Charles Darwin Ve Evrim Teorisi Hakkında
-
Evrim teorisi Heackel'in teorisi üzerine dayanan bir şey değilki. Heackel'in teorisini yüz yıllardır kimse ağzına bile almıyor. Ayrıca Heackel'in şişirilmiş embriyo çizimlerinin hatalı olduğunu duyan evrim karşıtlarının sandığının aksine omurgalı embriyoları arasındaki benzerlikler gerçektir. Modern evrimsel sentezde evo devo dediğimiz, evrimsel gelişimle ilgilinen bilim, daha ağırlıklı olarak VBDream'in bahsettiği hox genleri, vücut-planı genleri ve genetik düğmeler üzerinde durmaktadır. Ve çalışmalar farklı canlılarda aynı genlerin embriyogenesiste işlev gördüğünü. Vücut planındaki değişikliğin genlerdeki değişikliklerden çok, hox genlerindeki regulasyon farklarından kaynaklandığını göstermektedir.
Tekrar, Heackel'in çizimleri 1875'ten kalma hocam. Türlerin Kökeni'n den yıllar sonraya denkgeliyor. Evrim Teorisi Heackel'in teorisi üzerine kurulu değildi yani. Ve bilim kendini yeniler bildiğiniz üzere. 2012 yılında kimse zaten Heackel'in çizimleri üzerine iddialarda bulunmuyor.
-
KrypT bunu yazdı:
-----------------------------Evrim teorisi Heackel'in teorisi üzerine dayanan bir şey değilki. Heackel'in teorisini yüz yıllardır kimse ağzına bile almıyor. Ayrıca Heackel'in şişirilmiş embriyo çizimlerinin hatalı olduğunu duyan evrim karşıtlarının sandığının aksine omurgalı embriyoları arasındaki benzerlikler gerçektir. Modern evrimsel sentezde evo devo dediğimiz, evrimsel gelişimle ilgilinen bilim, daha ağırlıklı olarak VBDream'in bahsettiği hox genleri, vücut-planı genleri ve genetik düğmeler üzerinde durmaktadır. Ve çalışmalar farklı canlılarda aynı genlerin embriyogenesiste işlev gördüğünü. Vücut planındaki değişikliğin genlerdeki değişikliklerden çok, hox genlerindeki regulasyon farklarından kaynaklandığını göstermektedir.
Tekrar, Heackel'in çizimleri 1875'ten kalma hocam. Türlerin Kökeni'n den yıllar sonraya denkgeliyor. Evrim Teorisi Heackel'in teorisi üzerine kurulu değildi yani. Ve bilim kendini yeniler bildiğiniz üzere. 2012 yılında kimse zaten Heackel'in çizimleri üzerine iddialarda bulunmuyor.
http://en.wikipedia.org/wiki/Evo_devo
-----------------------------anlatamadım heralde
"Heackel fake evrim çöktüü" vs bişey demedim
edit: omurgalıların embriyo gelişimi bir yere kadar birbirine benzer.
fakat insan emriyosunda kuyruk vardır daha sonra imha olur diye bişey yok.
orada kuyruk gibi gözüken şey tüm omurgalılardaki gibi önce omurganın belirgenleşmesidir.
daha sonra etrafı dolmaya başlar, kuyruğu yok olmaya değil.
Mesaj 1 Agustos 2012 (Carsamba) Saat: 15:59'da KodlayanAdam tarafından düzenlendi. -
KodlayanAdam bunu yazdı:
-----------------------------anlatamadım heralde
"Heackel fake evrim çöktüü" vs bişey demedim
edit: omurgalıların embriyo gelişimi bir yere kadar birbirine benzer.
fakat insan emriyosunda kuyruk vardır daha sonra imha olur diye bişey yok.
orada kuyruk gibi gözüken şey tüm omurgalılardaki gibi önce omurganın belirgenleşmesidir.
daha sonra etrafı dolmaya başlar, kuyruğu yok olmaya değil.
Mesaj 1 Agustos 2012 (Carsamba) Saat: 15:59'da KodlayanAdam tarafından düzenlendi.
-----------------------------Ben de senin öyle söylediğini söylemedim zaten. Konu ile ilgili açıklık getirdim. Sana karşı yazdığım bir şey değil.
Ancak ikinci söylediğin yanlış. Omurganın belirginleşmesi değil, bildiğin kuyruk. Omurga bacaklardan ve anüsten ileriye uzanmıyor bildiğiniz üzere. Embriyo gelişiminin 14, 15 ve 16. seviyelerinde açıkça görülebilen kuyruk daha sonra hücre ölümü ile ortadan kalkıyor (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/677043?dopt=Abstract). Şu site çok faydalı; http://embryo.soad.umich.edu/index.html. Buradan 14., 15. ve 16. seviyelerde nöral tübün işaretlendiği dönen vidyolar ile 23. seviyede nöral tüpün işaretlendiği dönen vidyoyu karşılaştırmanızı tavsiye ederim. Ya da direk bu vidyoyu izleyin http://embryo.soad.umich.edu/resources/morph.html.
Mesaj 1 Agustos 2012 (Carsamba) Saat: 16:34'da KrypT tarafından düzenlendi. -
İlk olarak, sizin de belirttiğiniz gibi maymunlar "kuyruklu maymunlar" ve "kuyruksuz maymunlar" olarak ikiye ayrılabilir (perk de resmi olmayan kladistik bilime göre). Bunun sebebi, bazı maymunların kuyruklarını evrimsel süreçte yitirmeleridir. İnsan da, bu tür maymunlardan biridir.
Kuyruk, hepimizin bildiği gibi, pek çok hayvanda denge ve kimi zaman tutunma amaçlı bir organ olarak kullanılmaktadır. Gecko kertenkelelerinin duvarlar arası geçişlerde kuyrukları olmadan son derece başarısız oldukları bilinmektedir. Kuyruklarını 5. kolları gibi kullanan örümcek maymunları, ağaçlar üzerinden atlayarak saatte 60-80 km/h hızlarla hareket edebilir. Kuyruk, genellikle yerden yüksek yaşayan hayvanlar için önemli bir organdır.
İnsan (Homo sapiens) türünde de normalde, gebeliğin 4. haftasında genomumuzda atalarımızdan kalmış olan "kuyruk üretimi" ile ilgili kısmı okunur ve insan yavrularının ana karnında kuyrukları çıkar. Kuyruğumuz, embriyo 31-35 günlükken en büyük uzunluğa ulaşır. Ancak genomun bir diğer kısmında, evrimsel süreçte edindiğimiz "kuyruk apoptosisi (programlı hücre ölümü)" genleri sayesinde, normal bireylerde kuyruğu üreten hücreler öldürülür ve kuyruk yok olur. Ancak kuyruk sokumumuzun (coccyx) varlığı, kuyruğumuzun bir zamanlar var olduğunu ve bizim evrimsel süreçte kuyruklu hayvanlara bağlı olduğumuzu göstermektedir. Kimi zaman, bazı mutasyonlar sonucunda eğer apoptosise sebep olan genler kapanırsa ya da bozulursa, kuyruk yok edilemez ve kuyruklu doğum meydana gelir. 1884'ten bu yana 23 kuyruklu bebek doğumu vakası bildirilmiştir. En günceli 2001 yılında Hindistan'da 33 santimetrelik bir kuyrukla doğan insan yavrusudur.
Vakalara ait bazı görseller aşağıda verilmiştir:

Bu tip doğrudan genlerle ilgili olan durumlar, örneğin C vitamini üretemememizde de etkendir. C vitamininin üretimini tetikleyen 3 gen bulunur; ancak insanlarda 3. gen körelmiştir ve işlevini yerine getiremez. Ancak doğru mutasyonlar sağlanabilirse, bu gen tekrar aktive edilebilir ve bizler de C vitamini üretmeye başlayabiliriz (basit bir örnek bu, zira C vitamini üretimi için genlerden fazlası gerekebilir, organlar arası işbirliği gibi). Kuyruk için de durum aynıdır.
Dediğimiz gibi kuyruk, ağaçlar üzerindeki hayvanlar için çok önemli bir organdır. Kuyruklarımız, bizim atalarımızdan çok önce, insaymun dediğimiz insansı maymunlar ağaçlardan inmeye başladığı zamanlarda yitirilmeye başlamıştır. Yani bu, Geç Oliyosen Dönem'e, bundan 23 milyon yıl kadar öncesine denk gelmektedir. Kuyruğun kaybolma sebebi, iki ayak üzerine kalkmayla (bipedalizm) ve ağaçlardan kara yaşamına geçmeyle (terrestial yaşam) beraber kuyruğun eski işlevini yitirmesi ve artık üretilmesinin boş yere enerji harcanması anlamına gelmesidir. Bildiğiniz gibi kullanılmayan organlar da Evrimsel Ekonomi dahilinde zamanla körelmekte ve yok olmaktadır.
-
KrypT bunu yazdı:
-----------------------------SpoofU bunu yazdı:
-----------------------------
Evrilme özelliği canlılara yaradan tarafından verilmiş olamaz mı? Örneğin yukarıdaki 2. mesajda veirlen tırtıl ve bakteri örnekleri.
-----------------------------Helal olsun hocam, sonunda din ve evrim ile ilgili doğru soru. 35 sayfa sonunda, sen sordun. İşte bu soruda bilim sessizdir. İnsanlar evrimi (ve nedense sadece evrimi) kasten tanrının yokluğunu ispatlamaya çalışıyor sanıyorlar. Halbuki böyle bir durum yok. Bilim, sadece doğada gözlemlenen fenomenleri açıklamaya çalışır. Doğaüstü fikirlere geldiğinde sessizdir. Bu noktadan sonra olay evrimle ilgili değil, ateizmle ilgilidir. Dünya üzerinde pek çok dinine bağlı evrimsel biyolog olduğu gibi, pek çok ateist ve agnostik evrimsel biyolog da vardır sonuçta. Sen şu soruyu sorduktan sonra kimse çıkıp sana hayır diyerek net konuşamaz. Çünkü bu inanç meselesidir.
-----------------------------aslında bir kaç sayfa önce söylemeye çalıştığım şey buydu. hatta gavur? bilimadamına güvenmezler diye evrime inanan müslüman bilimadamlarının isimlerini içeren bir link vermiştim. ama büyük ihtimalle bakan müslüman olmadı.
evrimin doğruluğunu kabul etmiş bir müslümanım. aslında çok fazla ilgim yok ama şu ana kadar 4 tane evrimi anlatan(evrimi savunup toplumsal eleştiri yapanları saymayalım hadi) kitap okudum. bu 4 kitaptan hiçbirinin içinde "evrim kesin doğru o halde tanrı yok" şeklinde bir cümle olduğunu hatırlamıyorum. anlattıkları şey bulguları da kullanarak dünyadaki canlılığın oluşumuna yönelik açıklamalar. ben, örneğin, hiv virüsünün evrimini okurken gözlerimden ışık çıktığını hissediyorum. :D yaratıcının yaratma eylemini ne kadar eşsiz ve akla gelmez şekilde yaptığını görüyorum, inancım artıyor.
sanıyorum ki evrimi inkar edip tüm canlıların tek seferde ve şu an olduğu gibi yaratıldığını iddia edenlerde hayalgücü eksikliği çok fazla.
-
ulquiorra bunu yazdı:
-----------------------------KrypT bunu yazdı:
Evrilme özelliği canlılara yaradan tarafından verilmiş olamaz mı? Örneğin yukarıdaki 2. mesajda veirlen tırtıl ve bakteri örnekleri.
-----------------------------Helal olsun hocam, sonunda din ve evrim ile ilgili doğru soru. 35 sayfa sonunda, sen sordun. İşte bu soruda bilim sessizdir. İnsanlar evrimi (ve nedense sadece evrimi) kasten tanrının yokluğunu ispatlamaya çalışıyor sanıyorlar. Halbuki böyle bir durum yok. Bilim, sadece doğada gözlemlenen fenomenleri açıklamaya çalışır. Doğaüstü fikirlere geldiğinde sessizdir. Bu noktadan sonra olay evrimle ilgili değil, ateizmle ilgilidir. Dünya üzerinde pek çok dinine bağlı evrimsel biyolog olduğu gibi, pek çok ateist ve agnostik evrimsel biyolog da vardır sonuçta. Sen şu soruyu sorduktan sonra kimse çıkıp sana hayır diyerek net konuşamaz. Çünkü bu inanç meselesidir.
-----------------------------aslında bir kaç sayfa önce söylemeye çalıştığım şey buydu. hatta gavur? bilimadamına güvenmezler diye evrime inanan müslüman bilimadamlarının isimlerini içeren bir link vermiştim. ama büyük ihtimalle bakan müslüman olmadı.
evrimin doğruluğunu kabul etmiş bir müslümanım. aslında çok fazla ilgim yok ama şu ana kadar 4 tane evrimi anlatan(evrimi savunup toplumsal eleştiri yapanları saymayalım hadi) kitap okudum. bu 4 kitaptan hiçbirinin içinde "evrim kesin doğru o halde tanrı yok" şeklinde bir cümle olduğunu hatırlamıyorum. anlattıkları şey bulguları da kullanarak dünyadaki canlılığın oluşumuna yönelik açıklamalar. ben, örneğin, hiv virüsünün evrimini okurken gözlerimden ışık çıktığını hissediyorum. :D yaratıcının yaratma eylemini ne kadar eşsiz ve akla gelmez şekilde yaptığını görüyorum, inancım artıyor.
sanıyorum ki evrimi inkar edip tüm canlıların tek seferde ve şu an olduğu gibi yaratıldığını iddia edenlerde hayalgücü eksikliği çok fazla.
-----------------------------Şu an olduğu gibi olmadığımızı biliyoruz. Zamanla Değişim gerçekleşiyor elbet. İlk İnsanların Daha Uzun Yaşaması ve Boyca daha uzun ve iri olmalarıi zamanla kısalmamız ve yaşam süremizin düşmesi. v.s Vede Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.
-
ShockMan bunu yazdı:
-----------------------------ulquiorra bunu yazdı:
-----------------------------KrypT bunu yazdı:
-----------------------------Şu an olduğu gibi olmadığımızı biliyoruz. Zamanla Değişim gerçekleşiyor elbet. İlk İnsanların Daha Uzun Yaşaması ve Boyca daha uzun ve iri olmalarıi zamanla kısalmamız ve yaşam süremizin düşmesi. v.s Vede Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.
-----------------------------hacı bunu kabul ediyorsunda evrimi niye kabul etmiyorsun
bak sende diyorsun
ilk insanlar daha uzun yaşarmış daha uzun boylularmış daha irilermiş bunu kabul ettiğinde evrimide kabul etmiş oluyorsun :(
-
Bende bunu evrimci arkadaşlardan açıklamasını bekliyorum kendi doğrultularında :)
-----------------------------bunun evrimle alakası ne onu anlamadım
bu dizininde sonunda ne olacağını tahmin edebiliyormusun
1-1-2-3-5-8-13-?
yada bu
2-4-8-16-32-?
yada bu
2-4-6-8-10-?
yada bu
1-3-5-7-9-?
peki gün içerisinde çeşitli olaylar yaşadın bu olay dizisinin sonunda
ertesi gün ne olacağını tahmin edemiyormusun
-----------------------------bu öyle birşey değil kardeş yani hiç olmayacak olan oluyo tahmin değil bu
-
mfatihbodur bunu yazdı:
-----------------------------Mesajımı tamamlamamıştım kusuruma bakmayın ancak bitti, ben kendi egomu düşünmüyorum kardeşim, ama düz mantıkla bakın bu işe kuyrugum varmış ? sen gururuna yediriyor musun bunu ? ne kuyrugu lan keser atarım ben onu.. orda götümün üstünde bi çukur buldunuz diye hemen yapıştır aha da kuyruk yerini bulduk diye... 150 yıldır kapı gibi ayakta duruyor dediğiniz şey bir TEORİ, neden hala Kanunlaşmadı ? Ya bi gidin allah aşkına..
-----------------------------evrtim bir hipotezdir ve hipotezler kanıtlanamaz
-
mettoman bunu yazdı:
-----------------------------evrtim bir hipotezdir ve hipotezler kanıtlanamaz
-----------------------------Daha sonra ışıklar söner, iyi adam kızı öper ve perde kapanır... Seyirci göz yaşlarına boğulmuştur.
# The End #
Mesaj 1 Agustos 2012 (Carsamba) Saat: 19:46'da GusFring tarafından düzenlendi.