Ezan "Türkçe" Okunsun.
-
FaTHeR bunu yazdı:
-----------------------------Bu Konu Artık Kapansın Bence Çünkü Herkez Bilip Bilmeden Konuşuyor Bende Dahil Olmak Üzeri Kaçımız Din Üzerine Bi Ders Gördük Bilmiyorum Ama
Bence Çogumuz Bilmiyoruz Bu Konularda Gerideyiz Onun İçin Bence Tartışılacak Konu Değil Bu Son SÖzün
Din Akılla Sorgulanamaz Sorgulanırsa Din Dİye Birşey KAlmaz...
-----------------------------nihayet hoca.
dini bi mesele hakkında fetva vermek her yiğidin harcı değil.büyük sorumluluk ister.
dinlenmediğin bi yerde de konuşuyosan bu daha acınası bi durumdur.
bütün yorumları okudum.kimse başka yorumlardan istifade etme niyetinde değil.
dini bi konuya bu şekilde çözüm getirilmez.
-
burada amac Türk diline sahip cıkmak veya Türkce icindeki kelimelerin kökeni degildir. burada amaclanan sey insanların anlayabilmesi ve dogru musluman olabilmesidir. bir insan Kur'an ı arapca okuyorsa ve anlamıyorsa bu insan neye gore muslumanlık yapıyor? hangi emirlere uyuyor? sayet anlamıyorki bilmiyor icinde ne yazdıgını bu kosulda hangi kritere gore ibadet ediyor? anlatmak istedigimiz budur. insanların anlamasını istiyoruz, bende sahsım adına anlamak istiyorum. ramazanda sahurda tv ye bakıyoruz cıkmıs hocanın biri kur'an okuyor. okuyor ama arapca okuyor. bende mal mal ekrana bakıyorum. sende benim gibi mal mal bakıyosun. turkce okusada bizde anlasak ne dedigini ne olur? Allah'ı anlamaktanmı korkuyorsunuz? ben türkce olmasını istiyorum ancak milliyetci oldugum icin degil anlamak ve dogru sekilde ibadet edebilmek icin. her ulkede kendi dilinde olmasını istiyorum. diger muslumanlarında dogru birer mumin olabilmeleri icin
-
TuğrulBaba ;
Wallahi hocam başlığı görünce zaten içine bile girmek istmedim biliyom çünkü girsem bir çok kişinin kabullenemeyeceği gerçekleri söylicem ve bu sefer topik amacından sapıp kişisel çatışmalara döencekti.Senin mesajını okuduktan sonra sadece ve sadece saçma ötesi (bana göre) bir konuya bu kadar güzel cevap verilebilir demek için mesaj yaz butonuna bastım ve yazıyorum...
Çok güzel bir şekilde analtmışsın hocam tebrik ve teşekkür ederim.
Keşke Ezanın orjinal dilinde okukunuşunu savunan herkes senin gibi düşüncelerini gayet açıklayıcı ve tamamen mantık ve örneklerle yola çıkabilecek şekilde açıklayabilseydi de bu tartısma daga fazla uzamasaydı.Bence bu soruyu aklına takan hereks senin mesajını okuduktan sonra ya bir daha konuya mesaj yazmaz,ya sadece senin düşüncenin güzelliğini vurgulamak için yazar yada amacı farklıdır,anlayan anladı... -
DkN bunu yazdı:
-----------------------------
burada amac Türk diline sahip cıkmak veya Türkce icindeki kelimelerin kökeni degildir. burada amaclanan sey insanların anlayabilmesi ve dogru musluman olabilmesidir. bir insan Kur'an ı arapca okuyorsa ve anlamıyorsa bu insan neye gore muslumanlık yapıyor? hangi emirlere uyuyor? sayet anlamıyorki bilmiyor icinde ne yazdıgını bu kosulda hangi kritere gore ibadet ediyor? anlatmak istedigimiz budur. insanların anlamasını istiyoruz, bende sahsım adına anlamak istiyorum. ramazanda sahurda tv ye bakıyoruz cıkmıs hocanın biri kur'an okuyor. okuyor ama arapca okuyor. bende mal mal ekrana bakıyorum. sende benim gibi mal mal bakıyosun. turkce okusada bizde anlasak ne dedigini ne olur? Allah'ı anlamaktanmı korkuyorsunuz? ben türkce olmasını istiyorum ancak milliyetci oldugum icin degil anlamak ve dogru sekilde ibadet edebilmek icin. her ulkede kendi dilinde olmasını istiyorum. diger muslumanlarında dogru birer mumin olabilmeleri icin
-----------------------------Kuranı Kerim Ve Türkçe Mealleri Var Anlamayan onu Alır Oku KArdeşim Zormu Adam EvindeSibel Kekili Arşivi Yapacağına Versin 30 Ytl Alsın
Kuranı Kerim Ve Türkçe Mealini Sen Hangi Tv yi İzliyorsun Bilmiyorum Ama Ben BAzen Denk Geliyor Tabi Kanal7 de Mealli Kuran Dinliyorum Çokta Hoşuma Gidiyor
Anlatmak İstediğim Anlamak İsteyen Zaten Anlar Anlamak İStemeyene Dünyanın Hangi Dilinde Olursa Olsun Yaramaz..
-
TugrulBaba bunu yazdı:
-----------------------------valla yorumları okumadım ama herkes kendince haklı yorumlar yapmıştır mutlaka.
diyeceklerim kısa ve öz.
islam, sosyal bir dindir.
Namaz kılarsınız, tek başına kılabileceğiniz gibi topluluk halinde yani cemaat olarakta kılabilirsiniz. Hatta cemaat olarak kılınan namaz daha makbuldur.
Zekat verirsiniz. Hiç tanımadığınız birisi olabiir sakıncası yoktur yeterki zekatın şartları o kimsede bulunsun. Fitre, sadaka vs. sadaka-i cariye hepsi aynı.
Oruç tutarsınız. Ramazan ayında, sabah ezanı ile başlar akşam ezanı ile biter. Bir şehir nüfusunun tamamı aynı anda başlar aynı anda bitirir.
Hacca gidilir yüzbinler kabe etrafında tavaftadır.
Kurban bayramında aynı gün kurbanlıklar adanır Allaha.
Diyeceğim bir birliktelik, bir eşgüdüm hakimdir. Sosyallik vardır.
Şimdi bütün bir islam coğrafyasında dilleri ve ırkları farklı çeşit çeşit kavimlerde bu ezan arabi dilde okunur.
İngiliz oyunlarıyla bölündük, parça parça olduk. Bırakın bari soydaşlarımız olmasa bile dindaşlarımızla artık tek kalan bu bağımız menşeine uygun olarak kalsın.
Ayrıca islam ülkesinde yaşayıp, müslümanım diye gezinen %99 herkes arapça bilmese bile ezanın anlamını bilir. Ezanın arapça olması neremize battı ki?
-----------------------------
Battı kardeşim battı. Büyüyüp Kur'anı Kerim'in Türkçesini öğrenince,
Allah'ın çocukları taş yapmadığını,
kapı eşiğinde şeytan çarpmadığını,
sakız çiğnemenin ölü eti yemek olmadığını,
teknolojinin, gece tırnak kesmenin, günah olmadığını,
türbanla ilgili tek hükmün "ziynetlerinizi örtün" den ibaret olduğunu,
kendini ulema sayan birilerinin Kur'anın sözlerini işine geldiği gibi çarpıttığını,
sahte şeyhlerin cahil dindarlara bilmem nerelerini (Tv.lerde hepimiz izledik)öptürdüğünü,
fadime kalkancıları,
öğrendikten sonra milleti bilmem ama benim heryerime batar oldu.
Ezanımız da, ibadetimizde Türkçe olsa da bu millet başkalarının uydurduklarına inanmak zorunda kalmasa, dinini anlayarak, bilerek, birilerine sormak zorunda kalmadan yaşasa kötü mü olur?
-
dinime söven müslüman olsa derler ya
dönem dönem böle namazla niyazla işi olmayan adamlar çıkıp ezan türkçe okunsun muhabbeti yapmazmı sen sabır ver yarabbim
Anlamadığım türkçe olunca daha bi şevklemi namaza koşacan, ibadetini daha bi huşu içindemi idrak edecen??
Böyle ezana, başörtüsüne, oruca el uzatarak ne yapmaya çalıştığınızı anlamıyorum. Zoruna giden ne???
Yok desenki abi ben 5 vakit camiye gidiyorum huşu içinde ezanı dinleyip namazımı kılıyorum ama birde türkçe olarak anlasam çünkü güzel olur..
yada benim işim gücüm yok aylağın biriyim böle ezana şuna buna alakasız konular açmakta üstüme yoktur maksat insanları galeyana getirmek mi diyosun
-
lan ogl baska isiniz yokmu sızın songunlerde nekadar şehıt verdik.avrupa birligi ulkemizi nasıl somuruo pkk ya nasıl acık destek verio ulkenın ıcınde bulundugu durumlara bakın brakın sımdı bu seylerı emınım kı bunu yazan ınsan namazda kılmıordur.Sırf ortalıgı karıstırmak icin yazmısdır.ozamn her memlekette farklı okunsun bunumu istıonuz
-
8mm bunu yazdı:
-----------------------------Ezan, Müslümanlar'a ibadet zamanını anımsatmak ve onları namaza davet etmek amacıyla okunur. Eğer ben kendi dilimde ibadet edemeyeceksem, ettiğim ibadeti anlayamayacaksam o halde yaptığım şeyi anlayamıyor, idrak edemiyorum demektir.
Bana Kuran-ı Kerim arapça olarak indirildi aslı odur dersiniz, hiç araştırma yapmadığınızı hatta bu konuda cahil olduğunuzu dahi söyleyebilirim. Arap yarımadasına inen Kuran-ı Kerim arapça olmayacaktı da japonca mı olacaktı?
Her dil ve kültürün ezanı farklılık gösterir. Türkiye'deki Müslümanlar da ibadete daveti kendi dillerinde anlamak hakkına sahiptir.
Ezan Türkçe mi Arapça mı okunsun? Arabistan'da Arapça okunması normal ama Türkiye'de ya da ABD'de de Arapça okunması ne kadar doğru. Haberciler bu konunun önyargı ve fanatizme saplanmadan tartışılmasını öneriyor. Türban gibi ezan da kutsal değildir. Kutsal olan Kuran-ı kerim'dir, Allah'ın emirleridir.
Ezan Türkçe ya da Arapça, hangi dilde okunursa okunsun, NAMAZA davettir..
Bu yüzden Ezan ın türkçe okunmasını, artık kendi dilimde yaptığım ibadeti anlayarak yapmak istiyorum. Gelecek nesillere dinimizin öcü şekilde aktarılmasını istemiyorsanız, çocuklarınızın ve sizin ardınızdan gelecek olan yeni neslin dinini ve ibadetini kendi dilinde ve gerçekten anlayarak yapmasını istiyorsanız artık bu saplantılardan kurtulun.
İbadet Allah ile Kulu arasındaysa Dilin hiçbir önemi yoktur!
Ben Türkiye'de yaşıyorum ve Herşeyin Türkçe olmasını istiyorum.
Gayet açık ve net yazdığıma inanıyorum.
-----------------------------hadis'i iyi oku pasam anlamayacak kadar salak degilsindir hazar
(ezani Turkce okunmasini isteyen arkadaslarda iyi okusun)
Tirmizî, Menâkıb 77, (3790).
- İrbâz İbnu Sâriye (radıyallahu anh) dedi ki: "Bir gün Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) bize namaz kıldırdı. Sonra yüzünü cemaate çevirerek çok beliğ, çok mânidar bir vaazda bulundu. Öyle ki dinleyenlerin gözleri yaşla, kalpleri de heyecanla doldu. Cemaatten biri: "Ey Allah'ın Resûlü, sanki bu, bir veda konuşmasıdır, bize ne tavsiye ediyorsunuz?" dedi. "Size, buyurdu, Allah'a karşı takvada bulunmanızı, başınızda Habeşli bir köle olsa bile emirlerini dinleyip itaat etmenizi tavsiye ederim. Zira, sizden hayatta kalanlar benden sonra nice ihtilaflar görecek. Öyle ise size sünnetimi ve hidayet üzere olan Hülefâ-i Râşidîn'in sünnetini hatırlatırım, bunlara uyun ve dört elle sarılın. Sonradan çıkarılan şeylere karşı da son derece dikkatli ve uyanık olun. Zira (sünnette bulunana zıt olarak) her yeni çıkarılan şey bir bid'attır, her bid'at de dalalettir, sapıklıktır."
hadis Kütübü Sitte'de dir . "Sonradan çıkarılan şeylere karşı da son derece dikkatli ve uyanık olun. Zira (sünnette bulunana zıt olarak) her yeni çıkarılan şey bir bid'attır, her bid'at de dalalettir, sapıklıktır."
pasam buraya iyi dikkatli oku .
KUR'ÂN VE HADİSE UYMAYA DAİR
- İmam Malik'e ulaştığına göre, Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) şunu söylemiştir: "Size iki şey bırakıyorum. Bunlara uyduğunuz müddetce asla sapıtmayacaksınız: Allah'ın Kitab'ı ve Resûlünün sünneti".
bu hadiside iyi oku
ilk hadiste surayi dikkatle okursaniz "Sonradan çıkarılan şeylere karşı da son derece dikkatli ve uyanık olun. Zira (sünnette bulunana zıt olarak) her yeni çıkarılan şey bir bid'attır, her bid'at de dalalettir, sapıklıktır."
"Zira (sünnette bulunana zıt olarak) her yeni çıkarılan şey bir bid'attır, her bid'at de dalalettir, sapıklıktır." SİZ BUNU YAPMAYA KALKİYORSUNUZ
pasam ezan Arapca okunmasi sunnettir sen sunnetten ayrilirsan sapitirsin.ezani Turkce okunmasini isteyen arkadaslar su sapkinliklarindan kurtulsunLAR lutfen
-
Kimsenin dinini inancını sorgulamak değil amacım ama şöyle de bi durum var ezan Türkçe okunsun diyenlerin sanırım büyük kısmı namaz falan kılmıyordur(Ben de kılmıyorum, belirteyim ki sonra gereksiz tarışmalar, sana ne lan! lar havada uçuşmasın.) E be kardeşim sen zaten namaz kılmıyorsun, Türkçe olduğu zaman kılacak mısın? Bu içinde yaşamadığın bir ülkenin yönetim biçimini değiştirmeyi istemeye benziyor.. Arapçayken de herşey aynı, Türkçeyken de.. Ha Türkçe olmasının bir sakıncası var mıdır derseniz bence hiç bir sakıncası yoktur, ama bu konunun tartışılmasına gerek var mıdır derseniz işte ona da gerek yoktur. Önceki mesajlarda bir arkadaşın dediği gibi, içinde olan adam ezan hiç okunmasa yine kılar. Din maneviyat işidir, gözünle gördüğün, kulağınla duyduğun uğruna yapmazsın bir şeyleri. Umarım anlatabilmişimdir düşüncelerimi..
-
öncelikle son mesaj atan arkadaşımızdan Allah razı olsun. Hüküm koymadan önce hadis bilgisi lazımdır.
O kadar çok gereksiz mesaj yazılmış ki iki sayfasını okudum yazık ya halimize ya arkadaşım siz kimsiniz? ezan türkçe olacak diyorsunuz bu oyuncakmı? herşey hakkında yorum yapabilirsiniz amma islam hakkında sizler yorum yapamazsınız. Neye hüküm koyuyorsunuz Allah ezze ve celle isteseydi şuan burada türkçe okunurdu ezan bir arkadaşımız dedi 60 lı yıllarda türkçe ezan okunmuş evet okunmuş 8 yıl kadar sanırım zorla okundu zorla okuttular o yıllarda sorun dedelerinize ninelerinize Kuran-ı Kerim okuyamıyorlardı islam düşmanlığı almış başını gitmişti. Sonra tekrar arapça oldu ezan.
SAKIN SAKIN!!!!! islam hakkında ileri geri konuşmayın yok türkçe olcakmış yok söle olcakmış yok benim dinim kendi dilimle olsun bilmem ne ! Bırakın arkadaşım bunları ne anlarsınız siz bunlardan? Kuran-ı Kerim'in Mealini açıp okusun isteyen. Allah'a dua illaki arapça olmaz azcık bilgisi olan bunu bilir. amma bunu ezanla karıştırmayın.
Soruyorum o türkçe ezan okunacak diyen arkadaşlara namaz kılıyorlarmı? Namazını huşu içerisinde isteyerek kılan bir müslüman böyle birşey istemez bir mümin böyle birşey istemez.
Ne çabuk unuttunuz Efendiler Efendisi Sultanımız Hz. Muhammed (S.A.V)'in Hz. Bilale bilal ezan oku dediğini ilk ezan öyle okundu Allah ezanlarımızı eksik etmesin son ezanlarda inşallah böyle okunsun!!!
Gidin sorun bir hocaya hocam bu iş böyle olurmu? bunun hükmü nedir hüümü burada siz koymayın kendi kendinize fetva vermeyin. Ne konuştuğunuzu bilmiyorsunuz.! Ne konuştuğunu bilmeyene AHMAK! derler.
"...Bilmiyorsanız; bilmediklerinizi bilenden ve ehlinden sorunuz." (Nahl (16)/43 ve Enbiyâ (21)/7)
Rabbimiz insan oğlu "cehul (aşırı cahil)" sıfatını kullanır. (bkz. Ahzâb (33/72)