folder Tahribat.com Forumları
linefolder Derin Konular
linefolder Ezan "Türkçe" Okunsun.

Ezan "Türkçe" Okunsun.

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    FaTHeR
    FaTHeR's avatar
    Erkek
    Engin Ardıç'ın köşe yazısı

Başbuğumuz babamız

Bazı Kemalistler, Erdoğan’la başa çıkamayacaklarını anladılar, gene Menderes’e küfür etmeye koyuldular. (Artık Özal’a pek dil uzatmıyorlar, hayret! Demirel’le de çoktan barıştılar, Demirel artık onların adamı!)

Malum terane: Üniversite hocalarına “kara cüppeliler” demiş, “odunu aday göstersem seçtiririm” demiş, ezanı Arapça okutmuş, falan filan.

Bu teraneyi elli yıldır dinlediğim için, evet, abartmadım, 1957 yılından, henüz hap kadar bir çocuk olduğum günlerden beri dinlediğim için, artık yorulmuyorum bile...

“Ezanın Türkçe okunması ilericilik değildir, Arapça okunması da gericilik değildir” diyorum, çocukluklarını Milli Şef döneminde yaşamış, benden bir önceki kuşaktan arkadaşlarıma anlatamıyorum, kafalarına girmiyor. Şartlanmışlar bir kere.

Benden tam on yaş büyük ama enseye tokat olacak kadar sevdiğim bir dostum, “Arapça ezanı ilk dinlediğimde tüylerim diken diken olmuştu” dedi bana.

Vallahi ben de Türkçe ezanı ilk kez kırkımdan sonra, televizyonda, şu ünlü “Demirkırat” belgeselinde dinledim, gülme tuttu...

(Vallahi kelimesini kullandım diye şimdi birisi hükümete yağ çektiğimi sanacak.)

Evet, gerçi “bilirim bildiririm” dilimize oturan, güzel bir tekerlemeydi ama, “Tanrı uludur” cümlesinin ilericilik neresindeydi?

İşin matrağı, bunu ilerici bulanların çoğu da ateist herifler.

Acaba, “Tanrı yoktur dedirtemedik, Tanrı uludur lafıyla yirmi sene idare ettik” demeye mi getirecekler, anlamak mümkün değil. Hani, “pantalon uyduramadık gömlek verelim, sosyalizm uyduramadık sosyaldemokrasi verelim” gibilerden...

Tekrar ve kimbilir kaçıncı kere söyleyeyim: Ezan, bin dört yüz yıldır birçok ülkede binlerce camide her gün beş kere okunduğu için (kimbilir kaç milyar eder), artık içeriğinden boşalmış, “simge” olmuştur. Bu bir ritüeldir. Bir çağrıdır, başka da bir şey değildir. İçinde ne olduğundan çok, “okunması eyleminin” bir anlamı vardır. Her Müslüman hayatı boyunca ezanı binlerce ve binlerce kere duyar.

En cahil, en aptal köylü bile, “Allahüekber” sözünü duyduğu zaman, “acaba ne demek” diye sormaz. “Bu adam minareye niçin çıkmış, bize ne anlatıyor, bizi bir yere mi çağırıyor” diye sormayacağı gibi.

Dolayısıyla, “cahil halk anlasın” mantığıyla müezzine “Tanrı uludur, ondan başka yoktur tapacak” dedirttiğin zaman, halka açıklama getirmiş olmazsın, yalnızca kendi “naif” özlemlerini giderirsin. Devrim yaptığını sanırsın.

Hiçkimse, sabah ezanını duyduğu sırada Tanrı’yı üç, öğle ezanında iki sanmamaktadır, ikindi ezanıyla da bilinçlenmez, akşam ezanıyla hidayete ermez, yatsıyla uçmaz.

Ezanı Türkçe okutmakta direnmek, “biz de Martin Luther’in İncil’i Almanca’ya tercüme etmesi gibi bir ilericilik yapalım, dolayısıyla Batılı olalım” özentisinden başka bir şey değildir. Evet, bir özentidir.

Üstelik, bir yandan Türkçe ezanda “Tanrı’dan başka yoktur tapacak” dedirtirken bir yandan da “Kâbe Arab’ın olsun, bize gerekmez, bizim Çankaya’mız var” diye şiirler yazarsan, kendi kalene öyle esaslı bir gol atarsın ki, 2007 yılında bile çıkaramazsın!

Hele hele, ülkenin dört bir yanında minarelerden Türkçe ezan yükselirken, bir yandan da bütün meyhanelerin bütün gramofonlarında Sadettin Kaynak şakımaya başlarsa: “Devlet millet için durmayarak çağlayan... Yurdu demir ağlarla Ankara’ya bağlayan... İnönü’dür İnönü, başbuğumuz, babamız... Onun mesut gününde rahat rahat yaşarız... İnönü emrederse kabımızdan taşarız.... Allah Allah diyerek engelleri aşarız!...”

(İnanmayan dinlesin: Odeon plakları, seri no. LA270479b)

Öyle bir hata yapmış olursun ki yavrum, memurlara Sümerbank’tan patiska dağıtmak bile seni kurtaramaz.

Şunu da hatırlatayım: Menderes ezanı Arapça okutmadı, “Türkçe’den başka dillerde de okunabilmesini” serbest bıraktı.

Sen de çık yüksekçe bir yere, avazın çıktığı kadar bağır: God is great! There is no other god but God! Come to the prayer, come to salvation!... Kovuşturmaya uğramazsın, kanuna uygundur.

Hem çağdaşlık mağdaşlık olur, hem de turistler de anlarlar, fena mı?

Ne yani, Türkçe okuyunca cahil halk daha kolay anlamıyor muydu canım?

(Akşam)

Yasaklar her zaman ilgi çeker ve kısıtlanmış alanlara serbestçe girip özgürce davranmak daima zevklidir...
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kiNki
    kiNki's avatar
    Erkek
    bu konuda sana tamamen katılıyorum dostum..bende ezanın türkçe okunmasından yanayım

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE..
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kalfa
    kalfa's avatar
    Erkek
    hacılar yapmayın Allah aşkına Allahüekber diye başlamsıyla insanı titreten iliklerine kadar işleyen bişeyi siz Türkçe okuyun diyosunuz Türkçe okunursa onun bi anlamı kalmaz peygamber efendimiz zamanında neyse şu andada o kalması lazım
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    podilusi
    podilusi's avatar
    Erkek

Dikkat ettimde, Arapça yanlısı arkadaşlar, fikirlerini ya gerekçesiz savunuyorlar ya da tek savunma noktaları kulağa hoş gelme ve  arapça kelimelerin tam karşılığının olmadığı üzerine. Kulağa hoş gelme konusu tamamen alışkanlık, ama tam karşılık konusu tek kelimeyle saçmalık.

Bunun anlamı Arapça öğreneceksin, bu da yetmez, arap gibi düşüneceksin.

Öyle ya Arapça bazı kelimelerin Türkçe tam karşılığı yok ise benim de anlayabilmek için Arapçayı bilmem yetmez, Arap gibi düşünmem lazım.

Eee ne olacak şimdi, Arap gibi nasıl düşünülür bilen varsa söylesin lütfen.

Bazı kelimelerin tam karşılığının olmadığı bahanesi ile tamamiyle Arapça'da ısrar etmek Türkiye'de Arap Milliyetçiliğinin, İslam'ın çok çok önünde gittiğinin göstergesinden başka bir şey değildir bence. Hatta bu öyle bir Milliyetçilik ki, kendi akımını yayabilmek uğruna sözde kutsal saydığı dinini ve kitabını hiç çekinmeden kullanmaktadır.  

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Fistandantilus
    Fistandantilus's avatar
    Erkek
    FaTHeR bunu yazdı:
    -----------------------------
    Engin Ardıç'ın köşe yazısı

Başbuğumuz babamız

Bazı Kemalistler, Erdoğan’la başa çıkamayacaklarını anladılar, gene Menderes’e küfür etmeye koyuldular. (Artık Özal’a pek dil uzatmıyorlar, hayret! Demirel’le de çoktan barıştılar, Demirel artık onların adamı!)

Malum terane: Üniversite hocalarına “kara cüppeliler” demiş, “odunu aday göstersem seçtiririm” demiş, ezanı Arapça okutmuş, falan filan.

Bu teraneyi elli yıldır dinlediğim için, evet, abartmadım, 1957 yılından, henüz hap kadar bir çocuk olduğum günlerden beri dinlediğim için, artık yorulmuyorum bile...

“Ezanın Türkçe okunması ilericilik değildir, Arapça okunması da gericilik değildir” diyorum, çocukluklarını Milli Şef döneminde yaşamış, benden bir önceki kuşaktan arkadaşlarıma anlatamıyorum, kafalarına girmiyor. Şartlanmışlar bir kere.

Benden tam on yaş büyük ama enseye tokat olacak kadar sevdiğim bir dostum, “Arapça ezanı ilk dinlediğimde tüylerim diken diken olmuştu” dedi bana.

Vallahi ben de Türkçe ezanı ilk kez kırkımdan sonra, televizyonda, şu ünlü “Demirkırat” belgeselinde dinledim, gülme tuttu...

(Vallahi kelimesini kullandım diye şimdi birisi hükümete yağ çektiğimi sanacak.)

Evet, gerçi “bilirim bildiririm” dilimize oturan, güzel bir tekerlemeydi ama, “Tanrı uludur” cümlesinin ilericilik neresindeydi?

İşin matrağı, bunu ilerici bulanların çoğu da ateist herifler.

Acaba, “Tanrı yoktur dedirtemedik, Tanrı uludur lafıyla yirmi sene idare ettik” demeye mi getirecekler, anlamak mümkün değil. Hani, “pantalon uyduramadık gömlek verelim, sosyalizm uyduramadık sosyaldemokrasi verelim” gibilerden...

Tekrar ve kimbilir kaçıncı kere söyleyeyim: Ezan, bin dört yüz yıldır birçok ülkede binlerce camide her gün beş kere okunduğu için (kimbilir kaç milyar eder), artık içeriğinden boşalmış, “simge” olmuştur. Bu bir ritüeldir. Bir çağrıdır, başka da bir şey değildir. İçinde ne olduğundan çok, “okunması eyleminin” bir anlamı vardır. Her Müslüman hayatı boyunca ezanı binlerce ve binlerce kere duyar.

En cahil, en aptal köylü bile, “Allahüekber” sözünü duyduğu zaman, “acaba ne demek” diye sormaz. “Bu adam minareye niçin çıkmış, bize ne anlatıyor, bizi bir yere mi çağırıyor” diye sormayacağı gibi.

Dolayısıyla, “cahil halk anlasın” mantığıyla müezzine “Tanrı uludur, ondan başka yoktur tapacak” dedirttiğin zaman, halka açıklama getirmiş olmazsın, yalnızca kendi “naif” özlemlerini giderirsin. Devrim yaptığını sanırsın.

Hiçkimse, sabah ezanını duyduğu sırada Tanrı’yı üç, öğle ezanında iki sanmamaktadır, ikindi ezanıyla da bilinçlenmez, akşam ezanıyla hidayete ermez, yatsıyla uçmaz.

Ezanı Türkçe okutmakta direnmek, “biz de Martin Luther’in İncil’i Almanca’ya tercüme etmesi gibi bir ilericilik yapalım, dolayısıyla Batılı olalım” özentisinden başka bir şey değildir. Evet, bir özentidir.

Üstelik, bir yandan Türkçe ezanda “Tanrı’dan başka yoktur tapacak” dedirtirken bir yandan da “Kâbe Arab’ın olsun, bize gerekmez, bizim Çankaya’mız var” diye şiirler yazarsan, kendi kalene öyle esaslı bir gol atarsın ki, 2007 yılında bile çıkaramazsın!

Hele hele, ülkenin dört bir yanında minarelerden Türkçe ezan yükselirken, bir yandan da bütün meyhanelerin bütün gramofonlarında Sadettin Kaynak şakımaya başlarsa: “Devlet millet için durmayarak çağlayan... Yurdu demir ağlarla Ankara’ya bağlayan... İnönü’dür İnönü, başbuğumuz, babamız... Onun mesut gününde rahat rahat yaşarız... İnönü emrederse kabımızdan taşarız.... Allah Allah diyerek engelleri aşarız!...”

(İnanmayan dinlesin: Odeon plakları, seri no. LA270479b)

Öyle bir hata yapmış olursun ki yavrum, memurlara Sümerbank’tan patiska dağıtmak bile seni kurtaramaz.

Şunu da hatırlatayım: Menderes ezanı Arapça okutmadı, “Türkçe’den başka dillerde de okunabilmesini” serbest bıraktı.

Sen de çık yüksekçe bir yere, avazın çıktığı kadar bağır: God is great! There is no other god but God! Come to the prayer, come to salvation!... Kovuşturmaya uğramazsın, kanuna uygundur.

Hem çağdaşlık mağdaşlık olur, hem de turistler de anlarlar, fena mı?

Ne yani, Türkçe okuyunca cahil halk daha kolay anlamıyor muydu canım?

(Akşam)

insanların dini duygularını sömürmeye başarılı bir örnek..

Fakat söyleyin kardeşlerim; insanlığın bir ereği eksikse, eksik değil midir- bizzat kendisi de?
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    podilusi
    podilusi's avatar
    Erkek
    FaTHeR bunu yazdı:

BU EZANLARKİ ŞAHADETLERİ DİNİN TEMELİ
    EBEDİ YURDUMUN ÜSTÜNDE BENİM İNLEMELİ....

Hatırlayan Varmı Bu Sözleri... 

Hepimizin aklında ama,

EBEDİ YURDUMUN ÜSTÜNDE BENİM  (Arapça) İNLEMELİ

demiyor.

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    FaTHeR
    FaTHeR's avatar
    Erkek

Fistandantilus bunu yazdı:

insanların dini duygularını sömürmeye başarılı bir örnek..

Bence Çok Hoş Bir Yazı İdi Bide Şunu Söylerim İşyerinde Bu Tür Olaylar Bazen Ceyran Eder Adam Diyoki Ben Anlamıyorum Anlamadığım Şeyi Neden Dinlim Sorarım

Şimdi Bu Türkçe Olmasını İstiyenlere Kaçı Namaz Kılar Kaçı Camiye Gideri Bugün Türkçe Olsun Diye Yırtınanlar Yarın Çan Veya Hiç Okunmasın

Derler İpin Ucunu Kaçırdınmı Bir Daha Yakalayamazsın.Zamanında Türban Çıkmıştı İşte Kuranda Yazmıyor Diye Kutsallığı Yok Diye Peki Sorarım İçki Haram Deniyor Kuranda Bugün Bakıyorsunuz Avrupayı Solladık Neredeyse Tüketimde...

Yasaklar her zaman ilgi çeker ve kısıtlanmış alanlara serbestçe girip özgürce davranmak daima zevklidir...
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    FaTHeR
    FaTHeR's avatar
    Erkek
    8mm bunu yazdı:

Açıklarmısın bana Ezan'ı arkadaşım, açıkla ki anlayalım bilmediğimiz yerleri.

Ezan davettir arkadaşım. Ona kutsal anlam yüklemenin yada farklı boyutlar getirmenin bir anlamı yoktur.

İbadet Allah ile kul arasındadır. Ben Allah'a inanıp onunla konuştuğum vakit arapça mı konuşuyorum? Neden arapça ibadet edeyim? Bu şekilde dini anlaşılmaz hale getirip insanları yozlaştırıyorlar.

Bu şekilde olaya ruhani bir hava mı katıyorsun yoksa laf olsun diye mi yazıyorsun?

Bak Burada Diyorki Kutsallığı Yokmuş Ezanın ... Ben O Yüzden Dedim 

BU EZANLARKİ ŞAHADETLERİ DİNİN TEMELİ
    EBEDİ YURDUMUN ÜSTÜNDE BENİM İNLEMELİ....

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    podilusi
    podilusi's avatar
    Erkek

Bu memlekette Engin Ardıç'ın yazılarını okuyan biri varmış, az kaldı buradan okuyup ikinci olacaktım, allah korudu.

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    FaTHeR
    FaTHeR's avatar
    Erkek
    podilusi bunu yazdı:

Bu memlekette Engin ARDIÇ gibi birinin yazılarını bir kişi okuyormuş, azkaldı burdan okuyup ikinci olacaktım, allah korudu.

Ya bir laf vardır "klavuzu karga olanın burnu BALDAN kurtulmaz" diye.

O vatandaşın yazılarını okumaya değer bulan birileri kalmış demek canım Türkiyem'de.

Sana Başka Bi YAzar Bulalım Hangisini İstersin....

Bak İStekte ALıyoruz... 

Toplam Hit: 47476 Toplam Mesaj: 317