daha yaraşan yaşam isteklerini içinde boğdukları bir çeşit ruhsal içkidir.
---------------------------------sonuna kadar dinin bir çeşit afyon olduğuna katılıyor olsamda :) bunu marx söylediği için değil veya sosyalizm komünizm bunu gerektirdiği için değil kendi düşüncelerim çerçevesinde bu yoruma katılıyorum :) önemli olanda budur
-
ontedi bunu yazdı:
-----------------------------Soru 1: Denizler'in dine bakışı
Cevap 1: MLM (Marksist Leninist Maoist) Feslefesini biraz da olsa kendinde gören insandan bu literatürü görmek haksızlık olur.
Cevap 2: Harun Yahya denen pezevenke sormak gerekir ilk olarak. (Pezevenke pezevenk denir, hakaret etmedim:))
Cevap 3: Bu cevabı iyi belle, "Halkların birlikteliğine zarar verici her şey afyondur". Bilmem anlatabildim mi.
harun yahya ne yaptı pezevenk oldu şimdi ?
-
Bence bunları kitap okuyarak öğren çünkü dışardan alacağın bütün bilgiler sübjektif olacaktır.
-
Protesto bunu yazdı:
Dreamtn bunu yazdı:
peki hoca deniz gezmiş diosun deniz gezmiş dini seven bi adammıdır ? yoksa marx gibi mi düşünüodur ? yani bu komunizm dava elamanları dinine bağlı komunistlermidri yoksa marx gibimidir ?
Sosyalizm Ve Din…
Bugünkü toplum, tamamen geniş emekçi kitlelerin nüfusunun ufak bir azınlığı; yani toprak sahipleri ve kapitalistler sınıfı tarafından sömürülmesi esası üzerine kurulmuştur. Bütün yaşamları boyunca kapitalistler hesabına çalışan “özgür” işçilere sadece kazanç sağlayan kölelerin yaşamını sürdürmeye, kapitalist köleliğin güvenini ve sürekliliğini sağlamaya yetecek oranda geçim olanağı “tanındığından”, bu toplum bir köle toplumudur.
İşçilerin ekonomik baskı altında olmaları, kaçınılmaz biçimde her türlü siyasal baskıya, toplumsal aşağılanmaya, kitlelerin ruhsal ve moral çöküntüsünün artmasına yolaçar. İşçiler ekonomik kurtuluşları adına az ya da çok ölçüde siyasal özgürlük elde etmek için savaşabilirler. Ne var ki, kapital gücü yönetimden yok edilmedikçe ne oranda olursa olsun elde edilecek siyasal özgürlük, işçileri yoksulluktan, işsizlikten ve baskıdan kurtaramayacaktır. Başkaları hesabına çalışmaktan, yerine getirilmeyen isteklerden ve yalnız bırakılmışlıktan yılmış halk kitleleri üzerine her yerde büyük ağırlıkla yüklenen ruhsal baskı biçimlerinden biri dindir. Doğaya yenik düşen ilk insanların tanrılara, şeytanlara, mucizelere ve benzeri şeylere inanmasına yol açışı gibi, sömürülen sınıfların sömürenlere karşı mücadeledeki yetersizliği de kaçınılmaz olarak ölümden sonra daha iyi bir yaşamın varlığına inanmalarına yol açar. Din, bütün yaşamı boyunca çalışan ve yokluk çekenlere, bu dünyada azla yetinmeyi, kısmete boyun eğmeyi, sabırlı olmayı ve öteki dünyada bir cennet umudunu sürdürmeyi öğretir. Oysa yine din, başkalarının emeğinin sırtından geçinenlere bu dünyada hayırseverlik yapmayı öğreterek, sömürücü varlıklarının ceremesini pek ucuza ödemek kolaylığını gösterir ve cennette de rahat yaşamaları için ehven fiatlı bilet satmaya bakar. Böylelikle din, halkı uyutmak için afyon niteliğindedir. Din, sermaye kölelerinin insancıl düşlerini, insana daha yaraşan yaşam isteklerini içinde boğdukları bir çeşit ruhsal içkidir.
---------------------------------sonuna kadar dinin bir çeşit afyon olduğuna katılıyor olsamda :) bunu marx söylediği için değil veya sosyalizm komünizm bunu gerektirdiği için değil kendi düşüncelerim çerçevesinde bu yoruma katılıyorum :) önemli olanda budur
-----------------------------hayattaki amacını sorabilirmiyim ?
-
Dreamtn bunu yazdı:
ontedi bunu yazdı:
-----------------------------Soru 1: Denizler'in dine bakışı
harun yahya ne yaptı pezevenk oldu şimdi ?
Nam-ı diğer Adnan Oktar. Haremler, kızları ağına düşürmeler vs.. uzayıp gider. Her ağzını açışında "Materyalizm şöyle, böyle" demekten alıkoyamıyor kendini.