Ezan "Türkçe" Okunsun.
-
Triumph bunu yazdı:
-----------------------------canlarım benim sadece ilk mesajı okuyarak şunu söylüyorum..
eğer dindar iseniz.din'in dogmatik bir düşünce yapısına sahip olduğunu kabul etmişsiniz demektir..yani fazla sorgulamayacaksın olduğu gibi kabul edeceksin..kalkıp bugün hangi cami hocasına müezzine kafanı karıştıran bir soru sorduğun takdirde ya kurandan bir cevap verecek yada allah'ın takdiri diyip sizi başınızdan salacak.bu isteğiniz gibi bir çok şeylerde sorabilirsiniz..
madem ki tanrı bu kadar güçlü neden bizi bu dünyada sınıyor? direkt cennete yada cehenneme göndersin
madem ki tanrı iyiliğimizi neden bu dünyada bu kadar sefalet,açlık,kötülük kol geziyor.
namaz tamam ama neden oruç tutuyoruz?aç kalmak ibadet olur mu?şayet amaç açlığı hissetmekse yılın 1 ay'ı 15 saati aç kalarak geri kalan zamanda donatılmış bir sofrayla karnını doyurmak neden?
şayet ne zaman bu sorulara tatmin edici bir cevap bulursam o zaman dindar olabilirim.
-----------------------------Tanrı'nın senin ibadetine ihtiyacı olmadığı bir gerçek.
zaten ona ibadet etmekle yükümlü melekler var.(diyecen ki şimdi ne kadar megalomanmış senin tanrı'n e sen kendine bak önce derim bende olur biter)
tutup lise mezunu imama izafiyet teorisini sorarsan (misal) adam tabi ki Allah'ın işi der.
Tanrı seni özgür iraden nefsin olduğu için sınıyor. Sana bunları verirken sınayacağını bilerek verdi.
oruç açın halinden anlamak, vücudu dinlendirmek, o "donatılmış" sofraya oturduğunda yaradana şükretmen içindir.(Sen kimseyi açlıkla terbiye etme ya Rabb'im) gibi
Tanrı senin iyiliğini istiyor ancak şeytan da senin kötülüğünü istiyor.
iddia meselesi gibi düşün.peygamber geliyor, ona kitap iniyor, Tanrıyaulaşman için bir yol gösteriliyor ancak şeytan seni bu yoldan çıkarmaya çalışıyor.
çıkanlar da zulmediyor kötülük yapıyor etc etc etc...
kendi aklım erdiğince ve aklımın erdiğini; dilimin, döndüğü elimin yazdığınca anlatmayı denedim. benim kendi cahil kafamla anlayabildiğim bulabildiğim okuduğum bu kadar ve bunlar beni yaratıcıya inandırıyor.
"lekum dinukum veliye din" diyor kendimce son noktayı koyuyorum.
ne olduğunu merak eden yazar gugıla bakar.
bu arada @ mayrip estafurullah hacım.
-
HolySeclorum bunu yazdı:
-----------------------------
Hacı sadece provakatif olarak ve boş yazıyosun..Aynı şeyleri bir daha yazmayacam,şimdiye kadar yazdıklarımı tekrar oku..Hala meal olarak satılan kitaplar var diyosun yav güldürdün beni :DYok öyle armut piş ağzıma düş..Git araştır banane,senin problemin.Benimkilerin doğru olduğunu nereden bileceksin ben kendi düşüncelerimi savunuyorum.Başınıza ne geliyosa bu hazırcılığınız yüzünden geliyo zaten...
Türkçe okunsun diyen arkadaşların yazdıklarını anlamamışsın hep aynı şeyleri geveleyip duruyosun..Boş polemik yapıyorsun.Kaale almayıp cevap vermeyecem bu seferde cevap veremiyo bastırdım diyecen..Adam gibi anlayarak yazacaksan yaz,zaten benim için zaman kaybından başka bişey değilsin...
-----------------------------
ya artık kendimi tutamayacam hakaret etmemeye çalıştım hep, adam gibi fikirlerimizi paylaşıyoruz ve öğrenmeye çalışıyoruz. bütün mesajlarını baştan okudum. şu sonuç çıkıyor: sen kendini çok bilgili sanan aptaldan başka birşey değilsin. eğer kendi fikirlerini savunamayacaksan niye mal mal ortada dolaşıyosun? kendi sözlerin bile birbirleriyle uyuşmuyor. Ben sana dedim ehli sünnet alimleri var onların kitaplarını oku. hem diyorsun; O büyük din alimlerinin kitaplarını kim basıyor?Bu ülkede din kaç kişinin tekelinde? Hemde bana git araştır diyorsun. Nerden araştırayım o zaman aq? Senin bu düşüncene göre dini öğrenecek kitap yok piyasada. Varsa söyle de biz onu okuyalım. Bana nutuk atacağına bir kere de sen benim mesajlarımı anlamaya çalış, ve benim sorularıma cevap bul. Adam gibi cevap yazacaksan yaz, cevabın yoksa da zırvalama! -
-
Ehli Sünnet alimi diye bir zırvalık çıktı. Bunuda gündeme yeniden çıkartan hıyarın, palavracının önde gideni Adnan Oktar sapığıdır. Ehli sünnet alimleri denilen şahısların yazdıklarını anlamak için onlarıda Türkçeye çevirmek lazım. Bu adamlar sayesinde İslam dininden tarikat adı altında birçok yeni inanış çıkarıldı. Bunlar peygamberin her yaptığı harekete, söze anlamlar vermeye çalıştılar. Ve güzelim devrimci ruhu olan dini mahvettiler. Kendisininde söylediği gibi peygamberde bir insandır. ve insani davranışları, tepkileri olması doğaldır. Her din zamanında iyiliği, güzelliği, batıl inancı yıkmak için çıkmış devrimci bir harekettir. Zamanının en ilerici hareketidir. Ama şimdiki islam toplumlarına bakarsanız, dünyanın en geri hareketi olarak kalmıştır. Kendi dilinde ibadet yapılmasında sakınca nedir. Herkes bilsin, görsün. Sen şimdi arapça öğreniver dersen olmaz. Karnını bile doyurmakta güçlük çeken insanlara başka bir dil daha öğren diyemezsin. Bunun yanında Türkçe mealler var denilebilir. Ama bizim toplumumuzda öyle bir kanı oluşmuşki; kuranı arapça okumazsan sevap kazanamazsın. O yüzden vatandaş türkçe meali okuyacağına arapça okur hep. Tek tük Türkçesini okuyan çıkar. Ramazanda kadınlarımız kuranı hatim ederler. Ama arapça. Bana kalırsa en büyük günah bu. İslamda kuranı hatim etmek sevaptır. Ama hatim etmenin mantığı kuranı tekrar ediyorsun. Alllahın dediklerini yeniden hatırlamak için. Ama okuduğunu anlamıyorsun. "Allahın dediklerini hatırlamış oluyormusun böyle?" tabiki hayır. Sadece psikolojik huzur hali. İslamda reform şart. Kim ne derse desin. Yoksa dahada geriye gidecek islam toplumu.
-
SONUÇ; sorular havada kaldı bilende bilmeyende konuştu ,islamı yaşayan bir pay çıkarmaya çaıştı, islamdan bihaber olan pay çıkardı.
sevgili 8mm kardeşim evet ezan türkçe okunsun, imamın hocanın biri çıkıpta bilmediğimiz bir dilde bizi namaza niyaza duaaya davet etmesin.bizi anladığımız dilde, türkçede davet etsin namaza diyorsun.(gaiba)haklısın hemde sonuna kadar.
türkçe okunmasada biz anlamını biliyoruz ve takılacak bir şey değil deyip konuyu burda cevap hakkı dogmadıgı sürece kapatıyorum kendii adıma.dedimya önemli olan senin içindeki merhamet ve dini görevleri yerine getirme sorumluluğu.
ama !!
türkçe veya arapça yada ingilizce belkide japonca ,en iyisini tabiki allah (cc) bilir.
not: allahu teala arap kavminin bahanesi kalmasın diye onların dilinde indirmiştir kuranı,anlamadıgımız dilde indirildi demesinler diye.
(HİT ten ötede bir konu oldu dostum teşekkürler)
-
Ilımlı Müslüman olmak hatta farklı görüşlere saygı gösteren Müslüman olmak ne kadar da güzel ve ne kadar farklı bir anlayış değilmi.
"Namazda gozu olmayanin, ezanda kulagi olmaz" , "Sus dinden çıkacaksın" "Kafir!" laflarını ağızlarından çıkartan Müslüman arkadaşlarımızdan ne kadar da farklı.
Anlamadığın bir dili savunmak, onu sanki çok yüce bir dilmiş gibi Kuran'ın dilidir diye savunmak en önemlisi ise gerçekten ne olduğunu dahi bilmediğin birşeyi savunmak,diretmek. Buna ne denir?
İster Kuran olsun ister Ezan. Binlerce kez okuduğunuz Fatiha suresinin anlamını kaçınız biliyor. Kaçınız o dakika okurken anlamını aklından geçirip anlatılmak isteneni anlıyor? Kuran bize okuyup anlayın diye gönderildi. Güzel melodisi var diye değil!
Okuyup Anlayalım diye. Kaçınız okununca anlıyorsunuz? Dededen kalma bağnaz yaklaşımlarla bu tarz gerici yaklaşımlarla bu dini anlatamazsınız. Anlatamayacağız da.
Neden bizim halkımız araştırmayı sevmez? Çünkü dini duyguları çok kolay sömürülür.
Çünkü körü körüne inanır.
Çünkü hoşgörüsüz,
Çünkü mükemmel Müslümandır. (!)
Allah aşkına biraz düşünün,biraz araştırın.
Tekrar söylüyorum;
Allah bize bu aklı kullanalım diye verdi.
Lütfen biraz da olsa kullanın.
-
ilimli musluman, ilimli islam diye bisey olmaz ya vardir ya yoktur. Din bu sonucta arkadaslar pazarligi olmaz.Muslumanim ama sunlari yaparsan tam muslumansin bunlari yapmazsansan muslumansin ama ilimli tarafindan yok böyle bisey.İyisiyle yada kotusuyle birisi muslumanim diyosa olay bitmistir.
-
Kusura bakmayın ama konuyla alakasız fakat sorcam Ilımlı İslam nedemek :| Ilımsızı nasıl oluo Ilımlısı nasıl oluo. merak ettim :S
-
arkadaşlar T.C tarihinde cumhuriyetin ilk yıllarında bunun denendiğini biliyoruz. ama nedendir sonradan arapça ya dönülmüştür. bakın arapça şüphesiz kendine has uzun sesleri ile şiirselliği olan bir dil, ebced hesabı kendi içindeki matematiği müthiş. yunus emre nin dediği gibi "4 kitabın manası bellidir bir elif te" dizesinden de bunu anlayabiliriz.
ama kardeşlerim biz arapçayı ilk olarak gamet okunduktan sonra kulağımıza 3 kez söylenen ismimiz ile küçük yaşlarımızda öğreniyoruz.ama işte bu kulaktan dolma oluyor ve hayatımız boyunca sürüyor...
bize en güzel dil türkçe dir kardeşlerim. ziya gökalp in dediği gibi
“Güzel dil Türkçe bize
Başka dil gece bize
İstanbul konuşması
En saf, en ince bize.”
ezanın türkçe okunmasında ne mahzur olabilir ki. atatürk menemende şehit kubilay hadisesinde olayın bir "din" sorunu değil "dil" sorunu olduğunu söyler. çünkü burda islam uğruna, aslında yüce dinimizde kesinlikle yeri olmayan bir olay gerçekleştirilmiştir.bunun sebebi de ibadetimizi, ezanımızı kendi lisanımızda yapmadığımızdandır.ayrıca burası türkiye cumhuriyeti ve önceki mesajlarda bazı arakadaşların yazdığı gibi ya başkaları da kendi lisanlarında ezan isterse diye abes bir ifade olamaz...
not: yazıyı acele yazdım o nedenle yaptığım yazım yanlışlarından ötürü özür diliyorum.siz fikre odaklanın ;)
-
300 spartalının tr dublajı neyse ezanın tr dublajıda odur
her zaman orcinali makbuldur :)